29 Март 2024 г. Петък

Борисов отново премиер, 43 НС избра и министрите му

2014-11-07 16:13:04

  Първи ред (ляво-дясно): Б. Борисов, Р. Бъчварова, Т. Дончев, М. Кунева, И. Калфин

Втори ред: И. Московски, В. Вучков, Вл. Горанов, И. Василева, Д. Танева

Трети ред: Л. Павлова, В. Рашидов, Н. Ангелкова, Б. Митов, Хр. Иванов
Четвърти ред: Кр. Кралев, Т. Танев, Б. Лукарски, Н. Ненчев, Т. Петкова

 

След 3-часови - на моменти доста горещи - дебати, с три поредни гласувания парламентът избра Бойко Борисов за премиер на страната, подкрепи и структурата на новия кабинет, както и предложените нови министри.

Иначе дебатите предложиха доста емоции, но малко разисквания по управленската програма
Сблъсъкът бе предимно по оста кой е по-ляв, кой е автентичният патриот и чия програма е ксенофобска и антиевропейска. 
По-голямата част от ораторите изтъкваха несъвместимостта между четирите партии, осигуряващи мнозинството за кабинета. Реформаторите пък бяха мощно обвинени, че са лакоми за власт и затова има толкова много нови министерства.

Бойко Борисов е новият министър председател, обяви Цецка Цачева, след като със 149 гласа „за" Борисов бе избран от депутатите. 43-тото НС му отреди повече подкрепа от предвидените 137 гласа. 
85-ма се възпротивиха, като нямаше нито един въздържал се.

Припомняме, по първоначални сметки 137 гласа трябваше да са в подкрепа на лидера на ГЕРБ, тъй като толкова правят депутатите от ГЕРБ, РБ, АБВ и ПФ. При гласуването днес дойде и изненадата с допълнителни гласове. Въпреки че от партията на Николай Бареков бяха обявили, че няма да подкрепят такъв кабинет, те дадоха гласове за него, включително „за" гласува и отцепилата се Ана Баракова.

83 народни представители от ГЕРБ застанаха зад лидера си, докато всички присъстващи 37 социалисти от БСП се обявиха безкомпромисно против. 
С близка цифра - 35 гласа, и ДПС останаха в твърда опозиция.

23-ма реформатори подкрепиха коалиционния си партньор ГЕРБ, оглавяващ правителството. 
От групата на патриотите, които подписаха споразумение за подкрепа, обаче се намериха двама бунтари, които натиснаха червеното копче. 
При гласуването всички атакисти бяха против „Борисов2", а от партията на АБВ до последния човек приеха Борисов за нов премиер.

43-тото Народно събрание избра и предложените от Бойко Борисов министри в кабинета „Борисов 2". Гласуваха 234 депутата , „За" бяха 136, против 97 и се въздържа само един народен представител. 
Очаквано всички гласували от ГЕРБ - 83 подкрепиха предложените от лидера си министри.
Всички от АБВ и от Реформаторския блок също натиснаха „За", а от Патриотичния фронт само един се въздържа. 
Категорична опозиция и в това гласуване бяха БСП и ДПС, съответно с 37 и 35 гласа „против". 
14 народни представители от БДЦ подкрепиха състава на кабинет „Борисов 2".

Изявления за отрицателни вотове

След приемането на структурата на Министерски съвет, последва и първия отрицателен вот, мотивиран от ДПС депутата Йордан Цонев
Първата реформа е извършена - увеличаване броя на министерствата, съответно на администрациите и на разходите, отбеляза критикувайки Цонев. Той посочи, че, ако това е посоката на реформите, за които настояват реформаторите, това не говори нищо добро. Бог да ви е на помощ, господин премиер, ако това са ви коалиционните партньори, обърна се депутатът към Борисов.

АБВ от своето създаване до днес демонстрира симпатия към Бойко Борисов и опит към такава коалиция", заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Красимир Янков, който използва правото си да обясни защо е гласувал „Против" кабинет на Бойко Борисов. Янков се обърна към бившите си съпартийци от АБВ като ги обвини, че краденето на надеждите на ляво мислещия избирател.

Нито мандатоносителят, нито дебатът ме убедиха, че това ще е правителство на стабилността, обоснова отрицателният си вот и социалистката Мая Манолова
За нея най-големият проблем за хората днес е бедността. Какво ще стабилизира това правителство, бедността ли, запита реторично тя.  Не желая да гласувам за кабинет на стабилната бедност. Не желая да гласувам за лъжатаЩеше да е по-почтено, ако беше за дясноцентристко правителство, но то не е такова, то е правителство на властта. АБВ са подредени там, критикува остро лявата депутатка. Тя се обърна и към РБ с обвинението, че са излъгали избирателите си и са застанали до онези, които са критикували.  

Моят вот не е персонифициран, сред тези министри има лица, които имат завидни умения и биха били добри министри като хипотеза, обясни и ДПС кадърът Тунчер Кърджалиев. 

Гласувах против порочния модел на подкрепа от хора, които в последните години не са крили, а са демонстрирали човеконенавистническо отношение, ксенофобия в пълния смисъл, отношение към етно-религиозните малцинства, насочи се той предимно към ПФ. Последната причина, която той изтъкна, е, че не е убеден в реформаторския потенциал на това правителство с тази подкрепа.

След края на гласуването и изявленията по отрицателен вот Борисов и министрите му излязоха на парламентарната трибуна и се заклеха.

В кабинета „Борисов 2" влизат:

Министър-председател - Бойко Борисов (ГЕРБ)
Вицепремиер по коалиционна и административна политика -Румяна Бъчварова (ГЕРБ)
Вицепремиер по координация на европейските политики и институнационалните въпроси - Меглена Кунева (РБ)
Вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика - Томислав Дончев (ГЕРБ)
Вицепремиер по демографска и социална политика - Ивайло Калфин (АБВ)
Министър на финансите - Владислав Горанов (ГЕРБ)
Министър на вътрешните работи - Веселин Вучков (ГЕРБ)
Министър на регионалното развитие и благоустройството - Лиляна Павлова (ГЕРБ)
Министър на труда и социалната политика - Ивайло Калфин(АБВ)
Министър на отбраната - Николай Ненчев (РБ)
Министър на външните работи - Даниел Митов (РБ)
Министър на правосъдието - Христо Иванов (РБ)
Министър на образованието, младежта и науката - Тодор Танев (РБ)
Министър на здравеопазването - Петър Москов (РБ)
Министър на културата - Вежди Рашидов (ГЕРБ)
Министър на околната среда и водите  - Ивелина Василева(ГЕРБ)
Министър на земеделието и храните - Десислава Танева(ГЕРБ)
Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Ивайло Московски (ГЕРБ)
Министър на икономиката - Божидар Лукарски (РБ)
Министър на енергетиката - Теменужка Петкова (ГЕРБ)
Министър на туризма - Николина Ангелкова (ГЕРБ)
Министър на младежта и спорта - Красен Кралев 
(ГЕРБ)

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати