20 Септември 2024 г. Петък

Кой наистина управлява САЩ?

2014-05-18 20:35:30

„Управлението на народа, от народа, за народа няма да изчезне от лицето на Земята“, гласи популярната мантра на Ейбрахам Линкълн. Но важи ли тя и днес? Правителствата наистина ли взимат предвид притесненията на редовия избирател, или се съобразяват само с привилегирования елит? 
 
От една страна, поне в последните години, властите изглежда защитават интереса на обикновения човек, поне що се отнася до финансова сфера, коментират от сп. „Economist“.  
 
След глобалния срив от 2008-ма година в Европа бяха наложени редица рестрикции в банковия сектор. Въведен беше далеч по-строг държавен надзор, милионните бонуси на банкерите бяха лимитирани.  
 
Американският Конгрес също предприе подобен ход и предизвика бурни вълнения на Уол Стрийт.  
 
В научен труд на Мартин Джиленс от университета „Принстън“ и Бенджамин Пейдж от Северозападния университет обаче се твърди, че подобни правителствени „прояви“ са рядкост и плод на извънредни обстоятелства. Особено що се отнася за Съединените щати. 
 
Джиленс и Пейдж използват резултатите от серия статистически изследвания в търсене на отговора на въпроса „Кой всъщност има най-силно влияние върху политиката на страната?“. И резултатите не са никак приятни за тези, които вярват в демокрацията.

Авторите на труда заключват, че „обикновените граждани не просто нямат най-тежката дума при взимането на политически решения... те въобще нямат думата“. 
 
Тези, които определят курса, са икономическият елит (първите 10% от хората по богатство) и лобистките групи, които представляват интересите на бизнеса. Обществени организации като профсъюзите са извън кръга, взимащ действително участие в държавната политика.

Категоричното заключение е базирано на 1779 проучвания на общественото мнение в периода 1981-2002-ра година. Във всяко от тях са посочени приходите на анкетираните. Взети са и позициите на най-влиятелните лобистки групи.  
 
Какво показват фактите? 
 
Когато даден законопроект се одобрява от малка част от богатите (един на всеки пет), то шансът му да мине през Конгреса и да се превърне в действащ закон е едва 18%. Но ако 4-ма от всеки 5 заможни американци харесат някой законопроект, този процент нараства драстично до 45. Такава е тендецията и при лобистите.  
 
При обикновените хора подобна амплитуда не съществува – независимо колко са „за“ и „против“, вероятността за приемане на конкретен законопроект е 30 на сто.

Данните дават сериозен повод за размисъл и до голяма степен потвърждават извода от книгата на Лари Бартелс от „Принстън“, озаглавена „Неравната демокрация“. А именно – правителството може да изпадне в ситуация, в която да обслужва частни интереси. 
 
От „Economist“ посочват друг факт – само за президентската кампания през 2012-та година са похарчени невероятните 6 милиарда долара. Това са пари, събрани от кандидатите чрез дарения. И е повече от ясно, че големите суми идват от най-богатите и силни бизнес фигури.  
 
Дори и да не получават директни искания, тези, които печелят изборите, някак неизбежно се съобразяват с интереса на големите си дарители. А понякога е възможно този интерес да не е в полза на обществото. 
 
Така опасността от порочен кръг е непосредствена. Защото богатите ще стават по-богати, ако имат политически гръб. И ще дават повече пари за кампаниите на кандидатите за политическа кариера.  
 
Въпросът е до колко хората могат да търпят подобно статукво?  
 
В Съединените щати и Европа крайнодесните популисти печелят все повече симпатизанти. Проблемът е, че платформите на повечето от тях са само това – популизъм.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати