18 Април 2024 г. Четвъртък

Кабинетът "Орешарски" мина с гласовете на БСП и ДПС

2013-05-29 15:39:03

Кабинетът с премиер Пламен Орешарски с мандата на БСП беше одобрен от парламента.

Гласовете на депутатите от левицата и ДПС бяха достатъчни за приемането на предложения състав на правителството, след като един-единствен депутат от „Атака“ - оказа се самият лидер Волен Сидеров, се регистрира за заседанието и така осигури необходимия кворум от 121 депутати.

При гласуването на Орешарски за премиер от общо 217 гласували депутати „за“ бяха 120, против бяха 97, въздържали се нямаше. 

Народните представители от ГЕРБ гласуваха против. Орешарски беше подкрепен от депутатите на БСП и ДПС. "Атака" не участваха в гласуването.

 

При първото гласуване Орешарски получи 121 гласа "за" и 8 "против". Изненадата дойде от ГЕРБ, след като електронното табло в залата отчете един глас в подкрепа на новия премиер.

По-късно Румен Иванов от ГЕРБ обясни, че е гласувал "против", но системата е отчела "за". По думите му биометричните данни, които се изисквали от системата, му изиграли лоша шега.

Шефът на парламента Михаил Миков обаче успокои страстите на народния избраник като му каза, че специално за това заседание и за гласуването - биометричната система е била спряна, но така или иначе депутатът вече бил натиснал "не" при прегласуването.

Проблем с пулта имаше и колежката му Десислава Атанасова, която обикаляше редовете в пленарната зала в опит да намери пулт, от който да подаде гласа си.

За структурата на кабинета също гласуваха 217 депутати. 119 от БСП и ДПС бяха „за”, всичките 97 от ГЕРБ  и 1 от „Атака” - лидерът Волен Сидеров, гласуваха „против”.

По същия начин депутатите гласуваха и персоналния състав на Министерски съвет.  След това министрите положиха клетва.

Бившият шеф на ДАНС и бивш началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев - Цветлин Йовчев, става министър на вътрешните работи.

Бившият ръководител на представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова стана правосъден министър и вицепремиер.

Петър Чобанов  поема министерството на финансите, а Кристиан Вигенин – на външните работи. Директорът на болница "Шейново" д-р Таня Андреева стана здравен министър. Депутатът от левицата Ангел Найденов, който беше шеф на парламентарната комисия по отбраната при тройната коалиция, оглавява военното министерство.  Колегата му Драгомир Стойнев е министър на икономиката и енергетиката.  Анелия Клисарова, бивш ректор на Медицинския университет във Варна и депутат от БСП,  е министър на образованието и науката, Искра Михайлова – на околната среда и водите, а Хасан Адемов – на труда и социалната политика. 

Културен министър е бившият лидер на "Гергьовден" Петър Стоянович, а Мариана Георгиева – министър на младежта и спорта.  Десислава Терзиева пое регионалното министерство. Министър на земеделието и храните стана Димитър Греков, ректор на Пловдивския аграрен университет.

Шефът на Пристанище "Варна" Данаил Папазов поема министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.  

Министър на инвестиционното проектиране е Иван Данов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати