18 Април 2024 г. Четвъртък

Меглена Кунева: Най-тежката болест е страхът

2013-03-16 12:10:03

В най-прекия смисъл на думата подготовката на изборите означава да направиш обучение на хората, които ще бъдат застъпници, да предложиш кандидати за депутати, хора смислени, хора организирани, на които като им поставиш задача, задача, която народът поставя, да знаят как да изпълнят.

Правим тези неща, говорим с много от нашите колеги и приятели по места из цялата страна. Опитваме се да готвим застъпниците още отсега, защото за съжаление, колкото и да ми е неприятно да го кажа, но измамите, които ни чакат по време на изборите нямам съмнение, че ще бъдат факт. Даже ми е неудобно да продължавам да го повтарям вече толкова време. Но отвсякъде из страната ни сигнализират какви измами се готвят. Даже по едно време на шега си мислех дали да не направим избрани съчинение на най-добрите лоши практики, заяви Кунева.

Например, как можеш да поканиш цялата комисия, цялата секция да ги поканиш да си купят закуска и да им връчиш на всеки член по 500 лева. Това става, каза журналистка в един български град и така. За тези неща си говорим, за съжаление. За мен факт е, че отиваме на избори и че изобщо можем да избираме е едно от най-хубавите неща, които са се случвали в живота ми. Не беше така преди, нали? Имаше член 1, можеше да се избира само от една партия и това е, точка. Така че за голяма част от хората, които помнят онова време, това е празник, който обаче някак си им беше отнет по пътя. А пък за младите, които сега започват – какво по-хубаво от това. Какво по-хубаво от това да могат да се съберат, да кажат какво мислят, да решат кого да подкрепят, да издигнат включително човек, на когото те разчитат, да има най-различни политически платформи, посочи Кунева. Тя каза, че й е много мъчно като вижда "как съзнателно си обедняваме живота".

"Другата страна на изборите е свързана с нашата програма, която засега е политическа, надяваме се да стане управленска. Това също е много общо занимание. Да, ние предлагаме конкретни неща, някои от които са уникални, както нашите три стълба в платформата ни, гражданският стълб – България на гражданите, вторият стълб – България ще расте и третият – България има бъдещето. Това е уникално, това не е правено. 31 точки, които представихме, малка прелюдия към платформата, това само по себе си е много важно, много интересно занимание – участват много хора и то ни дава знак, белязва ни. Ако на някого му харесва индивидуалната конституционна жалба, ако на някого му харесва да промени Конституцията така, че наистина да променим, да направим адекватна съдебната система, много хубаво. Това е сфера на обединение. Ако на някого му харесва образованието да е център на нашите усилия –за". Но е ясно за какво ще гласуваме "за" и срещу какво сме "против", поясни Кунева.

За неправителствените организации Кунева каза, че "освен това ние имаме колеги, които не поискаха да влязат в партията, за които начинът да бъдат обществено активни, а не да стоят на страни, е през неправителствена организация". Разбира се, всеки може да го направи от вкъщи, от компютъра си. Днес всеки човек е медия. Но, когато си организиран тогава, някак си, гласът ти може да бъде по-силно чут. Според нея, хората искат различен тип представителност. Кунева подчерта, че подходът и в икономиката, и в политиката е много по-индивидуализиран – така, както от единия ден на другия, можеш да станеш от потребител - производител. "Вижте създателя на Facebook – от единия ден е в своята стая в студентското общежитие, а след една седмица започва най-голямата компания в света.

Според нея, по-добре "да си признаем, че политическата схема на света очевидно не е готова все още да го осмисли и тази енергия да я превърне от спяща, от дремеща, в кинетична, в енергията, която тегли". Има опити, Пиратската партия в Германия, например. Но и те не могат да вземат решение, нещо още трябва да се направи. Стъпка по стъпка ще стигнем до там, но това, в което аз съм сигурна е, че ние трябва да имаме голямо общество и много целенасочена, бих казала, малко държава там, където наистина не може без нея, споделя идеите си Меглена Кунева.

За науката Европейската комисия е увеличила бюджета, вече мога да кажа и страните-членки. Със 66% е увеличен бюджетът за образование и с 50% за наука и изследвания. Тоест, в какъв свят живеем, в кой свят живеем? Защо влязохме в Европейския съюз? Нали за да може да следим точно тези практики? Не може те да вървят на една страна, ние да вървим на друга и да смятаме, че сме заедно със семейството, просто няма как да стане. Тази невъзможност да прочетеш знаците на днешния ден, на утрешния, това много ме притеснява, подчерта Кунева.

Първото нещо, което трябва да направим е да си отворим очите и да престанем да отричаме очевидното. Никак не е хубаво когато към името на твоята страна се прибавя думата "бедност", защото това означава лошо управление, липса на стимули и убиване на предприемчивостта. Това за съжаление е диагноза на държавата. Когато го прибавим към количеството напускащи хора страната ще видим, че не ние българите сме лоши и не сме предприемчиви, защото навън е друго и хората успяват, а нещо е сбъркано тук, у нас.

Това е не просто корумпирана, това е криминализирана икономика. Много малки и средни предприятия бягат и то бягат във Виетнам, в Азия, защото не издържат на рекета тук, не издържат на безумните с нищо непредизвикани проверки. Да, държавата трябва да контролира, но умната държава казва "тази фирма е в риск, защото има сигнали за нея, нещо се случва, а другата, обаче, не е в риск, виждаме го по документи, нямаме за тях никакви сигнали", дава тя примери.

Няма да проверяват фирмата създавала неприятности, те ще са си намерили канал към данъчните или към някакви други проверяващи, а ще проверяват добрите. Те никак не са мълчаливо мнозинство . Те гласуват, само че гласуват с краката си и гласуват с пълната си липса на заинтересованост за промените, които така и никога не се случват около тях. Тези хора губим. На мен ми е много мъчно… 52 % е бедността. Какво се случва с програмите за заетост ? В едно село от 400 души, 300 са безработни и ги назначават да метат. Село. 300 души метат с европейски пари. Кого лъжем? И ако не отидеш да гласуваш или ако не отидеш да протестираш срещу нещо, за което според големите умове трябва да протестираш, значи ще ти вземат тези средства. Ето това е типичен пример, типичен отговор защо не можем и с бедността да се преборим. Затова са бесни хората, описва ситуацията в страната Кунева.

Това се случи стъпка по стъпка, както се пропада, отговаря тя, запитана как стигнахме до тук след 23 години от демократичните промени. Аз виждам пред себе си това, което ме дразни, виждам това, което искам да променя. Вместо да се отвличаме в разсъждения как се е стигнало до тук, давайте да се борим с него. Не, няма да стане това с 300 души да метат. Много е просто. Няма да метат. Ще правят нещо друго, ще се научат да правят нещо друго, за да има смисъл от тази програма. Например, в България няма оксиженисти. Ама никой не обучава оксиженисти. Няма. Не се случва. Няма това нещо. Ако виждаме, че икономиката върви така, че няма да има голямо строителство… всички говорят за енергийна ефективност, колко хора се обучиха в направление "енергийна ефективност"разчитайте на нас, на държавата". Какво значи "на държавата" ? Защо държавата трябва да разпределя всички такива средства, защо да не го правят неправителствени организации, пита и си отговаря - за да ги държат в подчинение.

Според Кунева има страх. Има много хора, които казват "ние ще ви помагаме, ама нека да не се афишираме, защото съм на работа, защото имам малък бизнес, защото…". Особено в по-малките населени места цари огромен страх. Това е най-тежката болест, защото тогава не може да се чуе никакъв глас. Как да не се получи мълчаливо мнозинство ? То не е мълчаливо, то е с отнета дума. Хората искат да говорят. Много преди да излязат на протести, те искаха да ги чуят. Част от протестите се случиха, защото няма свободни медии в България, защото няма къде другаде да кажеш какво мислиш, е нейната гледна точка към протестите в страната.

В момента е много трудно да се занимаваш с политика. Наистина е трудно. Това е ненормална среда. Това е сярна киселина, в която трябва да се плува. Нашата задача, на моето поколение е да дадем кураж. Смятам, че моята задача е да дам кураж на млади хора, които сега тръгват, на хора, които никога не са се занимавали с политика и които казват "не може повече, просто няма накъде, опрян си до стената". Ако успеем това да го направим, ще бъде чудесно. По инструкции 2/3 от хората в нашите листи за тези парламентарни избори трябва да се явяват на избори за народни представители първи път. Трябва да има масово присъствие на хора, които сега тръгват в тази посока. Смятам, че те са много важни. Важни са и за нас, по-опитните. Това е един особен обмен на енергия. От една страна - енергията на ентусиазма, от друга страна – енергията на опита. Когато виждаш, че се пали един човек, който сега тръгва в политиката, това страхотно мотивира и ти оправдава и трудностите и разочарованията по пътя. Понеже знаеш много добре колко е трудно, ако ги няма тези хора, които вярват, че с усилията си биха могли да променят нещата, много трудно би било. Минимум 1/3 от тях трябва да са жени, конкретизира като лидер на ПП "България на гражданите" подготовката на партията за изборите..

Според нея първото нещо, което трябва да се направи е да се професионализира средата. Партиите не трябва да не се бъркат в администрацията. Това е най-добрият начин партията да отреже клона, на който седи. Последният опит с партия ГЕРБ го показа много добре с така наречените "калинки" в администрацията. Оказва се, че повече от 50 % са назначени без конкурс. Просто така. Едно от нещата, за които ние категорично ще настояваме, ще направим е дори при заместване, да има конкурс, категорична е Меглена Кунева.

Големанов е имал и семейство и приятели и те хич не са му помогнали, те са го направили Големанов. Това е една наистина много голяма задача. Ако го няма това огледало за обратно виждане, задължително катастрофираш. Във всеки дреме Големанов, казва тя в отговор на въпрос дали в нашия политическия живот не дописваме непрекъснато пиесата на Ст. Л. Костов "Големанов". За да не се даде възможност той да израсне трябва непрекъснато да ти напомнят, трябва да има дежурен по истина, непрекъснато. Ако го имаше в семейството си , сред приятелите си, сред колегите – добре, това си е екстра за тебе! Но важно е като общество да го имаме, затова ме боли за медиите, защото част от катастрофата се дължи именно на това. Оставете, че управляващите, които и да са те отрязаха клона, на който седят, оставете, че се сгромолясахме всички заедно, защото няма отделен клон за тях, това сгромолясва цялата държава. Много трудно покълва обратно от този счупен клон нещо здраво. От къде ще покълнат независимите медии, от къде независимото поколение журналисти – как ще се върнат хората към независимостта на тази професия. Но това някак си е голяма болест, голяма болест за всички ни, виждам толкова много свестни хора във всяка една професия, които обаче – не знам - отчаяли са се. Всъщност най – трудно се лекува това отчаяние и това е голямата задача на политиците – да дадат шанс да се върнат духовно...За мен това е много голямото предизвикателство, подчерта мотивите си Меглена Кунева.

източник: grajdani.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати