29 Март 2024 г. Петък

Гласуваме предсрочно на 12 май

2013-02-28 12:55:00

Предсрочните избори ще бъдат на 12 май, обяви в парламента Росен Плевнелиев в обръщение към нацията. Според него само нов легитимен парламент ще може да реши важните въпроси за обществото.

„Най-почтено към гражданите е да има избори, но трябва да дадем шанс изборите да се организират добре. Не искам избори, без да е подготвена ЦИК. Не искам избори на Цветница и Великден, това са светли християнски празници, които трябва да ни обединят. Затова и изборите ще бъдат на 12 май“, отсече Плевнелиев.

Президентът беше категоричен, че важните промени в законите трябва да се направят от нов парламент, избран от народа и с висока степен на легитимност. 

Според него това НС трябва да се фокусира върху неотложните задачи – намаляване на цената на тока и облекчаване на социалното положение, опазване на природните богатства, да се приеме Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, Закона за водите, както и пакетът от четири закона в сектор „Сигурност“.

Президентът направи заявка, че ще направи всичко възможно да гарантира честността на  изборите. Плевнелиев призова всички институции да продължат да изпълняват своите функции.

Към служебния кабинет ще заработи граждански борд. Ключовата дума за този период е стабилност, отсече държавният глава. 

Според него служебното правителство ще играе важна роля при пописването на договора за евросредствата за следващия програмен период. Той заяви, че пенсиите ще бъдат увеличени от първи април и беше категоричен, че бюджетът на страната ще продължи да се изпълнява, както е заложен.

Ако всеки действа солово, хор няма да стане. Хор от солисти не става. Държава само от индивидуалисти – също, заяви Плевнелиев.

Той очерта като приоритети на 42-то Народно събрание борбата с монополите, подобряване на образованието, връщането на усещането за справедливост. По думите на Плевнелиев е много важно да се въведе и електронното правителство.

Важно е да има инфраструктура, но по-важно е какво се случва в училищата, какви ценности се възпитават, затова и трябват мерки срещу демографската криза, реформа в здравеопазването и мерки за свободна, открита конкурентна среда, която ще доведе до инвестиции и заетост, очерта като основни приоритети Росен Плевнелиев.

"От президента хората очакват истината, а тя е, че не разполагаме с магическа пръчка да направим народа богат, то става с инвестиции работа и производство, не е кратък процес", каза президентът. 

Голяма част от посланията му бяха насочени основно към обединение, прекратяване на популистките призиви, успокояване на гражданското общество. 

В обръщението си Плевнелиев за пореден път отхвърли идеята за изработване на нова Конституция.

„Историята е важна, трябва да я помним, защото без корените си ще изсъхнем бързо“, обясни той. По думите му българската конституция ни пази в трудни моменти- тя е нашият стълб и упора. 

Хората излязоха масово на улиците и показаха, че има силно гражданско общество, обясни президентът.

Той обобщи исканията на гражданите - да ги управляват почтени хора, да не ги крадат, да не ги лъжат и да живеят добре. Гражданската енергия е много силна. Въпросът е дали ще бъде разрушителна или съзидателна, отбеляза Плевнелиев. Хората се борят срещу монополите. Посочиха ги като основен враг. Те са символ за задкулисия. Хората от това негодуват – от липсата на справедливост и задкулисие, добави президентът. 

Според него все по-големи групи граждани обличат своите протести в конкретни искания. 

„Някои искат ЕРП-тата да са държавни, но от друга страна не вярват в държавата, някои искат държавата да не финансира партиите,но тогава кой - частният сектор ли, това по-добре ли е?“, запита риторично той. 

Президентът за пореден път отхвърли всички идеи за национализация. Той е категоричен, че при този ход инвеститорите ще избягат от страната и ще се увеличи безработицата и лихвите. 

„Не искаме да се стигне дотам, затова разчитаме на мъдрост, а не на емоциите и прибързани оценки. Проблемът на държавата не е причинен от улицата, а в неизпълнените обещания на политиците, ниското доверие в институциите“, отбеляза държавният глава.

Решението за него е либерализацията на енергийния пазар, прозрачна работа на енергийните регулатори и енергийна ефективност.„Хората трябва да имат свободата на избор на доставчик“, смята президентът.

Той посочи, че пред очите на целия свят се гори европейското знаме и Конституцията. 

„Обръщам се към протестиращите. Вие вече променихте държавата. Вие променихте дневния ред. Институциите се задвижиха в правилната посока, партиите също. Време е за гарадивен диалог“, призова президентът.

„От това какви лица ще влязат в следващия парламент и правителство и какво ще свършат зависи дали очакванията на протестиращите граждани няма да отидат напразно и с това да се създаде още по-голямо напрежение след време. Нека да се променим. Нека да се адаптираме към новата реалност. Нека следващото Народно събрание даде пример за прозрачност и прогнозируемост“, отсече държавният глава. 

„Ако искаш да промениш един закон, обоснови се публично и навреме с оценка за въздействие, както пише в правилата, а не с поправки в последния момент. Това дразни. Депутатите не решават проблеми на един или друг влиятелен кръг. Те решават системни проблеми на държавата и нацията“, посъветва Плевнелиев. 

Той е категоричен, че част от гражданите изпращат ясен сигнал към партиите, че не виждат своето политическо представителство. 

„Нека да променим това, нека да се отворим, нека да демократизираме вътрешнопартийния процес и дадем възможност на широк кръг членове и симпатизанти да участват пряко в номинациите за длъжностите – народни представители, общински съветници, кметове и други изборни длъжности. Сигурен съм, че това ще помогне“, уверен е президентът.

Той призова да се загърби противоборството. Трима президенти – Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев се събраха днес в пленарната зала. На речта на президента Плевнелиев присъстваха и Патриарх Неофит, дядо Кирил и дядо Йосиф.

На Консултативния съвет за национална сигурност на 26 февруари беше постигнато пълно съгласие за провеждането на предсрочни избори. 

Мандатът за съставяне на временно правителство вече бе върнат от ГЕРБ и БСП. На 1 март държавният глава ще го връчи на третата по големина политическа сила - ДПС, откъдето също заявиха, че няма да съставят кабинет.

Ако този трети отказ се случи, президентът е длъжен да сформира служебно правителство, както и да издаде указ за разпускане на Народното събрание и да насрочи дата за предстоящи избори.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати