21 Септември 2024 г. Събота

25% съкращения в армията до юли 2012

2011-10-27 03:15:37

“Около 20-25% от предвидените за освобождаване до края на 2014 г. военнослужещи в Българската армия ще бъдат съкратени към 1 юли 2012 г.”

Това ще е основният механизъм, с който Министерството на отбраната ще компенсира намаления бюджет с 10 млн. лв. догодина, обясни министър Аню Ангелов след заседанието на Министерския съвет.

„Ние очаквахме още през 2012 г. да се изпълни онова изискване средно годишно 1,5% от БВП да отидат за отбрана. Но това не може да се установи през тази година“, не скри разочарованието си Ангелов.

“Плановете на Министерството с оглед намаления бюджет за догодина ще претърпят промяна, но само по отношение на срокове, а не на идеи и на принципи”, обясни министърът.

Той допълни, че през юли 2012 г. бойните поделения на Българската армия ще се преструктурират.

Можем да се справим, не е някакъв проблем и ще имаме възможност да маневрираме, оптимистично заяви министърът.

И за да го подчертае, обяви, че днес по време на Съвета по отбрана ще бъде разгледана методиката за допълнително материално стимулиране.

„И такова ще има през ноември в размер в зависимост от икономиите във фонда „Работна заплата“ тази година“, обяви Ангелов.

В Министерството на отбраната и Българската армия единствени не са получавали бонуси за тези две години и половина и е дошло време да „получат своето” като резултат от тяхната дейност, защити позицията си министърът.

Инвестиционният проект за купуване на 8 многоцелеви изтребителя също ще бъде подготвен и представен пред МС в началото на следващата година, допълни Ангелов.

“При липса на капитал 2012 година, когато трябва да стартира цялата процедура, аз нямам право да откривам такава процедура“, заяви министърът и уточни, че за да стане това, трябва да има гаранции, че ще получи обещаното по закон финансиране на МО.

Освен това до края на годината ще е готов и планът на Министерството за по-нататъшното участие на въоръжените ни сили в мисията на ИСАФ в Афганистан. След това ще бъде представен за одобрение на МС.

„Използвайки НАТО като гарант на нашата сигурност, ние трябва да даваме своя принос“, заяви Ангелов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати