22 Септември 2024 г. Неделя

Да гласуваме! Къде и как?

2011-10-23 07:18:10

Започна изборният ден, в който България ще определи своя държавен глава и местната власт. За първи път президентски и кметски избори се провеждат едновременно в цялата страна. Секционните комисии ще приемат избиратели до 19 ч., при нужда на места времето за гласуване може да се удължи с един час.

6 933 748 български граждани са включени в избирателните списъци за президентските избори, а за местните – 6 514 917 българи.

Жителите на селата с под 350 души население обаче не могат да избират свой кмет, а от общинската администрация ще им бъде назначен служебен кметски наместник.

От избирателните списъци са заличени и 7430 души, които изтърпяват наказание „лишаване от свобода“. Право да гласуват нямат и поставените под запрещение.

На днешния вот 2 в1 в областните градове се гласува с три бюлетини – по една за президент и вицепрезидент, за кмет на община и за общински съветници. В по-малките населени места с над 350 жители избирателите ще гласуват и с четвърта – за кмет на селото. Бюлетините се пускат в две урни – за президент и за местна власт.

Гласуването ще става само с лична карта, шофьорските книжки няма да се приемат. Вотът е валиден само когато в квадратчето е отбелязан знак "Х", изписан със синя химикалка. При грешка избирателят може се обърне към членовете на комисията, за да получи нова чиста бюлетина, но само веднъж – втора грешка не е позволена. 

Ако все още не знаете коя е избирателната ви секция, можете да разберете това чрез сайта на ГРАО или чрез SMS на номер 14726, като в текста се изписват десетте цифри на ЕГН. Цената на SMS e 0,25 лв. без ДДС, а системата връща две съобщения с номера и с адреса на избирателната секция. Разкрит е и телефонен номер 0800 1 4726 – безплатен за цялата страна, на който могат да се правят справки за изборните секции.

Не забравяйте, че освен вас в момента на гласуването в "тъмната стаичка" не се допускат други хора. Изключение се прави за избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да гласуват самостоятелно. В такъв случай данните на придружителя се вписват в избирателния списък. Едно лице не може да придружава повече от двама души. От ЦИК напомнят, че неграмотността не е основание за гласуване с придружител.

Българите, живеещи в чужбина, могат да гласуват за президент. За целта са разкрити 161 избирателни секции в 58 държави. 300 000 бюлетини са отпечатани и разпратени за изборите зад граница. МВнР командирова 129 служители от София за провеждането на първия и втория тур на президентските избори зад граница. Основната част от тях – 115 души, са членовете на секционните избирателни комисии в Турция.

 

В страната са разкрити 11 744 секции. Над 15 000 полицаи ще следят за сигурността и реда около местата за гласуване през днешния ден.

Към ситуационния център на МВР работи денонощна линия за подаване на информация за нарушения, възпрепятстващи изборния процес.

Всяка община решава дали да забрани продажбата на алкохол в деня на вота. Така например в София до 20,00 часа днес не може да се продават алкохолни напитки. Забраната не важи за заведенията, в които има сватби, кръщенета или други обредни ритуали.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати