19 Септември 2024 г. Четвъртък

Първанов с обратен курс към БСП

2011-08-29 12:40:11

Президентът Георги Първанов заяви, че връщането му в БСП след края на мандата на държавен глава би укрепило партията и ще отвори левицата към нови коалиционни партньори.

"Аз самият за постове не се стремя, а конкуренция, лидерска, сигурно ще има", отсече държавният глава в Криводол, където присъства на празника на града.

Той определи като нелепи медийните публикации, че ще закрива БСП и ще прави български ПАСОК.

"Струва ми се, че това го е измислил някой, който до онзи ден е бил на почивка в Гърция. Смятам това за много нелепо. Подобни подозрения имаше още 1997–1998 година, когато правих Нова левица, когато правих Коалиция за България.

Така че моето връщане в БСП би било един морален жест, един жест към всички онези хора, с които съм работил, и надявам се ще е нещо, което ще укрепи, ще засили партията, да я отвори към нови и силни коалиционни партньори, реални партньори", смята Георги Първанов.

Миналата седмица настоящият лидер на БСП Сергей Станишев коментира евентуалното завръщане на Първанов като лидер в партията, че "едва ли който и да било може да влезе обратно в роля, от която е излязъл".

В интервю за в. "24 часа" Станишев припомня, че Петър Стоянов се е опитал да се върне на лидерския пост в СДС, но "възприятието на фигурата вече е различно".

Първанов днес се обяви и за минимални корекции на президентските правомощия за начина, по който се преодолява ветото.

 

"Досегашният начин е недостатъчен. Автоматично, механично обществото прегласува един или друг закон, но не искам да вървим в тази плоскост към това внушение, към това очакване и идея за президентска република.

Силната ръка беше много компрометирана в последните две години. Силата на управлението е в знанието, а не в това да тропаш и да плашиш противника си", мотивира се президентът. 

Държавният глава не очаква сътресения при обявяването на президентската двойка на ГЕРБ тази неделя.

Той коментира и предизборното мото на управляващите "Да градим България"Това звучи респектиращо, но е по-малко въздействащо от бригадирския лозунг "Строим за родината". На мен онова старото ми действаше по-въздействащо".

По-късно днес във Враца Георги Първанов започва представяне на отчета на президентската институция.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати