20 Април 2024 г. Събота

Близо половината компании в България са фамилни

2011-11-08 05:55:05

Над 42% от компаниите в България са семейни. Това сочи експериментално проучване на Националния статистически институт, поръчано от Асоциацията на фамилния бизнес.

Фамилните компании са реализирали 38 млрд. лв. оборот през миналата година.

Данните са получени от годишните отчети за дейността на фирмите през 2010 година. На въпрос „Фамилен бизнес ли е дейността на вашето предприятие?” над 156 000 от общо 370 000 икономически активни фирми, представили годишен отчет за дейността в НСИ, са отговорили, че са семейна собственост.

Над 17% от произведената в България продукция е резултат от дейността на семейните компании. Те осигуряват и 28% от работните места в частния сектор, или една трета от работещите у нас са заети в семеен бизнес.

„Данните на НСИ показват, че фамилният бизнес у нас има сериозно присъствие в българската икономика“, заяви на пресконференция Христо Илиев, председател на Асоциацията на фамилния бизнес.

Търговията и услугите са сферите, в които функционират най-голям брой фамилни компании. Над 43% от семейните фирми в България са в сектора на търговията.

В сектора на услугите пък работят над 37% от фирмите, докато заетите в тях представляват над 28% от всички работещи в семейни дружества. В сферата на промишлеността работят 9% от фамилните фирми, но в тях са ангажирани почти една четвърт от работещите във фамилния бизнес. 

Оборотът на фамилните компании представлява около 20% от този на всички функциониращи в страната фирми. Над 17% от произведената в България продукция е в резултат от дейността на семейните компании. Този вид фирми осигуряват и 28,3% от работните места в частния сектор в страната. Брутните инвестиции в дълготрайни материални активи на фамилните фирми пък представляват 16% от всички инвестиции в страната.

Според определението фамилни са фирмите, в които контролният пакет от капитала е собственост на основателя, негови деца, съпруг или съпруга, родители или други преки наследници, като поне един представител на семейството участва официално в управлението на фирмата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати