21 Септември 2024 г. Събота

Гърция се готви за "стачката на всички стачки"

2011-10-18 11:49:22
Корабите днес останаха на гръцките пристанища, влаковете в страната не се движат, медиите не предават новини в подготовка на планираната за утре "стачка на всички", която се очаква да блокира цяла Гърция, съобщава "Ройтерс".

Днес стачкуват работещите във вестниците, радио и телевизионните канали, както и новинарските електронни сайтове. По решение на браншовите сдружения работещите в печатните издания ще работят утре и вдругиден, за да бъде информирана обществеността за голямата обща стачка в страната, насрочена за утре.

Междувременно днес продължава за 17-ти ден стачката на служителите от чистотата в гръцките градове. Стачкуват също данъчните служители, адвокатите, много лекари и общински служители.

Държавни служители са окупирали сградите на финансовото министерство и министерството на труда, съобщава "Асошиейтед прес".

През последните дни Гърция бе залята от вълна от отделни стачки в различни сектори. Кулминацията на протестите ще бъде започващата утре голяма 48-часова стачка, организирана утре от профсъюзите в страната в знак на протест срещу прокарваните в сряда и четвъртък в парламента нови мерки на икономии.
Протестът, наречен от вестник "Та Нея" "стачката на всички стачки", се очаква да бъде най-голямата демонстрация на протест от началото на финансовата криза в Гърция преди две години. Ще бъдат затворени държавни офиси, магазини, няма да работят дори пекарните за хляб, отбелязва "Ройтерс". В стачката ще се включат и служители от въздухуплаването, което означава, че гръцките летища вероятно ще бъдат затворени.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу призова гражданите към единство, заявявайки, че пакетът от все по-драконовски ограничения, трябва да бъде одобрен, за да може Гърция да излезе от кризата. Премиерът социалист е подложен на силен натиск от международните кредитори да удовлетвори изискванията им, за да продължи Гърция да получава международна помощ и да избегне фалит.

"Страната се намира в критичен момент и ние трябва да бъдем обединени. В тази битка, се нуждаем от всеки. Всеки трябва да поеме своите отговорности", каза Папандреу на заседание на правителството късно в понеделник. "Нашата основна цел е да се сложи край на несигурността за бъдещето на страната, тъй като тази несигурност подкопава нашите усилия и жертви", допълни премиерът.

Тридневните дебати в парламента започват във вторник вечерта 
и ще продължат в сряда и четвъртък. На тях трябва да бъдат приети нови законопроекти за повишаване на данъци, намаляване на заплати и пенсии, временно съкращаване на хиляди държавни служители, както и промени в колективните трудови договори. Това е поредният пакет от икономии, прокарван от на правителството на ПАСОК.

"Ройтерс" коментира, че Папандреу се надява да събере достатъчна парламентарна подкрепа за мерките, която да демонстрира на срещата на лидерите на ЕС на 23 октомври. Тогава се очаква да бъде договорена нова сделка за спасяването на икономиката на страната.

Според агенцията не се очаква новият пакет от икономии да срещне съществена съпротива в парламента.

Вчера управляващата партия ПАСОК получи символичен удар с напускането на нейния депутат Томас Робопулос, но парламентарните правила позволяват той да бъде сменен с друг представител на управляващата партия, така че ПАСОК запази мнозинството си от 4 депутата. Двама от депутатите на партията заплашиха, че няма да одобрят новите икономии, но той ще бъде подкрепен от една от малките опозиционни партии, така че ще мине през парламента.

Армията ще помага в разчистването на боклука

Гръцката армия ще се включи в тежката задача по разчистването на хиляди тонове боклук, който се разлага по улиците на Атина от седмици, предаде ДПА вчера. Около 170 шофьори от армията ще бъдат мобилизирани, за да помогнат за разчистването на несъбрания боклук от улиците на гръцката столица, но войници няма да участват в кампанията, допълни местно радио.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати