22 Септември 2024 г. Неделя

Спират издаването на бързи и експресни паспорти, не достигат бланки

2010-08-18 14:38:18

МВР удари черен печат на нуждаещите се от нови задгранични паспорти и обвини за това фирмата изпълнител - "Сименс", предадеАСН.

Издаването на паспорти е отново поставено под въпрос след като се оказа, че в МВР имат в наличност едва 600 бланки за задграничните документи.  Само в столицата още 600 граждани няма да си получат паспортите в сряда. Това обясни в  интервю пред БНТ на зам. вътрешния министър на МВР Павлин Димитров. Той отново прехвърли вината за поредния гаф на "Сименс".

Малко след неговото предупреждение от Русе дойде информацията, че там за неустановено време е преустановено приемането на заявления за издаване на международни паспорти с платена такса за експресна и бърза услуга. От ОД на МВР уточниха, че това се налага заради недостатъчно количество бланки.

Паспортната служба в Добрич също преустанови експресното и бързо издаване на международни паспорти.
 Нарастнал е броят на желаещите да сменят личните си документи в града. При големия наплив от хора се работи трудно, тъй като има и много пристигнали българи от чужбина, заяви администраторът на службата Венета Великова. Заради недостиг на бланки от вчера е спряно приемането на заявления за бързо издаване на паспорти, а от днес и на експресно.

Няма промяна в приемането на заявления за останалите видове документи - лични карти и свидетелства за правоуправление на моторни превозни средства. Приемат се и заявления за издаване на паспорти, но само с платена такса за обикновена услуга.

Спирането важи както за гишетата в група "Български документи за самоличност" в сградата на областната дирекция на МВР в Русе, така и във всички районни управления "Полиция" в областта.

Причината за поредния проблем е фирмата изпълнител "Сименс", обяви Павлин Димитров. Изпълнителят не е коректен и продължава да не е коректен на база ангажиментите, които има по договор с МВР, каза той.

До 30 май от "Сименс" е трябвало да доставят 400 000 корици за задгранични паспорти. Два месеца и половина след крайния срок обаче са доставени 393 хиляди. Междувременно МВР е направило поръчка за още 300 хиляди корици, но от тях няма и помен до дози момент. От фирмата постоянно сменяли обещанията си, но така и не ги изпълнявали.

Зам.-министърът обясни, че заради проблемите с липсващите бланки директорът на "Български документи за самоличност" Мария Костадинова вече пети ден е в интензивното отделение на МВР болницата. Не издържала на напрежението.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати