19 Септември 2024 г. Четвъртък

Американците ни гонят по песимизъм за 2012

2011-12-24 08:35:32

Американците и руснаците ни гонят по песимизъм за 2012 г., сочи проучване на “Галъп интернешънъл", цитирано от "Труд".

Българите оптимисти за по-добра 2012 г. са 16 процента, а песимистите - 39 на сто. Е, точно тази разлика от 23 процента между двете групи е почти като при янките и руснаците - там са 21%.

Но в България има ръст на оптимистичните очаквания с 8 на сто в сравнение с проучването преди година. При новия голям брат обаче те намаляват с 12%, а в Русия - с 27 на сто. 
 

Анкетата е направена в 51 държави с над 45 000 интервюирани. Тя като цяло сочи, че в очакванията за идната година надделява песимизмът с 34% срещу 31%. През 2010 г. оптимистите в света са били с 2 процента повече. Най-ниска е надеждата в Западна Европа (-45%), следват Източна Европа (-29%) и Северна Америка (-25%. Франция е рекордьор по черногледство - 80 на сто.

На второ място по лоши очаквания е Ирландия, която получава спасителен пакет с кредити от МВФ и ЕС, с нетна надежда (разлика между оптимисти и песимисти) минус 68 на сто. След нея се нарежда Австрия (-54%).

Колосът на европейската икономика - Германия, също тръпне за икономиката през 2012 г. Там песимистите са повече от оптимистите с 39 на сто. В Испания положението е още по-зле - нетната надежда е минус 47%. Италианците са малко по-големи оптимисти (-30 на сто).

На Балканите също положението не е розово - най-големи песимисти са в Сърбия (нетна надежда минус 50%), следвани от румънците - (-29%), България - (-23%), Македония - (-3%), Турция - (-1%).

В Гърция проучване не е правено, иначе като нищо южната ни съседка щеше да надвие Франция по лоши очаквания за икономиката заради рецесията и поредното затягане на коланите.

Анкетата сочи още, че младите - т. е. хората до 30 години, имат по добри очаквания за 2012 г. в глобален мащаб. Нетната надежда при тях е 9%, за хората на възраст 30-50 г. е минус 5%, за интервала 51-65 г. - минус 19 на сто, а за над 65 г. е минус 32 процента.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати