22 Септември 2024 г. Неделя

Промените на БГ туриста – от нощувка на плажа до пръстените с диаманти

2012-08-11 06:01:42
За повече от двадесет години българският турист се раздели с картата за почивка от социалистическите предприятията за по 14 дни на смяна и с безплатните детски лагери. 

За сметка на това обаче сънародникът ни научи какво е офроуд, яхтинг, сърфинг, дайвинг, параглайдинг, сноуборд и какво е екотуризъм. 

И не само научи, а и активно започна да ги практикува по време на почивката си, заяви пред БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. 

Непокътнат остава само образът на възрастната жена, която в едната си ръка държи парче велпапе с надпис "Давам квартири", а с другата дърпа чантите на курортистите. Тези квартири са запазили обзавеждането си, чаршафите, леглата, миризмата - хладна, наслоена миризма на дълго неизползвана стая, смята Румен Драганов.

Всъщност системата за почивки с карти се е запазила за служителите на МС, МВР, МО и правосъдното министерство. За останалите българи обаче средната почивка вече трае 3,8 дни. Българинът попада в диапазона на туристите, които могат да си почиват от нула лева с нощувка на плажа, до тези, които си заграждат плажната ивица.

Трансформациите 

Преди да стигне до този си образ, българският турист преминава през няколко трансформации, отбеляза експертът.

Пробудилият се в капитализма българин в годините на прехода беше турист, чиито пътувания в чужбина бяха с еднопосочен билет.

Над 900 000 души напуснаха страната, като за част от тях предлогът беше "туризъм". Курортите продължаваха да бъдат предимно за чужденци. Тогава започна и избледняването на понятието "почивка на курорт". 

Голямата приватизация на хотелската база, която започна през 1998 г., и последвалото до 2008 г. гигантско презастрояване по морските и планински туристически комплекси, доведе до утрояване на съществуващата към 1989 г. леглова база, напомни Румен Драганов.

В този период се обособиха и двата типа български туристи. Първите - богатите. Те започнаха да изкупуват евтино имоти и вили, строяха резиденции и приватизираха хотели,строяха за техните приятели и членове на семейството им, каза Драганов.

Другата част това бяха българи, за които останаха частните квартири, предимно по южното Черноморие, и чистите плажове без инвестиционна намеса. В периода 1998 г. - 2008 г. стана и широкото навлизане на българи в морските и планинските комплекси, които преди това се посещаваха предимно от чуждестранни туристи. 

Разви се системата за купуване на апартаменти и къщи за почивка "втори дом". В този период тенденцията масово българинът да почива със семейството си седем дни по регламент  започна да става изключение и се подмени с по-кратки, но по-чести почивки, отбеляза Румен Драганов.

След влизането на страната ни в ЕС българинът припозна като свои любими места за лятна почивка Турция, Гърция и други европейски дестинации и започна да отправя клетви и закани към бетонираните морски курорти, че кракът му няма да стъпи там.

Постепенно у нас се обособиха курорти - остров за семеен туризъм като например "Албена", запазила изцяло природата и инфраструктурата от създаването си, Приморско, Китен и Поморие, и такива за развлечения на млади и богати хора, които на вечер "пръскат" без проблем от 200 до 2 000 лева.

След 2001 г. станахме и екотуристи с развитието на екопътеките у нас, развиха се екстремните спортове и училищата по предизвикателства и започнахме да разбираме какво е съвременен културен туризъм.

Профилите на туристите в България 

С цялата условност на профилирането на туристите според Румен Драганов може да се каже, че скандинавските туристи са доста по-разкрепостени в поведението си и в контактите си. 

Английските туристи са по-въздържани за разлика от шумните ирландци, които предпочитат да са в заведенията, да наблюдават спортни състезания, да се веселят и пият бира групово. 

Французите са насочени към културния туризъм, отбеляза Драганов. Те избягват шумните комплекси и не разбират този начин на губене на време - като излежаване на плажа или край басейна без човек да разширява културата си и да обогатява знанията си. Френските туристи са най-пътуващите във вътрешността на страната ни, за да се запознаят с нашите културни забележителности.

Испанците, италианците и португалците са склонни към поклоннически туризъм.

Многолики са туристите от Русия. Извън сезона и в самото му начало у нас идват главно собственици на имоти в България, техни близки, роднини и приятели. Като цяло това са по-възрастни хора. 

В началото на юни пристигат новите руснаци, които видимо са заможни. Демонстрират самочувствие, маркови дрехи и аксесоари. Те пристигат със семействата си. В някои случаи съпругите им и децата остават за около три месеца, а бащата се връща към бизнеса си в Русия. 

В края на сезона идва масовият руски турист. Тогава пристигат и същият тип туристи от Полша, Чехия, Унгарци, които отиват на южното Черноморие. Това са така наречените "нискобюджетни " туристи, които си купуват продукти от супермаркета, носят си плажни чадъри и гледат да спестят от всички удоволствия извън олинклузива.

Туристите от арабския свят понякога идват на почивка в България с няколкото си жени и многото си деца. Част от тези туристи практикуват техните си обичаи при почивката си. 

Българинът като турист обхваща всички профили, смята Румен Драганов. Той е от тези туристи, които умеят да нощуват за нула лева и минават през дупка в оградата на къмпинга, веднага се социализират с групите около палатките, пеят, пият и похапват заедно с къмпингарите и минават тънко почивката. 

Любознателните откриват невероятните чудеса в Източните Родопи, Странджа-Сакар, Рупите и загадките на хилядолетната история по земите ни. Новите българи намират смисъл в екстремните спортове, екологичната кулинария на къщите за гости във вътрешността на страната, главно в планините и многобройните фестивали за съвременни изкуства на открито. 

Българинът е и от онези, които смятат, че трябва да си заградят плажната ивица и да бдят никой да не пристъпва през територията им. Той обича да демонстрира високия си стандарт с пръстени с брилянти дори и под чадъра на плажа, коментира още експертът. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати