20 Септември 2024 г. Петък

Новите кредити поевтиняват леко и през юли

2011-08-26 04:51:23
По-голяма част от лихвите по кредити за бизнеса и домакинствата са спаднали леко през юли спрямо юни, показва статистиката на БНБ. Намалението е основно по нови заеми, докато за старите промяната е по-осезаема, ако се сравнява с нивата отпреди година.

При депозитите намалението на годишна база на заемите за бизнеса не е за всички, а по новите и старите в евро, както и по старите в левове.

Представители на бизнеса коментираха, че не са усетили намаление на лихвите по кредити за последните месеци, но в момента повечето от тях смятат, че могат да се договорят сравнително добри условия.

Според Цветан Лъжански, изпълнителен директор на бутилиращата компания "Девин", компаниите с добри отчети, които нямат финансови проблеми и висока задлъжнялост, в момента могат да се споразумеят за добри условия по заеми. Това обаче не важи за тези с лоши отчети, смята Лъжански. Той посочи, че миналата година "Девин" е успял да промени условията по банкови заеми с по-изгодни.

Валентина Ралева, изпълнителен директор на "Захарни заводи" - Горна Оряховица, смята, че реално намаление на лихвите няма, дори и за тези, които предоговарят.

"Ние като фирма започнахме да работим директно с европейски банки, не с клоновете им тук, а в съответната държава", каза Ралева. По думите й така "Захарни заводи" е взел заеми на много изгодни лихвени нива от 4-5% годишно, докато българските банки предлагат кредити за над 7%, дори в някои случаи и над 10 на сто.

През юли средната лихва по нови кредити в левове за бизнеса е била 9.46% при 10% преди година.
"Ако български банки си осигуряват евтин ресурс за финансиране от майките си в чужбина и отпускат по-скъпо кредити вероятно просто си увеличават печалбата", коментира Ралева.

Цветан Лъжански смята, че към европейските банки могат да се обръщат директно големи компании, но малки и средни предприятия нямат такава възможност.

Изпълнителният директор на "Неохим" Димитър Димитров каза, че тяхната компания работи с български банки, засега смятат, че са постигнали възможно най-добрите условия, но ако имат възможност за по-ниски лихви, биха се обърнали към чужди финансови институции.

Изпълнителният директор на "Кредит център" Тихомир Тошев коментира, че през последните месеци сериозно раздвижване на банковия пазар не е имало, което е обичайно за лятото, тъй като институциите изчакват и се подготвят за активния си период на промоции през есента и зимата.

Според него ръст в лихвите по някои кредити може да има заради изтичане на пролетни промоции на банките, които са били удължени до началото на лятото. Той очаква през следващите месеци да има по-изгодни предложения за заеми с намаление на лихвите до 0.1-0.3%.

През юли сериозно е паднал годишният процент на разходите за новите жилищни кредити в левове – той вече е 8.23% при 10.20% през юли миналата година.

Тихомир Тошев прогнозира лек спад на лихвите по депозити, като според него нуждаещи се от свеж ресурс банки могат да пуснат промоции в близките месеци в опит да наберат пари. Той смята, че проблемите със световната икономика и капиталовите пазари засега няма да се отразят сериозно у нас, тъй като банките имат достатъчно ресурс от вътрешния пазар.

Според Цветан Лъжански обаче кризата в еврозоната и проблемите в САЩ могат да доведат до затягане на кредитирането през следващите 6 до 12 месеца.

Евровите депозити за домакинствата вече носят 4.79% за нови договори при 4.67% доходност през юни. За старите депозити лек спад има в лихвите на левовите (5.58%), а тези в евро са почти без промяна, на ниво 4.87%. През юли новите заеми в левове пък са отпускани с по-ниска лихва – 5.33%, при 5.42% през юни.

Старите жилищни заеми в левове за домакинствата са с 9.33% лихва, с 0.03 пункта ръст спрямо юни. За сравнение – новите жилищни кредити в националната валута са поевтинели с 0.12 процентни пункта за месец.

Малко по-различна е ситуацията при бизнес заемите – лихвата на новите е 9.46% за последния месец, с 0.08 пункта понижение спрямо юни. При старите намалението е с 0.11 пункта за месец.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати