16 Септември 2024 г. Понеделник

Защо не голяма коалиция като в САЩ, Русия и Франция?

2013-07-23 09:30:23
Защо не опитаме голяма коалиция като в САЩ, Русия и Франция? Този въпрос задава пред "24 часа" Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. Тези страни са го направили и  просперират икономически. Според Димитров трябва да има предсрочни избори преди зимата, за да може да има стабилно правителство в трудните зимни месеци.

България ще запише един тъжен рекорд в края на годината. През 2013-а на бял свят ще се появят по-малко от 60 хиляди бебета, прогнозира "Преса". От следвоенната 1945 г. никога  досега раждаемостта не е била толкова ниска. Тогава населението на страната е било малко над 7 млн. души, а са се родили 61 300 деца.

Недовършена и без акт 16, магистрала "Струма" до пътния възел край Дупница ще бъде пусната за движение днес в 13 ч., анонсира "Сега". Заради оставащи 3 км аутобанът все още няма акт 16, но се пуска, за да се облекчи движението към Кулата в разгара на лятото. В отговор на въпрос за "Сега"Гугъл" са му правили проект на воден цикъл на един град. И сега колекторът се разминава с не знам колко метра от пречиствателната станция." По думите на Бойков спадовете в строителния сектор сега са огромни спадове. Със 70 на сто са намалели оборотите в сравнение с 2008 г. от 26 млрд. лв. на 11 млрд. лв. През април спрямо миналата година спадът е 10 процента. "А това е месецът, в който започва активното  строителство. Магистралите приключват, водните цикли на 11 града отпадат. От две години говорим, че няма проекти. Но за да ги има, са нужни пари - казахме на министър Данов, че трябват 40-50 млн. лв. само за проектиране. Той ни увери, че парите ги има", казва Бойков.

Макар да брои 1.4 млн.лв. за изработването на ново лого, с което страната ни да се представя като туристическа дестинация, България ще се рекламира със стария си запазен знак, информира "Сега". Новото лого се оказа почти точно копие на тези на Киргизстан и на Одеса и след скандал бе върнато за доработка. Сега ведомството на Драгомир Стойнев е решило да се рекламираме с добро познатата и също така оспорвана стилизирана роза. Това става ясно от обществена поръчка на икономическото министерство. То ще даде 5.9 млн. лв. за агитиране на потенциални туристи от Германия, Русия, Румъния, Украйна, Полша и Швеция. Търгът бе  обявен в регистъра на Агенцията по обществените поръчки.

 "Рекламите на лесни пари са ненормални", смята Петър Славов, изпълнителен директор на ПроКредит Банк. В интервю за "Труд" той посочва, че нуждата от информираност и прозрачност в сектора е належаща. "Това означава, че като влезете в една финансова институция, тя да бъде длъжна да ви каже точно и ясно параметрите по финансовата сделка, а също и какви могат да бъдат неблагоприятните последици за вас. Няма как да говорим за морал, когато виждаме реклами по улицата "Сега е лято, елате да вземете потребителски кредит, за да отидете на почивка, и през зимата ще го плащате". Това освен че е неморално, несериозно и  няма нищо общо с принципите на банкирането, това е и стъпка точно в тази посока - на вкарване на клиента в непосилна задлъжнялост. Отговорното банкиране означава, когато банката преценява дали да ви финансира, да не мисли само как ще си събере после без риск кредита, а най-вече да не ви вкара в беля", заявява Славов.

В интервю за "Монитор"Ако има добри възможности, компаниите ще дойдат. Това, от което инвеститорите често се оплакват, е бюрокрацията. Някои хора се губят в администрацията. И в този смисъл именно правителството може да помогне да се направят крачките в правилната посока. Това, което търсят инвеститорите, е предвидимост. Те искат да знаят ако например купят парцел земя, колко време ще им отнеме да получат разрешение за строеж и колко ще струва, а не да бъдат изненадани с неочаквани трудности. Примерите са много важни. За съжаление хората често говорят повече за лошия си опит, отколкото за  положителния, но доволните инвеститори са най-добрите посланици  на страната ви."

 Конфликтът на интереси в съдебната власт е тайна от три месеца, пише "Труд". С мотив "защита на лични данни" Висшият съдебен съвет е свалил декларациите на всички близо 4600 магистрати у нас. Сега от всеки съдия, прокурор и следовател се иска да даде съгласие, за да бъде публикувана отново  декларацията му. Процесът върви бавно и конфликтът на интереси в Темида може да не излезе наяве и до края на годината.

"Всеки миг "Ораново" може да затрупа още хора", за това алармира пред "Телеграф" кметът на Симитли Апостол Апостолов. В рудника в момента се работи на три смени. Момчетата, които денонощно помагат вътре, го правят само с мисълта час по-скоро да стигнат до приятелите си. "Това са абсолютни герои", смята Апостолов. Според него няма как природно бедствие да причини трагедията. Апостолов подчертава, че в града хората не искат рудника да затваря, а да работи така, че да не сее тази смърт.  "От една страна собственикът Красимир Михайлов каза, че са вложени над 20 млн. лв. в мината. От друга страна, управителят Валери Манов се оправда за инцидентите с това, че липсват средства за инвестиране. Двамата си противоречат. Истината е, че едно време, когато в рудника действително се инвестираха средства, вътре в него беше по-безопасно, отколкото да се  разхождаш по площада в Симитли", разказва Апостолов.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати