22 Септември 2024 г. Неделя

ВМС на Великобритания готови за първата ракетна вълна срещу Сирия

2013-08-26 09:18:45

Кораби на Кралските Военноморски сили на Великобритания се подготвят да вземат участие в евентуална серия от атаки скрилати ракети срещу Сирия, заедно със САЩ, след като военни командири финализираха списък с потенциални цели, отбелязва британският „Дейли Телеграф".

Британски правителствени източници подчертаха, че разговорите между премиера Камерън и международни лидери, включително американският президент Барак Обама, ще продължат и всяка военна интервенция, която бъде съгласувана, може да започне в рамките на тази седмица.

Външният министър на Великобритания Уилям Хейг предупреди, че светът не може просто да стои и да позволява на режима на Асад да използва химически оръжия срещу сирийския народ.

Британските сили в момента подготвят интервенция в сирийската криза след месеци на международно несъгласие как да се отговори на кървавата война.

Възможността за такава интервенция би довела до свикване на Парламента тази седмица. 
Ескалирането на напрежението идва, след като британското правителство е убедено, че последната химическа атака в Сирия миналата седмица е проведена от сирийското правителство.

Вчера правителството на Сирия позволи на инспекторите на ООН в страната да проверят местата около Дамаск, където се смята, че от химическа атака са загинали най-малко, според организацията „Лекари без граници", 355 души, а 3600 са ранените.

Сирийската държавна медия твърди, че бунтовниците са използвали химически агенти, допълвайки, че правителствени войници са се задушили от газа също.

През уикенда Камерън прекъсна почивката си в Корнуел и разговаря с Обама, френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел. След дискусията, всички лидери се съгласиха, че е нужен „сериозен отговор".

Източници от кабинета на Камерън потвърдиха, че военната акция е част от опциите, но все още решение не е взето.

Лейбъристите настояват Парламентът да бъде свикан, ако Камерън обсъжда със своя кабинет военна интервенция, но източник от „Даунинг стрийт" поясни, че това не е нужно, тъй като премиерът може да действа незабавно, ако се изисква.

Камерън ще срещне сериозна критика, ако страната влезе във военен конфликт, тъй като британските военни вече имат разходни затруднения.

Всяка атака към Сирия вероятно ще започне от море, отбелязва британското издание. В региона е изпратена ядрена подводница на британските ВМС, както и няколко британски военни кораба провеждат учения в района.

Военните могат също да използват военновъздушната база в Акротири, Кипър. 
Ако военната акция бъде одобрена, първата вълна от ракети може да започне в рамките на седмица.

Шести флот на американските ВМС има четири разрушителя в районна на Сирия и могат да се присъединят към евентуален военен удар.

Междувременно Москва предупреди Запада да не предприемат военен удар срещу Сирия и да избегнат „трагична грешка".Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че е "дълбоко обезпокоен" от възможна военна акция на САЩ срещу Сирия.

Сирийският президент Башар Асад пък заяви в интервю за руски вестник, че САЩ ще се "провалят", ако нападнат Сирия.

По-рано турски дипломат е отрекъл пред "Заман" появилата се по-рано новина, че огромна пратка с оръжие е достигнала до Сирия през Турция.

"Политиката ни към Сирия е ясна. Изпращаме единствено хуманитарна помощ" - е допълнил дипломатът, чието име не се споменава.

Припомняме, отношенията между Турция и Сирия се обтегнаха през май, когато бяха извършени две бомбени атаки в турския град Рейханлъ, провинция Хатай, с много жертви и ранени. Турският премиер Реджеп Ердоган веднага хвърли вината върху Сирия.

Става въпрос за пратка от около 400 тона оръжия. Твърдението, че тя е дошла от турската провинция Хатай е на сирийски бунтовници.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати