25 Април 2024 г. Четвъртък

Точат нова секира от Брюксел: Дизелът скача с 20%

2012-04-20 06:43:10

Преглед на печата на днес 

Дизелът ще поскъпне с 20 процента и ще изпревари цената на бензина, данъците за коли ще скочат и корпоративният данък ще се "хармонизира" със средния в Европа, ако влязат в сила гласуваните вчера в Европарламента две резолюции за нови директиви на ЕС, предложени от Европейската комисия, алармира на първа страница "Сега".

И по двете България официално се противопостави, но гласовете на нейните евродепутати бяха твърде малко, за да променят резултата при вота.

Повишаването на горивата ще затрудни излизането от кризата, смята Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация. Пред "Класа" експертът отбелязва още, че ако се приемат предложенията на ЕС за новия начин на облагане на горивата има вероятност това да доведе до непропорционално поскъпване на природния газ.

Вот на недоверие срещу правителството заради АЕЦ "Белене" няма да има, извежда под глава "Труд". Парламентът обаче ще се събере извънредно в понеделник, за да се разпусне без дебати.

След 13 дни подкрепа за вота на БСП срещу ГЕРБ, "Атака" размисли и левицата остана без нужните 48 подписа.

В правото процедура "оттегляне на подпис" не съществува. В този смисъл желанието на "Атака" да оттегли подписа си от внесения вот на недоверие е невъзможно от юридическа гледна точка, обяснява в своя коментар за "Труд" юристът Огнян Герджиков.

Фирма на общинар от ГЕРБ взе поръчка за 10 млн. лв. в София, пише "Сега". Общинският съветник от управляващата партия във Варна Николай Пашов ще ремонтира надлез "Надежда", съобщи Столична община.

Фирмата на Пашов "Хидрострой" е спечелила обществената поръчка на столицата заедно с "Мостремонт 97". 
Мажоритарен собственик на "Хидрострой" е Мая Желева, която е бивша съпруга на шефа на пътната агенция по времето на НДСВ Велико Желев. Пашов е изпълнителен директор. Конкуренция на победителя са били още три фирми.

В две страници, придружени с обилен снимков материал "Атака"Служители на община Сопот са вдигнали огромни палати за чудо и приказ по време, когато са изпълнявали проекта за построяване на пречиствателнта станция в града.

Интересно по какъв начин служители на общината със заплати от по 400-500 лв. на месец успяха да се сдобият изведнъж с къщи, подобни на холивудските звезди. Изданието допълва още, че кметът на Сопот Веселин Личев е минал всякакви граници, след като в края на миналата година си е повишил заплатата с 65 процента. През 2007 
г. Личев се е разписвал срещу 944 лв. месечно възнаграждение, а от 18 ноември 2011 г. взема 1450 лв.

Темата на "Труд"Златна перла падна. Готвят "Перла" номер 2". Първите няколко къщи от най-знаковия незаконен строителен обект в България най-после бяха съборени. Комплексът край царевското село Варвара обаче няма да отиде съвсем в историята, тъй като е в ход мащабна операция по узаконяване на ново вилно селище на същото място. В новия общ устройствен план на община Царево на терена е предвидено изграждане на вилно селище.

Добавката за зелена енергия в цената на тока ще расте, защото влизат нови централи в експлоатация, информира пред "168 часа" Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Очакваното повишение все още не е точно, защото не се знае кои централи ще влязат в експлоатация. "Темповете за изграждане на ВЕИ не са толкова бързи, колкото очаквахме", посочва още Семерджиев.

И цената на водата в следващите години ще расте заради огромните нужди от инвестиции в сектора, пише "Труд". Засега министърът на околната среда Нона Караджова обещава, че повишението ще е в социално поносимите граници до 4 на сто от средния месечен доход на домакинствата.

За да не се надмине прагът, ще са нужни огромни средства от еврофондовете за ВиК сектора за следващия програмен период от 2014 г. до 2020 г. Очакваме 5 млрд. лева от ЕС за водите през 2014-2020 година, съобщава в интервю за "Клас" Ивелина Василева, зам.-министър наоколната среда и водите.

"Това ще ни позволи да постигнем,  както това, което се изисква от закона, така и поддържането на системата във вид, позволяващ ефективна експлоатация", заявява Василева.

Сметките за топлинна енергия са до 20 процента от заплатите ни. В Европа процентът е между 3 и 5. Това сравнение прави в интервю за "Труд" председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България Илия Николов.

Тежка безработица, лоша инфраструктура и организацията на движението мъчи жителите на 25 области в страната, съобщава на първа страница "Земя".

Българите най-често взимат заем от 400-500 лв., с който покриват нуждите си, извежда под глава "Новинар". Потребителите търсели и допълнителни средства за почивка, ремонт или непредвидени разходи, обясняват от небанкова финансова институция за бързи заеми.

"Хранили уж с калмари живите скелети в "Могилино 2" е акцентното заглавие за "24 часа". Децата в скандално нашумелия плевенски дом по документи са яли калмари и други морски дарове. Това установи проверка, разпоредена от министъра на здравеопазването.

"Теглото и видът на децата обаче не са като на хора, ядящи подобни деликатеси", коментира Десислава Атанасова. В приюта са констатирани десетки нарушения, насочващи към злоупотреби.

България е страната, в която 45 на сто от граждаданите смятат настоящия и бъдещия си живот за толкова незадоволителни и бедни, че могат да бъдат определени като "страдалци". Така тя се нарежда на челно място в света по недоволство от жизнения стандарт, показва статистика, цитирана от "24 часа".

Ученици от Варненската обсерватория спечелиха второ място в престижен конкурс на НАСА за космически колонии, но нямат пари да пътуват до САЩ, подчертава на първа страница "Дума".

Наградата на талантливите български деца е покана за участие в 4-дневна конференция на НАСА във Вашингтон през май. За съжаление обаче те няма да отидат, защото няма кой да спонсорира звездните им мечти.

Престоят там на дете струва между 3 и 4 хиляди долара. В конкурса са участвали над 300 екипа от 15 страни. За първи път в него се включват ученици от България - деца от 9 и 10 клас.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати