20 Септември 2024 г. Петък

За пъпната връв на БСП и енергийната зависимост

2012-08-25 09:48:23

Енергийната зависимост е била основна цел на партията вляво БКП, сега наричаща се социалисти. Тяхната пъпна връв е именно тази енергийна зависимост, заявява премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет.

Повод за думите му е гласуваният проект на решение за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-19 Св. Атанас”.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обяснява, че това разрешение е за търсене и проучване на нефт и природен газ в Черно море.

Добрев обяснява, че само за един месец това е второто решение, което се дава за търсене и проучване в Черно море. В средата на август Министерският съвет предостави шестогдишна концесия на шотландската компания „Мелроуз рисорсиз“ за добив на природен газ от находището „Каварна Изток“ в черноморския шелф.

Добрев коментира, че по този начин правителството се надява да използва в максимална степен ресурсите на страната.

“Влагаме много усилия, защото точно проучването на тези ресурси ще ни даде възможност не само за енергийна независимост, а и за по-достъпни цени както на газа, така и на нефта“, обяснява Добрев.

Той допълва, че откриването на газ и нефт в този блок “ще даде пряко отражение върху цените на горивата в България“.

Министърът не пропусне да разкритикува предишните управляващи, че до момента тези ресурси не са били проучени.

“За съжаление сме много закъснели с този процес, защото съседни на нас държави, например Румъния, проучват от десетилетия своето Черно море, а ние едва сега започваме с проучването на дълбоките води на Черно море“, казва Добрев.

По негови думи ще са необходими поне няколко години, докато се направят проучвателните дейности, сондажи, за да се удостовери и докаже наличието на запаси и едва след това да започне добивът. Според него  резултатите от сегашната дейност на правителството ще се видят едва в края на мандата на следващия кабинет.

“Важното в случая е, че ние не губим време“, все пак е доволен Добрев.

Премиерът Борисов от своя страна определя тези действия като “гаранция“, в случай че нещата в Близкия Изток се развиват по този начин и борсите полудяват с цената на горивата.

Министър-председателят обяснява, че “всяко дрънкане на оръжие в този регион автоматично вдига цената на петрол, газ и всичко останало“.

“В следващите години ние ще гарантираме на бъдещите поколения в България да имат свои и газ, и петрол“, обяснява замисъла премиерът. По негови думи в акваторията на Черно море, “от това, което знае към момента“, има много добри ресурси, които ще използват следващите поколения.

Обяснение за забавянето на проучването премиерът точно намира в “пъпната връв на БСП“ и желанието на партията да се поддържа енергийната зависимост.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати