28 Март 2024 г. Четвъртък

Световното първенство в цифри

2014-07-14 12:50:36

Снимка: Reuters


Часове след като националният отбор на Германия вдигна световната купа в Бразилия, дойде време за равносметки и разбори.

По време на Мондиала бяха отбелязани 171 гола или по 2,67 средно на мач. Само двама футболисти се разписаха с по един хеттрик – Томас Мюлер (Германия) и Джердан Шакири (Швейцария). И двамата са футболисти на германския Байерн Мюнхен.
Най-много голове се отбелязаха на стадион Арена Фонте Нова в Салвадор – цели 24.

На първенството в Бразилия бяха отсъдени 13 дузпи, като 12 от тях попаднаха в мрежата.

Първият гол падна още в първия мач между домакините от Бразилия и Хърватия. По ирония на съдбата Марсело си отбеляза автогол и по този начин отвори головата сметка на хърватите. Освен с това първият мач от първенството ще го запомним със скандалното съдийство, което подхрани още повече съмненията, че реферите ще помагат на домакините.

Най-бързият гол на Мондиала беше отбелязан от капитана на САЩ Клинт Демпси - 30 секунди след първия съдийски сигнал на мача срещу Гана. Най-късният гол на първенството в мачовете, играни без продължения, беше отбелязан от Силвестре Варела за Португалия в мача им срещу САЩ в 95-ата минута. При продълженията най-късният гол падна в 121-вата минута в срещата между Алжир и Германия.

Отборът, отбелязал най-много голове на първенството, е този на Германия. От общо 18 попадения 7 бяха само в полуфинала срещу Бразилия. Домакините пък са отборът, получил най-много голове. Те завършиха първенството с цели 14 допуснати попадения. 10 от тях бяха инкасирани само в последните два мача на отбора – срещу Германия (7) и Холандия (3).

Най-резултатният мач е историческият полуфинал на Германия срещу Бразилия. В него бяха отбелязани цели 8 гола. Този мач се оказа и най-резултатният полуфинал на Световно първенство в историята. На второ място по резултатност се нарежда мачът от груповата фаза между Швейцария и Франция, завършил с резултат 2:5.

Както Dnes.bg вече писа, Хамес Родригес стана голмайстор на първенството със своите 6 гола. Аржентинската звезда Лионел Меси пък е бил най-често обявяван за футболист на мача. Това се е случило цели 4 пъти. Това вероятно обяснява донякъде присъдената му вчера „Златна топка“.

Световното първенство в Бразилия ще го запомним освен с новостите, като използваният от съдиите спрей, и със сравнително ниския брой на жълти и червени картони, изкарани от футболистите. 187 пъти съдиите показаха жълтия картон и 10 пъти червения. Тиаго Силва от отбора на домакините най-често виждаше жълтия цвят – цели 3 пъти.

Мачът с най-много нарушения, санкционирани с жълт картон (8), беше срещата между Гърция и Коста Рика.

Несъмнено най-паметно ще остане култовото ухапване на италианския национал Джорджо Киелини от уругвайския футболист Луис Суарес. Въпреки жестокостта на футболиста, който наскоро подписа с Барселона, нарушението дори не беше маркирано от съдията.

И така световната купа отиде в Германия. Това се случва за първи път, откакто страната е обединена. С тази титла към логото на националния отбор на Германия се добавя още една звезда.

Иначе световната купа и този път няма да остане в Германия за постоянно. Тя ще трябва да бъде върната през 2018 г., когато върху нея ще се изпише името на новия световен шампион. До 1983 г. важеше правилото, че при три спечелени титли от една държава, купата остава завинаги в държавата. След това се правеше нова купа. Последният притежател на такава купа е Бразилия с титлата си от 1970 г., но 13 г. по-късно трофеят изчезна. Тогава това правило беше отменено. 

Нова световна купа обаче все пак ще трябва да се направи. Според някои прогнози мястото за изписване на държави по нея ще свърши през 2038 г.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати