22 Септември 2024 г. Неделя

БГ Обама на среща с оригинала

2012-04-09 05:23:01

Спечелилият си прякора Българския Обама президент Росен Плевнелиев ще проведе среща на четири очи с американския си колега. На „Дондуков"2 вече са получили потвърждение, че ще се състои разговор - първият между двамата.

Те ще се видят в Чикаго, в рамките на срещата на върха на НАТО през май. Като домакин Барак Обама планира да се срещне поотделно с всички президенти на страните членки на алианса, включително и с българския, обясниха още от администрацията на „Дондуков" 2.

Плевнелиев ще замине за Щатите по-рано - на 15 май веднага след рождения си ден, за да може да се види и с българи, живеещи в други градове. Предварителната програма предвижда посещения в Сиатъл и Сан Франциско.

Планира се президентът ни да се разходи и в Меката на високите технологии, известна като Силиконовата долина. В разположените там корпорации работят много наши компютърни гении, с които държавният глава искал да се срещне, допълва по темата "Монитор".

Почти във всяко свое изказване Плевнелиев набляга на необходимостта от развиване на иновативни и високотехнологични производства, за да дръпне икономиката ни напред.

Президентът планира да обиколи няколко от икономически силните райони в САЩ, съобщиха пък от външното министерство.

Специално в Калифорния той щял да се срещне и с потенциални инвеститори в сферата на високите технологии. Преди време Плевнелиев лансира идеята у нас да се създаде Център за киберотбрана на НАТО, тъй като разполагаме с добре обучени ИТ специалисти. Според него страната ни успешно може да се специализира и в реализирането на международни проекти в областта на оптиката, електрониката и производството на леки оръжия - все области, в които Калифорния има дългогодишен опит.

Срещата на върха на НАТО, заради която се планира визитата на Плевнелиев, ще се продължи от 19 до 21 май, уточни говорителят на МВнР Весела Чернева. На форума президентът щял да бъде придружен от външния министър Николай Младенов.

Очаква се сред темите, които българският и щатският президент ще обсъдят, да е визовият режим за страната ни, който, както стана ясно, ще бъде облекчен още тази седмица.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати