23 Септември 2024 г. Понеделник

Общество с кашон на главата

2011-05-17 16:23:54
Мирослава е хомосексуална жена. Смела хомосексуална жена. Тя е един от героите от видеоинсталацията в подлеза на Софийския университет, която събира истории на хора с различна сексуална ориентация, жертви на хомофобия - на улицата, у дома, вътре в себе си, за да отбележи Международния ден срещу хомофобията и трансфобията (17 май). На този ден през 1990г. Световната здравна организация премахва хомосексуалността от международната класификация на болестите. 

Повечето от хората, заснети във видеото, се страхуват да покажат лицата си и са скрити под кашони. Като един вид предпазна мярка. Мирослава не е сред тях. Тя се разкрива преди десет години и оттогава върви по неравния път на борбата да бъдеш себе си и обществото, в което живееш, да признава и уважава твоя житейски избор. 

И до днес родителите на Мирослава трудно разговарят по темата хомосексуализъм. Само ако тя повдигне въпроса. Познават партньорката на Мирослава, но избягват да се срещат с нея, защото "не искат да общуват с такива хора." Първата им реакция, когато дъщеря им се разкрива пред тях е да я питат дали иска да бъде момче. Мирослава не иска да бъде момче. Иска да бъде момиче, което е е свободно да обича друго момиче и родителите й да разбират и подкрепят това нейно решение. Вместо това те я изпращат на психолог. Без да осъзнават, че те са тези, които имат сериозен проблем и нужда от помощ. И всъщност те са с кашон на главата.

Мирослава решава да разкаже историята си, за да адресира публично една от многото форми и прояви на хомофобията - липсата на подкрепа към ЛГБТ (лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови) хората в собствените им семейства. Все още нито една европейска държава не е постигнала абсолютно равенство за своите граждани с различна сексуална ориентация. А според изследване на европейското подразделение на Международната организация на гейовете и лесбийките (ILGA) България, Румъния, Гърция и Естония са на последните места в ЕС по степен на равнопоставеност на ЛГБТ хората в обществото. На първите места в класацията са Великобритания и Испания. 

Освен чрез видеоинсталация и велошествие "Заедно срещу хомофобията", ЛГБТ общността в България реши да отбележи Международния ден срещу хомофобията и с изложба "Образи против хомофобията", която документира както шествията в подкрепа на многообразието по света, така и изразите на омраза срещу сексуално различните. Тя е дело на фотографа Чарлз Мичъм и блогъра Сара Бакстър, които са автори и на проекта Walk with pride. Изложбата може да се види на оградата на Съдебната палата в София (бул. "Витоша" 2), а след това ще обиколи още над 20 локации в рамките на 2011 година. 

Официалното откриване на изложбата беше подкрепено от представителите на посолствата на Великобритания, Германия, САЩ, Франция, Холандия и Швейцария, които обявиха и общата си инициатива за филмова програма "Всички сме съвършени" през месец юни, която ще включва безплатни прожекции на филми, посветени на проблемите на ЛГБТ хората. "Ако една част от обществото не може да упражнява правата си, то цялото общество не е свободно", припомни заместник-посланикът на Холандия Мартайн Елгерсма. 

В същия месец, на 18 юни, ще се проведе и четвъртият поред Sofia Pride, организиран от едноименната фондация, чрез който хората с различна сексуална ориентация празнуват своя избор. 

В същото време България все още не е признала правно еднополовите двойки, те не ползват икономическите и социални права, които имат хетеросексуалните двойки. От фондация Sofia Pride припомнят и, че въпреки че ЛГБТ хората често стават жертви на престъпления от омраза, сексуалната ориентация не е сред защитените срещу престъпления от омраза признаци в Наказателния кодекс.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати