24 Септември 2024 г. Вторник

Иран рязко ускори ядрената си програма, петролът поскъпна

2012-02-25 09:03:52
Иран рязко е ускорил спорната си програма за обогатяване на уран, съобщи в петък Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в доклад, който засилва опасенията, че Техеран опитва да се сдобие с ядрено оръжие, а Израел и Западът може да се опитат с военен удар да забавят този процес.

След новината цената на американския лек петрол се покачи и доставките за април приключиха с поскъпване от 8.96% за работната седмица до ниво от 111.05 долара за барел. Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър заяви, че страната може да отвори стратегическия си петролен резерв, с което призна, че остра криза с Иран може да има сериозен негативен ефект върху американската и световната икономика.

В Европа сортът Брент стигна до 9-месечен връх от 125 долара за барел, което е поскъпване от 15% за изминалия месец.

Техеран отрича да има военен елемент в ядрената му програма, но и не допуска инспектори на МААЕ да ключови свои обекти като Парчин край Техеран, за да докаже това. Тази седмица за пореден път мисия на агенцията се провали и това отдалечи подновяването на дипломатически разговори със т.нар. Шесторка - САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай.

В поверителен доклад на МААЕ, цитиран от Reuters, се посочва, че през последните няколко месеца Иран е утроил обогатяването на уран, което значително го приближава до производството на материал за атомна бомба.

От ноември насам значително се е увеличила активността в основния завод за обогатяване край Натанц и в подземния обект до Фордоу. Според МААЕ в Натанц вече работят 52 каскади от по 170 центрофуги при положение, че през ноември те са били 37. Във Фордоу уран обогатяват почти 700 центрофуги и се подготвя инсталирането на още.

Тези инсталации обогатяват урана до 20% и макар за бомба да е нужна 90% концентрация достигането й може да стане за много по-кратък срок.

От началото на 2010г. Иран е произвел почти 110 кг. обогатен до 20% уран, а според западни експерти за ядрен заряд са необходими около 250 кг. В доклада на МААЕ обаче се посочва, че 35 от споменатите 110 кг. са произведени за последните пет месеца.

"Агенцията продължава да има сериозни притеснения относно евентуалните военни измерения на иранската ядренапрограма", се казва в тримесечния доклад на МААЕ до страните членки.

Фодроу особено притеснява Запада и Израел, защото този обект, извършващ най-спорната част от програмата, се намира на 80 метра под скалите, което добре го защитава от евентуален въздушен или ракетен удар.

В петък премиерът Владимир Путин заяви, че някои държави използват страха от ядрен Иран като претекст за "смяна на режима". Девет дни преди президентските избори, които се очаква той да спечели още на първия тур, Путин каза, че няма намерение Москва да намерение да казва всеки път "да", когато САЩ поискат нещо и случаят със Сирия е пример за това.

Относно решението на Русия да построи първата атомна централа в Иран въпреки съпротивата на Запада, премиерът посочи, че това показвало, че Русия е независим играч на световната сцена. "И възнамеряваме да продължим по същия начин - независимо, но не агресивно и в сътрудничество с партньоритени на международната сцена."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати