21 Септември 2024 г. Събота

Меркел и Путин се разбрали Украйна да остане единна

2014-02-24 10:33:34
Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин са се съгласили в телефонен разговор в неделя, че териториалният интегритет на Украйна трябва да бъде  съхранен и че страната спешно се нуждае от действащо правителство. 

САЩ предупредиха, че едно евентуално изпрлащане на руски военни части на украинска територия би било "много груба грешка", защото не е в интересите на Русия, Европа или САЩ да видят Украйна разцепена на две.

В същото време в Източна Украйна на няколко места се съобщава как руски говорящи мъже се записват в доброволчески отряди за въоръжена защита и шествия под руски и съветски знамена, скандирания "Новорусия!" и пеене на "Вставай страна огромная" - най-прочутата песен за Великата отечествена война.

Според Шефен Зиберт, говорителят на Меркел, в разговора с Путин "те подчертаха общия интерес от стабилна Украйна - икономически и политически" и са се разбрали да поддържат тесен контакт. Преди това от Кремъл съобщиха, че разговорът е бил по инициатива на Берлин.

В САЩ за популярното телевизионно предаване Meet the Pressсъветничката на президента Барак Обама по въпросите на националната сигурност Съзюн Райс бе запитана дали има възможен сценарий, в който руската армия влиза в Украйна, за да върне на власт едно управление, което да е приятелски настроено към Москва. "Това би било голяма грешка", отвърна Райс. Според нея "никой няма интерес да види завръщане към насилието и ескалиране на ситуацията".

"Няма противоречие между вековните исторически и културни връзки на Украйна с Русия и една модерна Украйна, която иска да се интегрира по-тясно с Европа. Едното не бива да изключва другото", допълни тя и подчерта, че никой във Вашингтон не иска да се връща към отминалите времена на Студената война.

На британски външен министър Уилям Хейг бе поставен същият въпрос в Би Би Си - възможно ли е Русия "да изпрати танкове" в защита на интересите си сред етническите руснаци на Крим и в Източна Украйна. "Определено няма да е в интерес на Русия да прави подобно нещо", отвърна той.

"Ройтерс" коментира, че е невероятно САЩ или съюзниците им в НАТО да рискуват военна конфронтация с Русия, но подобна реторика, наситена с атмосферата на студената война, изтъква колко високи са залозите и за двете страни в Украйна.

Москва продължава да е недоволна от развоя на събитията и външният министър Сергей Лавров е заявил на американския си колега Джон Кери, че опонентите на Виктор Янукович не са спазили ангажиментите си по мирното споразумение от петък и са завзели властта, отказват да се разоръжат и продължават да разчитат на насилие. 

Русия обаче не е подписвала това споразумение и формално няма никакво отношение към него. Москва обаче е страна по Будапещенски меморандум за присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядреното оръжие, в който всички участници са се споразумели да гарантират суверенитета и териториалната цялост на Украйна. 

Във втория за два дни разговор Лавров-Кери руският дипломат е заявил, че "най-важното е да се постигне цялостно изпълнение" на сделката, уговорена от трима европейски външни министри, казват в официално съобщение на външното министерство в Москва. 

Изпълняващият длъжността държавен глава на Украйна Александър Турчинов заяви вечерта в обръщение към нацията, че е готов на диалог с руските власти и иска "равнопоставени и добросъседски отношения, в които се зачита европейският ни избор". Украйна ще се върне на пътя към Европа и това е приоритет, добави той.

По думите му правителството, което той очаква да е положило клетва във вторник, ще трябва спешно да се заеме с икономиката и избягването на спиране по дълговите плащания. В понеделник в Киев пристига ръководителят на външната политика на ЕС Катрин Аштън, която ще обсъжда и икономически въпроси, съобщиха в неделя от Брюксел.

Часове преди това на Кримския полуостров имаше нападения над митинги в подкрепа на Майдана и проруски шествия, отчасти свързани с празнувания в Русия Ден на защитниците на отечеството, заместил изключително популярния до разпадането на СССР Ден на Червената армия.

В Одеса хиляди преминаха през центъра на града под съветски знамена и скандирания "Одеса, громи бандеровците!". 



Агенция УНИАН съобщава за събирането на над 2000 "противници на евроинтеграцията", които скандирали "Не сме месо за жирафа на Евросъюза", "Вън профашистите!", "Одеска дружина", "Долу Майдана!" и "Позор!", а лидер на организация "Младежко единство" призовал всички да се записват в народни дружини за противостоене на Евромайдана.

В Севастопол ръководството на града и депутати от общинския съвет се включили в митинг, на който се призовават депутатите от компартията на Украйна и Партията на регионите да се откажат от правомощията си в парламента в Киев, а на кмета на града да се поръча незабавно да започне сформиране на отряди за охрана на обществения ред. "В Украйна се извършва държавен преврат. Властта е завзета от украински националисти. Севастополци не признават Върховната Рада", заяви един от ораторите.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати