19 Април 2024 г. Петък

България слезе с 2 позиции в класацията Doing Business

2011-10-20 07:39:46
България слезе с две позиции в новото издание на годишната класацияDoing Business на Световната банка, публикуван днес. Сред анализираните 183 държави страната заема 59-о място, докато в предишния доклад беше на 57-а позиция.

Авторите изрично подчертават, че изкачването или слизането в класацията може да не е резултато т някакви вътрешни процеси, а да отразява подобряване или влошаване на положението в други държави.

Като цяло най-голямо подобрение има Мароко (изкачване с цели 21 места до номер 94) и това е демонстрация за вълната от реформи за улесняванена бизнеса в Африка (Сао Томе и Принсипе е нагоре с 11 места, Кабо Верде - с 10) и Източна Европа (Молдова отива напред с 18 места, Македония - 12, Латвия - 10), отбелязва Световната банка.

Периодът, за който е направен анализът, е между юни 2010 и юни 2011г.

В нея за най-добро място е определен Сингапур, следван от Хонконг, Нова Зеландия, САЩ и Дания.

В Топ-10 пробиха Южна Корея (от 15 на 8) и Исландия, които изместиха Швеция и Саудитска Арабия.

По 10-те показателя, по които се подрежда класацията, България е отчела подобрение по 4, влошаване по 5 и по един (достъп до кредитиране) няма промяна.

Влошаването е по показателите Започване на бизнес", "Регистриране на собственост", "Защита на инвеститорите", "Уреждане на несъстоятелност" и "Разрешение за строеж".

По последния показател България е слязла от 125-о на 128-о място в света. За да построиш един склад, са нужни 23 процедури и разрешителни, отнема 120 дни и струва 371% от БВП на глава от населението.

Средното в района (Централна и Източна Европа и бившия СССР) е 71-а позиция от 183 държави като най-бързо това става в Словакия (50 позиция) а най-бавно - в Молдова (164 позиция) Ние сме между Словения (81) и Полша 164).

Забележително е, че в тази категория за България вместо да намаляват, всички показатели се повишават от 2005г насам. Дните от 108 стават 120, разрешителните - от 19 стават 23, а разходите се увеличават от 280.3% от БВП на глава от населението на 317%. В сравнение с района в България няма промяна в процедурите от 2008г. насам, докато в района те системно намаляват до 17.

Справката с докладите от 2008г. насам показва, че в първата година от периода е отчетено, че сдобиването с разрешителни за строеж е няма реформа, няма реформа, няма реформа"

Подобрението на българската позиция в класацията е в категориите "Прилагане на договорите", "Търговия през границите", "Плащане на данъци" и "Свързване с електричество"Това е една от фундаменталните нужди на всеки малък бизнес. В някои държави тази процедура отнема седмици и дори месеци."
В България е относително лесно да се започне бизнес. Страната е на 49-о място в света, изискват се 4 процедури, отнема 18 дни, струва 1.5% от БВП на глава от населението и не се изисква никакъв минимален капитал. Средното за района - 39, ние сме между Унгария (39) и Словакия (76), най-зле в Чехия - 138-а позиция в  световната класация.

Започването на бизнес се  е улеснило значително през последните 7 години. През 2004 са били нужни 11 процедури и 32 дни, днес процедурите са намалели на 4 (средно в района - 6), а дните - на 18, приблизително колкото е и средното в района. В доклада се отчита, че за последната година в България не е извършена някаква реформа, засягаща стартирането на бизнес. Година по-рано бе отбелязано драстичното намаляванена изискването за минимален капитал - от 5000 на 2 лева.

"Във времена на трайно висока безработица и неохбодимост от създаване на работни места правителствата по света продължават да търсят начини за подобряване на регулаторната рамка и климат за бизнеса в страната. Малките и средни предприятия печелят най-много от тези подобрения, а те са ключовите двигатели за създаване на работни места в много части на света", коментира Аугусто Лопес-Карлос, директор на Световната банка за глобални индикатори и анализи.

В доклада се отбелязва, че най-високо класираните държави са сред най-развитите икономики в света и притежават ефективни регулаторни процедури, ефективно правораздаване, защитаващо собствеността и правата на инвеститорите, както и кредитни бюра и регистри за обезпечение, които стимулират финансирането на бизнеса.

За пръв път тази година в доклада се измерват подобренията в полза на бизнеса през последните 6 години. По този показател 94% от включените в него 174 държави са отчели подобряване на регулаторната рамка.

Отчетливо се е подобрило положението с режима за обявяване на несъстоятелност, тъй като 29 държави за въвели реформи в тази посока, а година по-рано технитя брой бе 16.

Повечето от страните в тази група са в Източна Европа и Централна Азия. Световната банка изтъква, че ефективните системи за обявяване на несъстоятелност могат да направят кредитирането по-евтино, да улеснят достъпа до финансиране и да ускорят излизането от рецесия.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати