19 Септември 2024 г. Четвъртък

Съюзът на художниците брани паметника пред НДК

2012-08-13 14:22:37
Съюзът на българските художници (СБХ) разпространи отворено писмо, в което обяви, че "няма да допуснем разрушаването на паметника пред НДК".

Повод за разпространената позиция е акцията на Столичната община, която започна на 9 август и цели да обезопаси паметника. Това ще стане, като се премахнат от него 1000 тона метал, които ще бъдат предаден на вторични суровини. Ще бъдат съборени опасни бетонови части, ще се премахнат и огражденията. След това местните власти ще се допитат до софиянци каква да е следващата стъпка - напълно премахване или обновяване.

Преди Би Ти Ви авторът на монумента проф. Валентин Старчев обясни, че вече е направил анализ на това какво може да остане от него и какво може да се премахне. Според него паметникът трябва да има нова визия, защото и той, и всички хора вече мислят по друг начин в сравнение с времето, когато монументът е бил създаден. Според скулптора идеята – 1300 години от създаването на България, трябва да бъде представена по друг начин.

Проф. Старчев обясни, че лошата съдба на творбата му донякъде се дължи на факта, че тя е трябвало да бъде готова в много кратки срокове - той е работил по идеята около осем месеца, а заедно с монтажа създаването на паметника пред НДК е отнело общо една година. Така заради бързането по монтиране след това е започнала да пада облицовката на паметника.

Оттам тръгна и тази незаинтересуваност към него и се стигна до този вид, обясни проф. Старчев. Според него е нормално да има допитване за съдбата на паметника, но също така е важно и кой ще бъде питан и какво ще му се поднесе като въпрос. Проф. Старчев смята, че общината трябва да се допита до специалисти – скулптори, архитекти, инженери, философи, изкуствоведи. Хората обикновено не се заглеждат, не анализират. Но ако им се поднесат материали, които да покажат каква е идеята за визията, смисълът, посланието, тогава може би ще се замислят върху това, смята скулпторът.

Пред Би Ти Ви шефът на дирекция "Контрол по строителството" към Столичната община архитект Влади Калинов обясни, че градската управа ще се постарае да зададе адекватен въпрос – първо на професионалистите, а след това и към обществеността.

СБХ е сериозно обезпокоен от тиражираните по всички медии неясни формулировки относно бъдещето на паметника "1300 години България" на проф. Валентин Старчев, се казва още в писмото на организацията. Според художниците демонтирането на паметника "било грубо погазване на основни принципи на всяко демократично общество, в което важните решения би трябвало да се взимат от оторизирани за това органи, като в случая това би трябвало да бъдат Министерство на културата, СБХ и САБ, както и от създадения Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства".


Художниците са против провеждането на обществено допитване за съдбата на паметника, тъй като "решението за издигането на паметниците се взима от компетентни лица и се съобразява с морални и естетически принципи, изразители на които са хора с ерудиция и висока култура по отношение на изобразителните изкуства".

Ръководството на СБХ изцяло застава зад идеята за съхранението на паметника пред НДК. Той е част от историята ни и премахването му не само, че няма да я заличи, въпреки желанието на определени групи хора, но само ще ощети българското изкуство. Този паметник – новаторски за времето си и до ден днешен, въпреки разрухата, носи в себе си епично внушение. Знаковата му архитектоника, оголена от детайли сега, е въздействаща и звучи още по-драматично и напълно съвременно, пише още в отвореното писмо на съюза.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати