22 Септември 2024 г. Неделя

Темата с бежанците - политическо мародерство на гърба на народа

2013-10-13 16:01:02

По темата с бежанците това, което виждам в момента, е някакво политическо мародерство на гърба на българския народ, евтин пиар, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

На фона на всичко и президентът се изказва и се държи като страничен наблюдател и коментатор, все едно, че няма никаква отговорност за националната сигурност, заяви Йовчев пред „Фокус“.

По думите му проблемът с бежанците не е проблем само на правителството. „Точно заради това, че е общонационален проблем, изисква по-различен подход. А подходът, който наблюдаваме, включително и от партии с претенции, смятам, че е абсолютно необоснован”, коментира той.

Според Йовчев концентрацията на бежанци в други населени места е в пъти по-голяма в сравнение със столицата, освен това едно малко населено място много по-трудно може да поеме такъв поток от хора. 
Загрижеността на столичния кмет по темата с бежанците прилича на загрижеността й по време на протестите, когато стовариха купчина павета пред парламента, заяви вицепремиерът.

 

Според Йовчев, вместо да плаши хората с разпространение на слухове, би трябвало столичният кмет да насочи усилията си да подпомогне комуникацията с бежанците, да се търсят начини за тяхното изхранване и за интеграцията им.

Според министъра много нелепо е да се говори за концентрация на бежанци в София. "2000 души на 2 милиона души са под 0,1 %, а 1000 души на 10 000 души са 10 %. Да не говорим и за това, че след като получат статут на бежанци, те могат да се придвижат и да отидат където си искат. Това в момента е едно отклоняване от реалните въпроси и по-скоро ми прилича на политически пиар”, каза Цветлин Йовчев.

По думите му тези, които трябваше да изградят системата за бежанците, и които "проспаха" последните 4 години, сега критикуват и задават въпроси. „ Може би това е някаква нова форма на самокритика, на вътрешнопартиен анализ, на анализ на отминалото управление, но е малко неприемлив”, коментира министърът.

„Сега да се поставя въпросът защо се изгражда лагер в Харманли, след като това решение е взето през 2012 година от правителството на ГЕРБ, взели са решение на Министерски съвет, похарчили са 200 000 лева, и журналистите видяха, че имаше една буренясала поляна.

Трябваше допълнително, със сили и средства на „Гражданска защита”, и на МВР да разчистим и подготвим нормални условия, за да могат да бъдат приети бежанци. Никакво усвояване на евросредствата, а и тези, които са усвоени - не ми се иска да навлизам в детайли, но не са усвоени по най-подходящия начин”, каза вицепремиерът.

Йовчев беше категоричен, че границата ни с Турция е една от най-добре охраняваните в Европа. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати