23 Септември 2024 г. Понеделник

Борисов иска отчети: За колко пари работа са свършили?

2012-05-17 19:00:00

Премиерът Бойко Борисов нарежда до следващата сряда всички 60 постоянни представители на различни министерства, командировани зад граница, да му представят отчети какво са свършили и задачите им за следваща година.

Те взимали високи заплати и трябвало да бъде ясно какво вършат. На базата на отчетите Борисов щял да реши кои да останат на постовете си.

Поводът за нареждането на премиера е предложението на външния министър Николай Младенов, съгласувано със Симеон Дянков, да се въведе мандатност за всички държавни длъжности зад граница, а дипломат №1 ще решава случаите на изключения за заемането на даден пост за по дълго време. 

Някои министри обаче не приемат изцяло предложението на външния министър, става ясно от публикуваната стенограма от последното заседание на МС.

Младенов мотивира искането си за мандатност на задграничните назначения с това, че имало хора, които в продължение на повече от седем години заемат един и същи пост зад граница.

Външният министър предлага мандатът да е четири години с възможност за продължение с една година.

Ако няма обаче конкурентни кандидати за съответния пост, можело да бъде поискано продължение и отвъд тези четири плюс една години.

Целта на Младенов е когато през 2018 година България поеме председателството на ЕС, повече хора да бъдат подготвени за работа зад граница. Това можело да се постигне само с ротиране. 

"Имам трима-четирима служители, които са на подобни мандати за повече от 4 години, но те изпълняватмного по-добре задачите си, отколкото всеки друг, който бих могъл да изпратя, а и все пак в оперативното полицейско сътрудничество някой път е необходимо да има доверие", възроптава Цветан Цветанов и настоява точката да се приеме на вносител, за да се изчистят спорните моменти.

Подкрепя го екоминистърката Нона Караджова и военният министър Аню Ангелов, според които имало много подготвени хора, работещи зад граница.

Борисов обаче вметва, че има и такива представители – "наши представители", които създали огромен проблем на държавата.

"Сега просто не ми се говори какви хора има изпратени отпреди, които буквално работят срещу нас", добавя премиерът. Според военният министър имало много неща, които били недогледани.

"Има някои неща, които касаят военнослужещите, които по никакъв начин не са администрация, няколко пъти вече го подчертавам. Второ, има служители, които са служители на определени ведомства, които също аз не разбирам как, например, министърът на външните работи ще оцени техния професионален опит и езикова подготовка, за да може да каже – да, той ще замине или няма да замине по предложение на съответния ръководител на ведомство", критикува Ангелов.

Той се оплаква, че предложението на Младенов е пристигнало в 18 часа в петък, а се е искало становище в понеделник.

"В петък са ви ги дали, Ангелов. Имате събота, неделя, понеделник до вечерта. Три дни и една нощ", скастря го Борисов и застава на позицията на Николай Младенов.

"Почти, да не кажа всички министерства, имат представители къде ли не. Едни са в европейското представителство, други са по посолствата. Всички получават заплати в хиляди евро, повече от всеки един от нас. Накрая като се сумират тези пари, стават една голяма сума. Всеки месец, плюс ваканции, отпуски и т. н. Да не говорим семейства и всичко останало.

Затова аз аплодирам това предложение на Младенов и Дянков, но то трябва да отиде още по-далеч. Не може ли, особено в сфери, в които с един, с двама представители да обслужват повече министерства в посолствата. За всяко едно нещо това ни е разход", предлага Борисов. 

Той пита министрите дали всички тези наши представители зад граница предават отчети за дейността си и какво правят всеки месец

"Аз да ви кажа, като отида някъде и покрай министрите, които са с мен изведнъж като плъзнат хора непознати, аз мисля, че са от домакините. Като почна да ги разпитвам, те ми отговарят – аз съм представител на земеделието, на икономиката, на туризма и индустрията, хиляди", добавя Борисов.

Премиерът нарежда, че иска да види на всичките 60 постоянни представители отчетите им в рамките на три страници за годината и една страничка план за следващата година.

"За следващия Министерски съвет да ми бъдат сложени на бюрото. Всичките ви представители поименно да са написали – аз за една година свърших за толкова пари работа. Да видим тогава кой какво е свършил. И после аз ще ви кажа кои ще останат", заключва премиерът и приема точката на вносител.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати