20 Април 2024 г. Събота

Политолог: Евровотът - генерална репетиция, но неясно за какво

2014-05-12 13:38:20

Първан Симеонов. Снимка: архив, БулФото

Предстоящите избори изглеждат така, сякаш всичките политически играчи са наясно, че по-интересното ще е след тях,  коментира политологът Първан Симеонов евровота на 25 май.

 

"Те приличат на някаква генерална репетиция, но генерална репетиция за какво точно – убеден съм, че и самите политически играчи не знаят", каза още той пред БНР.

Според него изборният резултат няма недвусмислено да посочи вратата на това правителство, а от днешна гледна точка изборният резултат изглежда така, сякаш всеки може да го обясни в своя полза.

„Европейските избори няма да отговорят на основните политически въпроси и въпроса за властта. Напротив, те ще поставят нови въпроси. Очаквам да се разгори на нов глас темата за предсрочни парламентарни избори“, прогнозира Симеонов.

Според него резултатът от изборите в известна степен вече е ясен - няма да има някакъв отчетлив изход, напротив – ще затънем в борба на интерпретации.

Според политолога е логично да се очаква повече политическа мобилизация в оставащите дни преди евровота.

Не очаквам страстите да се нажежат кой знае колко повече. Разбира се, има време за всякакви скандални ситуации. Освен това ни чакат различни парламентарни и извънпарламентарни приказки и действия на тема вот на недоверие. Живец ще има, но тази кампания тече между другото. Не очаквам това да се промени кой знае колко, коментира Първан Симеонов.

По думите му вотът на недоверие в областта на енергетиката ще стане част от кампанията. „Това е нормално, логично, очаквано кампанийно действие. Вотът на недоверие по принцип играе такава роля - на осигуряване на трибуна за опозицията, дори тогава, когато е ясно, че такъв вот не може да мине“, заяви той.

Според Първан Симеонов вотът на недоверие играе ролята най-вече на повод, който осигурява дебат, без значение какъв точно е изходът от гласуването.

„Ако има нещо успокояващо, то е, че като че ли навсякъде в Западна Европа европейските избори имат донякъде второстепенно значение, значение на текуща проверка“, каза политологът.

Той посочи и обезпокояващия момент – че не можем да различим кампанията на фона на всички месеци, в които живеем в нещо като перманентна политическа кампания и постоянно усещане за политическа криза от февруари миналата година насам.

Симеонов очаква да има опити за мобилизация на протести и протестен натиск, но те да не са толкова мащабни.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати