22 Септември 2024 г. Неделя

Украинска преса: Лапата на Кремъл в България

2011-05-10 07:08:37
Русия години наред се опитва да си върне влиянието в България – и в политически, и в икономически план. Газовата криза отново напомни на Москва, че може да изгуби София като важен партньор и поле за инвестиции, пише в украинското рускоезично издание "Наш век" журналистът Николай Марченко.

Материалът е озаглавен ".

"Как Русия да не изгуби България?".

Имиджът на Русия пострада в България и бе трудно човек да си спомня за топлата славянска дружба в най-студените зимни дни, когато милиони останаха без отопление и гореща вода. Дружбата трябва да се подгрява не с думи, а с дела. Не е тайна, че западни компании и инвеститори от четири години вече се опитват да окупират икономически България след влизането й в ЕС.

Неправителствени организации правят същото в политическо и културно отношение, се казва в статията.

При посещение в Москва преди две години българският президент Георги Първанов "постави въпроса за компенсации за газовата криза, в която бе въвлечена страната му, а Дмитрий Медведев отвърна, че юридическата отговорност носи Украйна", пише авторът.

"Освен това той настоя за нещо нереално – да бъдат отстранени посредниците на "Газпром" при доставки на газ в България, с което наруши правото на конкуренция в рамките на Европейския съюз", твърди Марченко.

По конституция България е парламентарна република и нейният президент има само представителни функции, което "не му позволява да води преговори, подобни на водените от него в Москва", добавя журналистът.

Според него "за Русия, изглежда, ще е по-изгодно да погаси щетите на България чрез газови доставки на занижени цени, което ще й позволи да запази своя имидж и доверието към нея в балканската страна".

Проектът за газопровод "Южен поток", обсъден от държавните глави, е конкурент на европейския "Набуко". България се обявява за съвместния проект с Русия, но това не може да трае безкрайно в контекста на сериозната критика от Брюксел срещу изолираната енергийна политика на София. 

За да не остане Русия без партньор, трябва да уреди претенциите на България и да представи окончателната сметка на Украйна, предлага авторът на статията.
Той припомня думи на бившия посланик на Москва в София Анатолий Потапов, нарекъл България "троянски кон на Русия в Евросъюза". България трябва да остане партньор на Кремъл, а приятелството не се доказва само с думи, изтъква журналистът.

След като държавата ни е станала член на НАТО и на ЕС, Русия официално вече е изгубила България в геополитически план, но не и в икономическо и културно отношение, пише той. 

Сериозните интереси на руския бизнес в България – в сферите на туризма, недвижимите имоти и енергетиката, трябва да бъдат подсигурени със стабилност и с положителен имидж, заявява Марченко.

Русия не може да си позволи да губи съюзници и партньори в Европа. България е държава, която заедно с Молдова и Сърбия е изпълнена с политическа воля за сътрудничество с Москва; тя не бива да бъде изгубена като преден пост на Балканите и съюзник в НАТО и ЕС. Цената на компенсациите, искани от София, е нищожна в сравнение с имиджа и бизнес интересите на Русия в тази страна. И от политическа, и от икономическа гледна точка България трябва да остане в сферата на влияние на Москва, заключава Николай Марченко.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати