21 Септември 2024 г. Събота

Василев: КТБ се разрушава със съгласие на правителството, Пеевски е инструмент в по-голям сценарий

2014-07-21 15:36:12
Сегашното правителство е параван, а не инициатор на това, което се случи. С действията си кабинетът е дал мълчаливо съгласие за разрушаване на банката, а планът е реализиран с помощта на служители на прокуратурата, БНБ и определени медии. Това заявява мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев в интервю за сайта Novinite.bg. Според него Делян Пеевски "се използва като инструмент в по-голям сценарий, целящ да унищожи КТБ, придобивайки активите й на цени под тяхната стойност, както и да заличи дълговете на определени хора".

В разговора, публикуван късно в неделя вечер, не се коментира къде се намира в момента Василев и ще се върне ли скоро в България. В интервюто той повтаря част от тезите си от малкото медийни изяви, които имаше от началото на конфликта, и разказва още подробности как според него е реализирана атаката срещу банката, която определя като "проектът на живота ми". Василев не напада цялата прокуратура, а говори само за отделни нейни служители, особено остър е в коментарите си за БНБ и не назовава директно кой стои зад сценария срещу КТБ.

Той твърди още, че обвиненията срещу него имат "силно политическо измерение", но не обяснява защо и от коя/и партии.

По думите му

тези, които стоят зад атаките срещу банката, са в брак по сметка

"всички те обаче са сключили този брак с различна цел".

Първата версия на Василев за ролята на кабинета е, че правителството е било наясно с плана да се унищожи КТБ и е дало съгласие за това. "След като са осъзнали потенциалните последици от масови фалити на банки, което щеше да им струва политическата кариера, тъй като нито едно правителство не иска да остане в историята като кабинет, който не е могъл да предотврати сериозна финансова криза, те решиха да сведат щетите до КТБ, за чиято публична екзекуция първоначално са дали съгласие", смята той.

Василев смята, че

кабинетът "Орешарски" е знаел за "този злонамерен заговор" 

и е дал своето мълчаливо съгласие, тъй като официално никой от правителството не е направил опит да успокои клиентите на КТБ при масовите тегления, правителството по всяка вероятност е дало своето мълчаливо съгласие за този злонамерен заговор.

Втората му версия е, че компетентната част от служителите в БНБ са надигнали глас, че това, което се случва, е абсурдно, и затова са били предприети някои действия. Той коментира, че решението на финансовия министър за рекапитализация от оманските инвеститори е дошло твърде късно и илюстрира отчаянието и безпомощността на сегашното правителство да се справи с кризата в КТБ, "която то самото окуражи, за да се хареса на тези, които дърпат конците".

"Правителството допусна непоправими щети за КТБ, клиентите ѝ и служителите ѝ, а глобално и за имиджа на България пред инвестиционната общност. Сега иска да прехвърли отговорността за своите действия и бездействия на някой друг. Това за мене е престъпление", заявява Василев.

"В общи линии

политиката на правителството спрямо КТБ е разруши къща, за да построиш колиба

В случая те разрушиха къщата, а сега прехвърлят отговорността за строежа на колибата на тези, които са построили къщата. Заради всички щети, причинени от държавните институции, на този етап възстановяването на КТБ ще е трудно. Това не значи обаче, че е невъзможно", коментира той.

"Иронията в тази история е, че същите хора, които поставиха КТБ и мен в тази ситуация, или най-малкото си затвориха очите за това, което се случва, имат правомощията да разрешат случая. Сега те искат да се явят като спасители и да докажат колко лош съм аз и колко добри са те, така че истината никога да не излезе наяве", допълва Василев.

Банкерът определя като своя основна мисия, откакто КТБ е под специален надзор, да направи всичко по силите си за минимализирането на загубите за депозантите. "Това може да стане чрез допълнителна инвестиция от сегашните инвеститори, а също и чрез привличането на допълнителен капитал от други международни инвеститори", смята той и допълва, че за това ще са нужни гаранции от държавата и търпение от вложителите.

Според него има перфектно организиран план с участието на определени медии, а също и на служители на българската прокуратура и БНБ, като видимата част от него включва унищожаването на КТБ и неговата репутация, както и придобиването на примамливи активи на КТБ, които могат да бъдат продадени на инвеститори, по техен избор.

"Невидимата част от плана е опит да се заличат дълговете на определени лица, подкрепени от тези политически кръгове

Това заличаване би могло да се извърши или с опрощаване на дълговете, или с претопяването им чрез предизвикване на финансова нестабилност и последваща хиперинфлация в страната", твърди Цветан Василев.

По думите му сценарият с претопяването на дълговете чрез създаването на лавина от банкови сривове в България не е успял. "Сега тези, които дърпат конците, останаха с един по-малко амбициозен вариант – опрощаване само на въпросните дългове в КТБ чрез изкуствено поставяне на банката в несъстоятелност", допълва той.

Според него безотговорността към акционерите и клиентите на КТБ от страна на правителството и БНБ била показателна. "Моите омански партньори едва ли не трябваше да се молят за среща с БНБ, чието ръководство не желаеше да изслуша техния план за възстановяване, тъй като вече беше взело решение за национализация", твърди той. Според банкера Държавният фонд на Оман имал план за рекапитализация още в края на юни.

"През последния месец станахме свидетели на това как представители на държавни институции, включително и БНБ, смятат, че разпространяването на невярна информация е приемливо, и действат така, сякаш българските или европейските закони не се отнасят за тях, продължава Василев, допълвайки, че

БНБ е станала "кралица на двойните и тройните стандарти

успявайки в същото време да пренебрегне основни правни и икономически принципи". Банкерът твърди, че фракции на прокуратурата също са замесени в този сценарий. Той задава и въпроса защо, ако КТБ е "лоша" банка, БНБ й е разрешила да придобие "Креди Агрикол България".

"Корпоративна търговска банка оцеля след изтеглянето на повече от 1.2 млрд. лева, което е повече от 20 на сто от активите ѝ, и тя все още беше ликвидна. Бих искал да изясня, че всяка друга банка би рухнала под такъв натиск в рамките на 2-3 дни. Дори и на шестия ден от кризата КТБ извършваше всички плащания, което доказва нейнaтa добрa ликвидност и стабилност", твърди още Василев.

Според него последни разкрития на журналисти показват, че БНБ може да е нарушила собствените си разпоредби от 20 юни, тъй като се твърди, че е изтеглила повече от 30 млн. лева на 25 юни. Тази сума е била депозирана от държавния фонд, който гарантира депозитите на гражданите. ", коментира банкерът.

Василев нарича "голямо недоразумение" информациите, че е проводник на руско влияние в България и че разривът му с Пеевски е заради проекта "Южен поток". Банкерът твърди, че причината е, че с депутата от ДПС "имаме различна философия как се прави бизнес" и че се е отделило прекалено много медийно внимание на тази тема вместо на това, което наистина се случва.
източник:  

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати