24 Септември 2024 г. Вторник

ГЕРБ ще иска ново броене на бюлетините в Кърджали

2011-10-24 14:17:13
ГЕРБ ще подаде жалба до общинската избирателна комисия в Кърджали и до административния съд в града, с които ще иска ново преброяване на бюлетините в глада. Това научи "Дневник" от депутата от ГЕРБ от Кърджали Цвета Караянчева.

Обмисляме да искаме ново броене и в още една община от областта, но засега не сме решили, допълни тя.

Депутатът от ГЕРБ заяви, че управляващата партия има множество съмнения и сигнали за манипулации при гласуването в Кърджали. Множество хора са били дописани в списъци и са били допуснати за гласуване, въпреки, че са фигурирали в т. нар. забранителен списък, тъй като не отговарят на изискването за "уседналост", каза Караянчева. Според изборния кодекс право да избират местна власт нямат хора, които имат адрес в чужбина и не са живели на територията на общината последните 4 месеца. Според данни на ГЕРБ обаче такива хора са били допуснати до урните.

Освен това "мъртвите души" оживяха - хора от Швеция, Белгия и т.н., които от години живеят в чужбина, но не са отписани от списъците, бяха докарани, за да подадат гласа си, каза още депутатът от ГЕРБ.

В някои секции пък се приложил принципа на т.нар. индианска нишка - бюлетина, подпечатана с печата на секционната комисия, се изнася, вотът в нея се попълва и се дава на избирателя, който я пуска в урната, а след това самия той изнася новата бюлетина, дадена му официално от секционната комисия.

53.96% от гласовете печели настоящият кмет на Кърджали и кандидат за трети мандат от ДПС Хасан Азис, посочиха окончателните данни, обявени от ЦИК при 100% обработени протоколи.

Първите прогнозни резултати и данни от паралелните преброявания на социолозите сочеха балотаж в Кърджали между Азис и претендента на ГЕРБ Илия Илиев. Дори на пресконференцията в изборната нощ ГЕРБ отчетоха, че отиват на втори тур в "бастиона на Доган".
Малко по-късно през нощта обаче при обявяването на първите официални резултати Азис започна да натрупва преднина и мина 50-те процента, необходими, за да спечели още от първи тур. А зам.-председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че балотажът в Кърджалийско е само в "цветните сънища на Цветанов (председател на предизборния щаб на ГЕРБ - бел. ред).

Караянчева си обясни обрата с гласуването в последните часове, особено след удължаване на изборния ден. Тогава мнозина бяха впрегнати да упражнят правото си на глас и да подкрепят Азис, за да не се стигне до балотаж, каза тя.

За да се подсигури, че върху бюлетините и протоколите няма да има манипулации, докато се стигне до новото броене, от ГЕРБ-Кърджали са поискали в помещението, където се съхраняват, да се монтират камери и да се сложи СОТ. От общинската избирателна комисия разрешили, но до момента общинската администрация не го е направила, каза още Цвета Караянчева.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати