28 Март 2024 г. Четвъртък

Рехав първомайски митинг на БСП, поредно настояване от ЕС за пряк избор на висшите съдии, неразбории в делото за убийството на Яна...

2012-05-02 06:06:50

Отзвукът от деня на труда 1 май е водеща тема за всекидневниците.

„БСП събра рекордно малко хора на първомайския си митинг" - съобщава в. „Сега".
"Управляващите действат по бандитски, по разбойнически и дори и преди тези, които не ни харесват, имаме отговорността да сменим тази власт", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.
Необичайно малко хора дойдоха на първомайския митинг на БСП тази година. Въпреки уверенията, че на пл. "Народно събрание" са се стекли между 5 и 6 хил. души, според социалисти те не надвишаваха 3 хил. Според медийни публикации м.г. са присъствали над 15 хил. души, а през 2010-а - 10 хиляди.
Празникът на труда мина под мотото "Ден на гнева". Лидерът на партията Сергей Станишев заяви, че няма кой друг освен БСП да спре ГЕРБ и Бойко Борисов "и ние ще го направим". Младите социалисти пък събираха в касички жълти стотинки, за да помогнат на финансовия министър Симеон Дянков "да върже бюджета". Множеството обаче не разбра призивите срещу АСТА.
Най-голямата интрига на събранието бе присъствието на президента Георги Първанов сред хората, но не и на трибуната. Самият той отказа да коментира случващото се..." - продължава всекидневникът.

В. „Стандарт" помества публикация за митинга на БСП, озаглавена „Станишев на трибуната, Първанов - в публиката"Депутати разказаха, че от лагера на Първанов настояли той също да има слово на митинга. От "Позитано" 20 обаче наредили сценария, без да се съобразят с него, тъй като по традиция само лидерът държи реч. В кулоарните интриги се спряга и името на Драгомир Стойнев, който като шеф на социалната комисия трябвало да има думички, но кандидатурата му за лидер на БСП го оставила без микрофон."

В. „Дневник"Дори на магистрала "Тракия" има повече работници, отколкото на митинга на БСП."
"Поздравявам всички трудещи се с Празника на труда и се гордея, че днес съм с работниците, които изграждат Лот 4 на магистрала "Тракия". Тук има повече работници в момента, отколкото хората, които БСП успя да събере от цялата страна и да ги закара в София". Това заяви премиерът Бойко Борисов при проверката си на строителството на магистрала "Тракия", цитиран от "Фокус".
"Любопитно е, че тук всички знаеха, че има митинг в София, но не знаеха, че е на БСП, защото бяха прочели, че ще се организира някакъв протест. Колкото до призивите на БСП, най-добре е да чуят един 65-годишен булдозерист, който от сутринта работи на Лот 4 и според когото - "тук има работа за целия китайски народ, стига на човек да му се работи" - коментира министър-председателят.
Според премиера празникът на труда се усеща по-добре сред работещите, които изпълняват срокове и виждат как магистралата израства под ръцете им, отколкото в Борисовата градина на митингите на БСП." - се казва още в публикацията.

Всекидневниците поместват и информации за състоянието на пазара на труда и на домакинствата.

„100 работещи вече изхранват почти 80 пенсионери" - пише в. „Сега".
„Ефектът от мерките на ГЕРБ за справяне с дефицита на осигурителната система засега води само до намаляване броя на осигурените и увеличаване на пенсионерите насред кризата. Коефициентът на зависимост се е вдигнал драстично до 79.53% за 2011 г., което означава, че вече 100 осигурени изхранват почти 80 пенсионери, показват данните на НОИ. Ръстът от повече от 2% спрямо 2010 г. е стряскащ, тъй като в последните три години не е минавал 77.5%.
Въпреки предупрежденията, че не е разумно пенсионната реформа да започва в разгара на кризата, защото това ще доведе до наплив от излизащи от пазара на труда хора, мнозинството реши силно да затегне условията за пенсиониране веднъж в края на 2010 г. и после дни преди края на 2011 г. Първо бе отменена точковата система и възможността да се купува разсрочено недостигащ стаж. А тази година изненадващо бе вдигната възрастта наред с планираното увеличение на изискуемия стаж.
В резултат на мерките през 2010 г. над 11 700 повече българи решиха да се пенсионират спрямо предходната година. Инвалидните пенсии скочиха с 2000 и минаха 39 500. Общият брой на новоотпуснатите пенсии тогава беше над 113 000...
В същото време заради неадекватната политика на управляващите в подкрепа на бизнеса той бе натоварен в кризата с допълнителна осигурителна тежест и продължава да страда силно от административни пречки, както и да чака разплащането на над 400 млн. лв. дългове на държавата. След намалението с 2% на вноската за фонд "Пенсии" през 2010 г., през м.г. тя отново бе увеличена с 1.8%. Минималните прагове нараснаха административно със среднодоговореното 5.6% и там, където нямаше договорка, въпреки предупрежденията на работодателите, че след като нямат възможност да плащат повече, ще се стигне до съкращения..." - се казва в статията.

От своя страна в. „Стандарт"
"Близо 400 хиляди българи са сменили местожителството си в последните 10 години, за да търсят препитание. За периода 2000-2010 година от едно населено място в друго са поели точно 379 181 души. Това сочи проучване на Българската стопанска камара /БСК/, цитирано от economymagazine.bg. То е проведено в рамките на проект "Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони".
По-голямата част от тези близо 400 хиляди души (64.5 на сто) мигрират извън рамките на областта, в която са живеели. С най-голям относителен дял от променилите местоживеенето си са лицата, заселили се в областите София (столица) - 32.1 на сто, Варна - 10.8 на сто, Пловдив - 7.7 на сто, и Бургас - 5.5 на сто...
Вследствие на кризата спадът в заетостта при мъжете е по-голям от този при жените. Въпреки това заетостта сред мъжете продължава да е по-висока от тази сред жените и средно за шестте месеца на 2010 г. коефициентът на заетост при мъжете е 60.3%, а този при жените е 55.3%. Освен това, намалява броят на самостоятелно заетите (с 24.9 хил.), на наетите лица (със 105.3 хил.) и на неплатените семейни работници (със 1.4 хил.)..."

Същевременно в. „Труд" съобщава, че 
„Близо 2 милиона българи имат или са изплатили кредит в последните 5 години. Подадените от банки, лизингови компании, фирми за бързи заеми и други финансови институции имена на кредотополучатели в централния кредитен регистър (ЦКР) към БНБ са 1 981 784 души. Това сочат данните към 31 декември 2011 г. от годишния отчет на БНБ за м.г. Отделно заеми имат и около 99 000 фирми, 3000 чужденци и 8000 занаятчии и хора със свободни професии. 
За последната година кредитополучателите са се увеличили с около 50 000 души. Като брой регистрираните заеми са общо над 4 милиона, а стойността им възлиза на 61 млрд. лв." 
На фона на макроикономическите проблеми на страната, в. „24 часа"Природният газ е най-скъп в България от всички държави в Европейския съюз. Това показват изчисления на "24 часа" по методика на "Евростат". Сравнението е по т.нар. стандарт на покупателната сила - PPS (Purchasing Power Standart).
При него се елиминира влиянието на ценовите разлики в отделните страни заради различното ниво на брутния вътрешен продукт. PPS е условна валута, при която една единица купува еднакъв обем стоки или услуги във всички държави. 
Така чрез данните за PPS на "Евростат" и цените в евро също на европейската статистическа служба се получава, че 1 гигаджаул у нас струва 22,368, преизчислени в PPS. Най-близо до българите по скъпотия на газа са унгарците с 20,32 PPS. (Виж таблицата.) Дори и в супербогатия Люксембург, където доходите на човек са най-високи, синьото гориво е наполовина от нас. При тях гигаджаулът е 10,57 PPS. Почти същата е цената и във Великобритания.   
С най-евтин природен газ се топлят и готвят в Румъния...
Както "24 часа" вече писа и според това изследване, българският газ е най-скъп в Европа, ако се смята по стандарта на покупателната сила - PPS. Заедно с включените такси обаче се оказва, че дори и в евро цената е по-ниска в Румъния, Естония, Латвия и дори Великобритания. Там синьото гориво е струвало между 7,70 и 11,70 евро за гигаджаул при цена у нас от 23,43 лв., или 11,98 евро...
Семейство в София със 100 кв. м апартамент е избрало природния газ за отопление, топла вода и готвене. Сезон 2010-2011 г. излезе на това семейство над 1200 лв.
Тази зима-2011-2012, вече им струва 1862 лв.- 952,025 евро. И това е без сметката за април, която е по новата цена, но още не е дошла. Пиковите суми са за януари - 481 лв., и за февруари - 472 лв..."

Вестниците в сряда съобщават и за поредното настояване на ЕК за пряк избор на членове на Висшия съдебен съвет.

„Трябва да е ясно, че нашите анализи показват, че е осъществимо и желателно директният избор да бъде въведен навреме за сформирането на новия Висш съдебен съвет през есента тази година", пише в писмото  Катрин Дей. Според нея подобна промяна при избора на състава на ВСС значително би подобрила изпълнението на неговите конституционни функции."
Това е второто писмо на Дей във връзка с промените в закона за съдебната власт, които бяха приети от правителството преди две седмици и чието обсъждане започна миналия петък в парламентарната правна комисия. 
В началото на април писмо със същата позиция беше отново изпратено до Ковачева и премиера Бойко Борисов. В него се препоръчваше да се обсъди възможността за пряк избор заради притесненията, че съветът не представлява достатъчно добре интересите на редовите съдии и прокурори." - информира в. „Дневник".

„Нашите анализи показват, че е осъществимо и желателно директният избор на бъде въведен навреме за сформирането на новия Висш съдебен съвет през есента. Подобна промяна значително би подобрила изпълнението на неговите конституционни функции"... 
Следващият ВСС ще назначава нов главен прокурор, председател на Върховния касационен съд и директор на Националната следствена служба." - пише по същата тема в. „Труд".

Друга широко отразена тема във всекидневниците е новото развитие по делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина.

„Двама младежи - бивше гадже на Яна Кръстева и момче, с което тя излизала в последните дни преди смъртта си, са разпитвани и проверявани за алиби.
Прокуратурата дори пратила биологичен материал от единия за ДНК анализ в Инсбрук, Австрия. Експертизата обаче показала, че няма негов косъм сред 7-те, намерени по трупа на удушеното момиче и изследвани в чужбина. 
Пет от космите са на Николай Русинов - Чеци, който в петък беше обвинен за убийството и засега остава в ареста на Нацианалната следствена служба. 
Другите два са от глава и крайник, но не е ясно дали са от един или двама души. Самоличността им не е ясна, в изследванията не се сочи дори дали са от мъж или жена. Единият косъм бил в лявата ръка на Яна, а другият - върху гърдите й. От ДНКанализа става ясно само, че двата косъма не са нито на Чеци, нито на първия задържан Пламен Трифонов..." - пише в. „24 часа".

„Яна Кръстева е била с вързани ръце, преди да бъде удушена. Около китките на 28-годишната жена са открити синини, които показват, че преди да умре, почти е бил спрян притокът на кръв над дланите.
Това показва допълнителна съдебно-медицинска експертиза. Яна била със синини по лицето и бедрата, а петото ребро било счупено. Находките опровергават версията, че преди да се прости с живота, Яна е извършила доброволен полов акт.
Младата жена бе открита удушена и полугола в Борисовата градина. Тялото бе намерено на 10 юли миналата година в храсти край алея в парка. Първоначално за злодеянието бе задържан 34-годишният бездомник Пламен Трифонов. Почти десет месеца по-късно, в петък, обвиненията срещу него отпаднаха, а зад решетките бе прибран Николай Русинов-Чеци (35 г.). Причина за обрата стана становището на съдебни медици от Инсбрук, Австрия, които доказаха, че пет от открититевърху трупа седем косъма са на Чеци и нито един на бездомника...
Обвинението е категорично, че през тези часове Чеци е бил с Яна. Справка на мобилен оператор показва, че телефонът му е бил в Борисовата градина по това време. В 5,30 ч оттам пуснал празен есемес до Словения. Получателят бил бизнесмен. Засега разследващите не намират връзка между съобщението и убийството. Предполага се, че е пратено погрешка.
Съдът обърна внимание на въпроса защо, след като Чеци е научил за убийството, е избягал в Турция..." - допалва темата в. „Труд".

В. „Сега"Единственият доскоро заподозрян за убийството на Яна Кръстева - Пламен Трифонов, бе пуснат в края на 2011 г. от ареста поради недостатъчни доказателства. Той заплаши, че ще съди свидетелствалите против него.
ДНК експертизата, за която българската държава похарчи 15 хил. евро и чака 9 месеца да пристигне от Австрия, се оказа напълно ненужна на съдия Мими Петрова, за да остави за постоянно зад решетките Николай Русинов. Той е заподозрян за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина на 10 юли м.г. За малко обаче магистратът да компрометира този арест, след като просрочи първоначално позволения срок на задържане от 72 часа и закъсня с гледането на мярката за неотклонение, докато се запознае с материалите по делото. Съдия Петрова посочи, че за нея най-важните доказателства са нараняванията по Русинов, забелязани след престъплението, които той обяснил с падане от колело. Тя допълни, че обвиняемият е компрометиран като добър човек, след като признава, че е правил секс с жертвата и я е зарязал сама в парка на зазоряване. Това, а не съвпадението на митохондриалната ДНК от косми, намерени по убитото момиче, е достатъчно според нея за оставянето на Русинов в ареста, а то бе известно още преди 9 месеца..."

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати