29 Март 2024 г. Петък

Евгений Дайнов: Фатално през 2014 ще е официална покана за Евразийския съюз

2014-01-06 10:37:36

След оценките на политолози, социолози, икономисти и наблюдатели в анкетата на "Дневник" за 2013г., от началото на годината публикуваме техните прогнози какво ще се случи през тази година (може да ги намирате и в специалната тема "Прогнози 2014"). 

Очаквате ли парламентарни избори в рамките на 2014 година?

- Очаквам.

Каква е прогнозата Ви за резултатите от евроизборите?

- Примерен паритет БСП-ГЕРБ, ДПС малко зад тях; за останалите е хвърляне на боб.

Кой от сегашните политически играчи ще изчезне? Кой ще пробие?

- Ако Сидеров следва инстинкта си да лови големи риби в мътни води, Атака няма да изчезне, въпреки очакванията. Бареков ще пробие като нов вариант на Яне Янев, със същия таван на влияние. Ако Реформаторският блок продължи да мънка, както правеше Движението на Кунева в началото на миналата година, ще последва траекторията на това движение.

ГЕРБ ще продължава бавно да залязва, последван от БСП след падането на правителството, поради разправиите, които ще избухнат в редиците на социалистите.

Няма да има партия на "новите леви", тъй като те се оказаха същите, като "прастарите" леви от около 1949 година, когато българските комунистически лидери бяха със съветски паспорти.

Ще видим ли нови политически лидери?

- Съвсем нови – едва ли. Някои от сегашните втородивизионни играчи могат да направят скок нагоре към статута на лидери.


БСП и Атака, за да противостоят на прозападните настроения в обществото, ще се видят принудени да окуражават крайния национализъм поради неговата интимна близост с Москва.


Радикализацията е неизбежна в момента, в който обществото види първите по-значими крачки на правителството към де-демократизация; протестите срещу новия закон за МВР са свидетелство точно за това.

Докога ще продължат протестите? Какъв ще бъде прекият и какъв -косвеният резултат от тях?

- Протестите ще продължават и през 2014 в същия вид, както досега – "революция с ниска интензивност" и поредица припламвания. Прекият резултат ще са избори с неочаквани резултати. Косвеният – ще продължат да се градят основите за излекуването на обществото от онова, което Пеевски олицетворява.

Има ли опасност страната да се откаже от евроатлантическата си ориентация?

- Страната – едва ли, но правителството – почти сигурно, ако продължи да си внушава, че ще може да изкара мандата. Лишено от вътрешна подкрепа и следователно – тръгнало да подкопава демокрацията; и лишено от външна (от ЕС) подкрепа и следователно – търсещо начини да се освободи от вечната критика на Брюксел, правителството няма къде да търси подкрепа, освен – от Москва. Което означава, едновременно, изтегляне на България от евроатлантическата орбита, засилване на процесите на ликвидиране на демокрацията и законността в страната, както и скоростно обвързване с интересите на Русия по всички възможни линии –от нулата". Газпром обявява, че това не го интересува и че ще строи Южен поток при сегашните договорки. Външният министър Вигенин, след кратко колебание, категорично се подреди рамо до рамо с Газпром и срещу Брюксел, на този етап – за това времето може и да му стигне.

Ще има времето и да насади в общественото мнение становището, че пред  България внезапно е възникнала реалната възможност да се спаси от лапите на "колонизаторския" Запад и да се върне към статута си на задунайска губерния на Москва. Което ще зарадва прекалено много хора и ще усложни излизането от политическата криза.


Кое ще е фаталното през 2014 г.?

- Замразяването "де факто" на членството на България в ЕС и НАТО, в комбинация с официална покана за асоцииране с Евразийския съюз. Това ще е фатално, защото ще зачеркне четвърт век усилия за постигането на статута "нормална западна страна". 

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати