25 Април 2024 г. Четвъртък

Партията на Кунева - против референдума

2012-10-19 07:51:43

„България на гражданите ще призове своите симпатизанти да гласуват против референдума"Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова електроцентрала".

Припомняме, повече от пет часа в правната парламентарна комисия продължи обсъждането на това как да бъде формулиран въпросът относно референдума за АЕЦ „Белене". След скандал обаче ГЕРБ наложи своя въпрос.

БСП напусна заседанието на комисията, а минути по-късно социалистите бяха последвани от представителите на ДПС
„Това е срам за България", обяви при излизане от залата депутатът от левицата Мая Манолова.

Лидерът на „Движение България на гражданите" смята, че въпросният референдум е единствено на ГЕРБ и БСП, „до степен че дори на подсъзнателно ниво явно премиерът го формулира, за да не остави никакви съмнение, че те ще ни го платят". Това по думите на Кунева е обидно, защото е едно „страхотно снизхождение към българския народ".

Политикът е на мнение, че начинът, по който са конфигурирали въпросите е неприемлив.
Въпросът, който те задават всъщност е един празен чек, категорична е Кунева.

„Не е, въобще не е. И двете са за „Белене". Едните - за „Белене" с частни инвестиции (БСП, б.р.), а другите - с последния инвеститор (ГЕРБ, б.р.)".

Обсъждането на референдума, Меглена Кунева определи като„партийно позициониране" и според нея то няма нищо общо с допитването до хората. Тя поясни, че по същността си референдумът излиза от хората, а не от партиите.
Кунева недоумява как в момента не знаем нито кой ще строи „Белене", нито с какви технологии.

По повод излязлата информация за взет конкретен заем за „Белене" от френската банка BNP Paribas, Кунева бе помолена да коментира спрегнатото в скандала си име затова, че едва ли не заемът е взет чрез нея.
Поясняваме, Меглена Кунева е член на управителния съвет на най-голямата френска банка.

„Това е абсурд, много е трудно да се отговаря на един абсурд с повече от една дума. Вие как си представяте, че може да се повлияе на една банка, която е 6-та в света?", възмутена бе Кунева. Тя призова, ако някой от България не е направил изгодни лихви, то да си признае.
„Не управлявам парижката банка, може би за съжаление на българската икономика", заяви бившият еврокомисар.
Според нея Белене е един проект за потъване на милиони и той трябва да приключи с яснота.

Това е бюджетът „Борисов, а не бюджетът „Дянков". Аз изпитвам известно съжаление към Дянков. Това е бюджет, който излиза от името на мин.-председателя. 
По думите й липсата на кадастър за поддръжка на пътищата, прави бюджета „щурав".

По повод предстоящите избори, Кунева подчерта, че партията й ще направи всичко възможно доверието към тях да расте в пъти. За да бъдат номер едно, Кунева подчерта, че Движението ще заложи на гражданското участие.
„Пак казвам ,че това е партията, която ще подкрепя можещите и знаещите, за да издърпва пак знаещи и можещи", припомни, Кунева.

На въпрос дали би се Не.".

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати