25 Април 2024 г. Четвъртък

Статист за филм е новата жертва на измама

2011-04-14 19:00:15

Обявите за статисти винаги са предизвиквали интерес у хората, особено у студенти, ученици, пенсионери и хора, които имат повече свободно време и нужда от лесно припечелени странични пари.

Затова когато се появи, че се търсят статисти за филм, на които ще им се плаща на ръка в края на снимачния ден, напливът е огромен.

В началото на месеца се появи поредната такава обява. Тя беше пусната в сайтът zaplata.bg и разпространена под формата на флаери из няколко блока в Студентски град.

В най-общи линии обявата гласи, че се набират статисти за снимки на чуждестранна продукция в България. Искат се снимка в цял ръст и лице, адрес и лични данни като дата и година на раждане, цвят на очи, ръст, килограми и други. Заявява се, че заплащането е 40-50лв на ден, осигурен е специален транспорт от Студентски град и НДК до мястото на снимките, което така и не се съобщава. Лице за контакт е посочен Златко Смилков. Единствените резултати, които излизат в Google за това лице са лични профили в социални мрежи, в които изобщо не се споменава, че лицето е обвързано по някакъв начин с набиране на статисти, с кино или с PR агенция.

В обявата още пише, че Anderson Media Group търсят статисти на възраст от 16 до 55 години. Anderson Media Group обаче се оказва, че са PR агенция, която се занимава с мода, здраве и лайфстайл, а дейността й обхваща Лондон, Бевърли Хилс, Чикаго, Ню Йорк, но не и София, България!

Когато човек изпрати снимки и данни на посочения мейл, който е amedia@mail.bg до няколко часа получава отговор под формата на pdf файл. В него е посочено, че от човек с тези характеристика има нужда на определени дати през месеците май, юни, юли. Прави впечатление, че дните са доста и ако човек се яви на всички тях би следвало да получи близо 1700лв.

По-важното е обаче, че се изискват 20лв депозит, който да се преведе на посочена банкова сметка в ОББ. Парите ще бъдат върнати в деня на обучение срещу представена лична карта и вносна бележка, а целта на депозирането им е да докаже кандидатът, че е достатъчно сериозен в желанието си да участва като статист.

Обявени са няколко дати за въпросните обучения –"">При проверка обаче от страна на ОББ се оказа, че посочената сметка е на частно лице и няма посочен булстад. Въпросният Генади Петров, на чието име е сметката, е набор 1992-а. Най-лошото обаче е, че от тази сметка на няколко пъти са теглени пари, а нали би следвало да бъдат върнати на кандидатите за статисти.

Когато обаче служител на ОББ се е опитал да се свърже на посочения телефон с титуляра, за да обясни как така сметка, която би трябвало да е на фирма, е на частно лице, отговор няма. За момента тази сметка е блокирана и предстои проверка.

Проверявайте внимателно всякакви съмнително обяви за работа, особено, когато предварително ви искат пари! Често срещани са и обявите за модели и манекени. При тях схемата е следната – наема се офис за известно време, момичетата и момчетата, които отговорят на обявата се викат в този офис и им се обяснява, че имат идеални данни за фотомодели или нещо подобно, само трябва да внесат някаква конкретна сума, за да участват в каталога на агенцията.

След като парите бъдат внесени най-много да бъдат направени няколко снимки на ентусиаста и повече никой никога да не му се обади, а мнимата модна агенция да се премести на ново място, за да търси нови жервти.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати