2 Октомври 2024 г. Сряда

Снежни преспи по метър и половина в Никопол

2013-11-27 15:52:04

Сняг, ниски температури и силен вятър усложниха обстановката в Северна България.

Снежни преспи по метър и половина има в Никополско заради силния вятър, но пътищата са проходими. Това съобщи Ивайло Денчев - директор на Областното пътно управление в Плевен, пред БТА.

Той уточни, че е изпратена допълнителна техника, която ще разчисти пътните участъци с първите зимни преспи, които са в районите на Въбел-Любеново и Въбел-Драгаш войвода.

Като цяло обстановката в област Плевен е спокойна, всички пътища са проходими.  До сутринта бе паднал десетина сантиметра сняг, но снеговалежът се засилва. В 16 пункта има дежурства на екипи със 128 машини. Проверка днес е установила, че са излезли на работа 111 коли, а на 17 се извършва ремонт. По думите на Денчев до момента не са възникнали сериозни проблеми.

 

Първият сняг за тази зима падна в Монтана днес. От областното пътно управление в Монтана съобщиха, че всички пътища в региона са проходими при зимни условия. За почистването и опесъчаването им се грижат 82 машини.

В проход "Петрохан" е наложено изискването всички автомобили  да преминават с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета.

Фериботът в Оряхово работи нормално, пътищата към него се почистват постоянно, съобщиха от фериботния комплекс.

Снежната покривка в област Враца е между 7 и 10 сантиметра, валежът от сняг продължава. В равнината духа вятър, от който на места по пътищата се образуват снегонавявания. По почистване на републиканската пътна мрежа работят всичките 88 специализирани машини на ангажираната със зимната поддръжка фирма, съобщиха от Областно пътно управление във Враца.

Отсечката на главен път Е-79 на територията на областта е почистена "до асфалт", останалите пътища са заснежени, но проходими при зимни условия, посочиха от управлението. Усилията са съсредоточени на пътните участъци със снегонавявания, засега няма затворени пътища от републиканската мрежа.

По данни на областната администрация във Враца към момента няма селища без електричество, вода или телефонна връзка.

Сняг вали на територията на цялата област Кърджали, като на места снежната покривка достига 15 сантиметра, каза инж. Радостин Ламбрев - директор на Областното пътно управление Кърджали.

Въведено е ограничение за движение на товарни автомобили с ремаркета и с полуремаркета в участъка Кърджали-Ардино. Ардино е и общината с най-голяма снежна покривка в региона - 15 сантиметра.  Снежна покривка 15 сантиметра има и в община Черноочене, по пътя за Асеновград. Сняг вали и в останалите пет общини от областта, но към момента няма натрупана снежна покривка, уточни Ламбрев.

Пътищата от националната пътна мрежа в региона са проходими при зимни условия. В района на крумовградското село Карамфил на пътното платно има свлечена  скална маса, която се почиства. Участъкът е проходим. 
Всички налични машини на Областното пътно управление - Кърджали, са по пътищата и почистват.

Отпадна въведеното по-рано днес ограничение за движение на товарни автомобили по пътищата Батак-Доспат, Девин-Михалково и Гоце Делчев-Доспат-Борино-Тешел, съобщиха от Областното пътно управление в Смолян.

Товарните автомобили вече могат да се движат по тези трасета с ремаркета и с полуремаркета. Остава в сила изискването за задължително движение с вериги на гумите  през проходите "Пампорово", "Рожен" и "Превала".

Силен сняг вали в Пампорово, над 30 см е снежната покривка на вр. Снежанка според информация от кулата на върха.  Условията не са подходящи за туризъм.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати