23 Април 2024 г. Вторник

Автобусите във Варна и Добрич се движат трудно

2014-10-28 18:50:09

Добрич. Снимка: БТА


Постепенно се възстановява нормалното функциониране на транспорта в страната, съобщиха от пресцентъра на МТИТС. Към момента заради поройните дъждове има затруднение при движението на автобусите в района на Варна и Добрич. Служителите на ДАИ работят в постоянно взаимодействие с органите на „Пътна полиция“ за оказване на съдействие за нормализиране на ситуацията.

Все още не е възстановено движението на влаковете в участъка между гарите Царева ливада и Габрово поради паднала скална маса. Пътниците от влаковете, които пътуват в този участък, се превозват с автобуси. Затруднения има при превоза на пътници с автобуси в участъка Дъбово – Трявна – Дъбово поради свлечени земни маси по пътната настилка.

Превозът на пътниците в този участък се извършва с автобуси, поради извършване на ремонтни дейности от НК „Железопътна инфраструктура” по железния път в участъка между гарите Плачковци и Радунци. Към този момент обстановката в другите участъци на страна е нормализирана и движението на влаковете се осъществява безпрепятствено.

Нормално функционират пристанищата Бургас и Варна, като варненският подходен канал море-езеро е затворен за преминаване на плавателни средства. В момента ИА „Морска администрация“ с помощта на два кораба проверява канала за паднали автомобили, отнесени от водната стихия и е създала необходимата организация за обезопасяването му. Към момента няма затруднения при извършването на полетите в страната.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов е разпоредил на структурите от системата на МТИТС да се включат в действията по разчистване и възстановяване на засегнатите от наводненията райони. По-рано през деня държавният секретар на Министерството на транспорта на Румъния Юлиан Матаке е информирал заместник-министър Антон Гинев, че румънската страна има готовност да окаже помощ с хора и техника при необходимост.

Техниката на ДП „Транспортно строителство и възстановяване“ е в пълна готовност, като се поддържа координация с местните органи на властта. Аварийни екипи на ДП „Съобщително строителство и възстановяване“ са прокопали тунели за безпроблемно оттичане на водите от язовира до къмпинг „Градина“ в морето, за да не бъдат наводнени хотелите в района.

Механизацията на дружеството е в пълна готовност да се включи и в другите кризисни райони. Летище Варна е осигурило помпи, които се използват за отводняване на кв. „Аспарухово“ в града. „Пристанище Варна“ ЕАД също е изпратило техника и човешка сила в жилищния квартал.

„Български пощи“ има готовност да предостави 15 легла на останалите без дом в базата си в Ахтопол и 10 легла в почивната база „Слънчев ден“ за период от месец. Ръководството на „Български пощи“ е информирало Българския червен кръст, че може да превози безплатно помощи за пострадалите от наводненията.

Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ има готовност да осигури ремонтно-възстановителни групи, които да работят по засегнатата съобщителна инфраструктура.

Поради динамично променящата се обстановка дежурните екипи на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ са в постоянна готовност за аварийни действия в застрашените места. Компанията има готовност за координирани действия заедно с екипите на „Гражданска защита“ за оказване на помощ на пострадали хора и населени места.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Добрич


Новини
Полицията задържа двама телефонни измамници, опитали се да вземат 5000 лева от възрастна жена, съобщи пресцентърът на областната дирекция на МВР.Пострадалата е 85-годишна жена в ...
Новини
Оранжев код е обявен за 7 април за областите Варна и Добрич заради бурен север-северозападен вятър. Скоростта му ще бъде около 20-25 м/с и пориви до 30 м/с.Жълт код е обявен за десет области в С ...
Новини
Полицията в Добрич разкри извършителите на побой над 43-годишен мъж, който в последствие е починал, съобщиха от областната дирекция на МВР. Пострадалият е намерен безпомощен ...
Новини
Кметът на гр. Добрич Детелина Николова Николова Народният представител от АТАКА Калина Балабанова подаде сигнал до Главния прокурор Сотир Цацаров относно съмнения за конфликт на интереси и причи ...
Новини
Глутница кучета нападна 60-годишна жена. Случката се разиграла в добричкото село Коритен, съобщават от Областната дирекция на МВР. Пострадалата е с разкъсна рана на главата и дясна предм ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати