19 Април 2024 г. Петък

Сигурността на България е под заплаха, правителството "минира" агенцията за бежанците, от ДПС допускат избори наесен...

2015-01-08 08:18:54

Българският отзвук от терористичния акт срещу екипа на френското списание „Шарли ебдо" е сред водещите теми за вестниците в четвъртък.

„Ген. Киров: Без съмнение, за сигурността на България има опасност
Атаката срещу френския вестник „Шарли ебдо" очевидно цели създаване на публична психоза, на страх сред населението и респект към възможностите на терористичните организации. Това каза за Фокус ген. Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба. Според него огромният брой жертви е характерният елемент, който насочва към подобна мисъл.
„Без съмнение това трябва да се приеме и като удар срещу свободата на словото, защото Франция е един от флагманите на свободата на словото и е известно, че там именно свободата на словото чрез хумор, чрез иронизиране, е водеща в европейската общност. Това без съмнение дава поводи на такива лица, видно е, че те търсят поводи за нанасяне на удари", обясни ген. Киров.
Според него е извън всякакво съмнение, че за България съществува заплаха за националната сигурност и за държавността.
„Навлизането на големи групи бежанци в много сериозна степен може да дестабилизира обстановката в страната и да повлияе пряко върху държавността", изтъкна бившият директор на Националната разузнавателна служба.
Според ген. Киров няма начин бежанците да бъдат бързо интегрирани и да бъде пресметната степента на тяхната интеграция в нашето общество. Затова създаването на затворени общности във вид на градчета, затворени общежития и други е потенциална заплаха за сигурността на страната ни..." - в. „Труд".

„Няколко десетки граждани дойдоха пред сградата на Френското посолство на улица "Оборище" в София, за да оставят цвете пред оградата на сградата, предаде БГНЕС.
Малко след 19.30 часа около двайсетина души дойдоха пред посолството с цветя в знак на солидарност, след варварският терористичен акт днес в Париж срещу сатиричното френско списание "Шарли ебдо".
При атаката бяха убити 12 души, включително 10 журналисти, и двама полицаи. По данни на кметството ранени са шестима души, от тях в критично състояние са 4-5 души. Сред убитите са четирима водещи карикатуристи, включително и 80-годишната легенда Жорж Уорински. Другите трима са Шарб, Кабу и Тиню.
Маскираните лица, които извършиха терористичния акт преди обед, са били въоръжени с автомати "Калашников" и гранатомет. Те крещели: "Ние отмъстихме за пророка". Във видео, снимано от журналист от редакцията, криещ се на покрива, се вижда също така, че мъжете викат "Алах акбар", (Господ е велик) докато стрелят..." - в. „24 часа".

„Плевнелиев за нападението в Париж: България остро осъжда този варварски акт на насилие
Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до френския си колега Франсоа Оланд по повод нападението срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", при което загинаха най-малко 12 души.
"Новината за престрелката в редакцията на френския сатиричен вестник "Charlie Hebdo", довела до убийството на невинни граждани, дълбоко ме потресе и наскърби. Република България остро осъжда този варварски акт на насилие и тероризъм", се казва в писмото на президента Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата му.
Президентът Пелвнелиев изразява най-дълбоки съболезнования към семействата и близките на загиналите, както и пожелание за бързо възстановяване на ранените." - в. „Дневник".

 

Трусовете в българския политически живот също са сред водещите теми.

„Правителството "минира" агенцията за бежанците
Борисов наложи без конкурс Никола Казаков, който бе уволнен, защото ведомството се оказа тотално неподготвено за вълната нелегални имигранти
По лично предложение на премиера Бойко Борисов и без конкурс правителството вчера назначи за председател на ключовата агенция за бежанците (ДАБ) бившия й шеф и кандидат-депутат от ГЕРБ Никола Казаков. Той беше отстранен през есента на 2013 г. заради тоталната неподготвеност на агенцията да посрещне бежанската вълна. Тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев обяви, че Казаков не се е справил с организацията по даване на статут на бежанци, по настаняването им и с координацията с европейските институции. ДАБ беше критикувана остро и от граждански организации заради условията, в които се настаняват бежанците. Заради решението "Фейсбук"-групата "Приятели на бежанците", обединяваща доброволци, които помагат всеотдайно на бежанците, подготвя писмо до Борисов и вицепремиера Меглена Кунева, в което се настоява да се проведе публичен конкурс и се протестира против назначаването на Казаков.
В края на 2013 г. прокуратурата започна проверка в агенцията на процедурите за предоставяне на статут, но до този момент няма резултат от нея. През август м.г. излезе одит на Държавната финансова инспекция, която провери управленията на последните три ръководства на агенцията. Тогава бяха ревизирани 17 обществени поръчки за над 5.3 млн. лв., в които бяха установени нарушения за 261 083 лв. Те са свързани предимно с поръчки за охрана, повечето по времето на Казаков. На въпрос на "Сега" вчера премиерът Бойко Борисов отговори, че не знаел за тези нарушения...
Скандален факт е и липсата на конкурс за важната длъжност, което е в пълен разрез с обещанията на Кунева, че председателите на агенциите вече ще се назначават само на състезателен принцип..." - в. „Сега".

„Освен че Николай Бареков не сбъдна предизборната си заявка да стане премиер, загуби едни от най-важните министри в правителството си в сянка. От постовете си, на които бяха назначени от "България без цензура" миналата година, си тръгнаха министрите в сянка Рада Коджабашева и Росен Петров, които вече не са зам.-председатели на партията.
В парламентарната група остана само с двама верни депутати. А самият Бареков вече е без подкрепата на коалиционните партньори - партията около Христо Ковачки ЛИДЕР, на Любен Дилов - "Гергьовден", и Земеделския народен съюз. Отделно го напуснаха много от приближените му, сред които Калина Крумова и Ангел Славчев.
"България без цензура", която започна като телевизионно предаване на близката тогава до Цветан Василев и Делян Пеевски ТВ7, се разпада почти толкова бързо, колкото създаването си. С популистки идеи и съмнения за финансиране от вече фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) партията се яви на европейските избори в коалиция с ВМРО и успя да вкара двама евродепутати - самия Николай Бареков и зам.-председателя на националистическата формация Ангел Джамбазки. Съюзът зае четвърто място с близо 11%.
Последвалото затваряне на КТБ, придружено с конфликт между Делян Пеевски и Цветан Василев, доведе до сериозни сътресения във формацията на Бареков..." - в. „Дневник".

„Любен Дилов: С Бареков си говорихме доскоро, от 20 дни не съм го чувал
Избягваме диалога чрез медиите. Господин Бареков говори само от свое име и от името на ББЦ. Но той не може да говори от името на още 7 политически формации. Това заяви пред БНТ депутатът Любен Дилов.
„Ние не се месим в работата на ББЦ. Те имат проблем и си го решават. Ние сме съюз от 7партии, които искаме да изпълвим ангажимента си към хората, които са гласували за нас. Към средата на февруари ще бъде подписано ново коалиционно споразумение. Това, което ще стане и хората трябва да знаят - ще изпълним обещанията си към тях и дори формацията ни може да се разрасне", заяви Дилов.
„В нашето предизборно говорене беше ясно заявено намерението за радикални реформи в областта на съдебната система, здравеопазването, образованието. Има една китайска поговорка: „"Ако мислиш ден напред, вземи си храна, година напред - вземи си заем, сто години напред - образовай децата си". Извън това - проблемът с образованието е много сериозен", посочи Дилов.
Той допълни, че парламентарната група на БДЦ ще подкрепи референдума за задължително гласуване, както и идеята за електронно гласуване..." - в. „24 часа".

„Хамид: Възможни са избори 2 в 1
"Наесен е напълно възможно да има избори 2 в 1. С това странно управляващо мнозинство от две десни партии, една лява и една открито ксенофобска формация, няма как да има стабилно мнозинство". Така депутатът от ДПС Хамид Хамид очерта пред БНР основните моменти в политическата 2015 година. "Не съм оптимист за това управление. За Движението обаче по-важни през тази година са местните избори. Целта ни ще бъде да запазим тези кметски места, които в момента имаме, както и да подобрим своя резултат. Добрите резултати на парламентарните избори показаха една обективна оценка на избирателите за нашата дейност в парламента. По същия начин очаквам избирателите да оценят и нашите кметове по места", каза той. И допълни, че в края на месеца ще се събере централното ръководство на партията, с което ще се постави и началото на предизборна кампания 2015." - в. „Стандарт".

 

Пенсионните фондове остават във фокус ана всекидневниците.

„Доходност от 51% от инвестиране на натрупаните средства за старини са постигнали частните пенсионни фондове за близо 10 години. От 1 юли 2004 г. Комисията за финансов надзор публикува ежедневно стойността на един дял във всеки от пенсионните фондове. Проверка на "Стандарт" показа, че в периода от 1 юли 2004 г. до 6 януари 2015 г. постигнатата доходност на универсалните пенсионни фондове е средно 51%. Най-добри резултати се отчитат при две дружества - доходност от 63% и 69% за 10 години. Най-слабият резултат за този период от време пък е 40%. Натрупаната инфлацията от лятото на 2004 г. до ноември 2014 г. е 56,7%, което значи, че е съвсем малко по-висока от доходността на фондовете за тези 10 години. Само две от пенсионните дружества съществуват по-малко от 10 години и тяхната доходност не може да се сравни с инфлацията за този период. Един от фондовете, който се е появил през 2007 г., има 25% доходност досега. Само за 6 години друго дружество (появило се в началото на 2009 г.) успява да отчете 42% доходност до 6 януари 2015 г. Така фондовете са успели да поддържат доходност, която е близка до инфлацията въпреки световната финансова криза, която преди няколко години удари борсите по целия свят. Заради срива на борсите през 2009 г. фондовете отчетоха отрицателна доходност през годината. Този спад обаче вече е компенсиран, като за последната година от 6 януари 2014 г. до 6 януари 2015 г. повечето универсални пенсионни фондове са постигнали доходност от 5-6%.
НОИ не може да бъде конкурент на частните пенсионни фондове, защото те са много напред..." - в. „Стандарт".

„От тази година частните пенсионни фондове трябва да публикуват данни за реалната доходност на управляваните от тях средства, която да отчита и инфлацията. В момента регулаторът - Комисията за финансов надзор, отчита номиналната доходност на натрупаните средства по индивидуалните партиди на осигурените лица. Изискването за тези данни бе въведено още през 2010 г., но КФН го отложи с пет години. "Ще даваме и такива данни, въпреки че не знам в някоя банка да ви казват реалната доходност на парите ви", коментира шефът на асоциацията на пенсионните дружества Никола Абаджиев пред "Сега".
Според последните данни на комисията за периода от октомври 2012 г. до края на септември 2014 г. средната доходност на деветте универсални пенсионни фонда е 5.59%. Тук не се включва натрупаната инфлация за периода. Преди ден шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) заяви пред БНТ, че за последните 12 години доходността на пенсионните фондове е отрицателна. След това се поправи, като каза, че тя е отрицателна заради инфлацията. "Нямам никаква представа откъде е взела тези данни г-жа Стоянова. Според данните на КФН доходността от 2002 до 2013 г. е 5-6%, като в тях е включен и големият спад от 2009 г. с отрицателната доходност до минус 25% средно, която калкулирахме заради икономическата криза. От 30 септември 2012 до 30 септември 2014 г. доходността е 6-7% на годишна база", коментира Абаджиев. Той попита как така, ако има отрицателна доходност на фондовете, техните активи и натрупаното по индивидуалните партиди постоянно расте..." - в. „Сега".

Вестниците продължават да следят и случая с Петко Сертов.

„Набедената за любовница на Сертов: Никога не съм имала интимни отношения с него
Нямам интимни отношения с него и никога не съм имала. Не знам нито къде е, нито съм се чувала с него. Това заяви пред Lentata.com Теодора Кондова, която беше набедена за любовница на изчезналия ексшеф на ДАНС Петко Сертов..." - в. „24 часа".

„...Петко Сертов беше един от най-старите приятели на вуйчо ми. Отношенията ни са чисто приятелски - между семейства. Преди медиите да „избухнат", полицията се свърза с мен, да. Колата, с която е напуснал България, е моя. Дадохме му я да я кара, защото беше без кола известен период от време. Не съм го виждала преди да изчезне.Надяваме се, че той е добре и, че съответните органи ще си свършат добре работата, без да бъдат възпрепятствани от евтините скандали, които се тиражират в медиите, разказва още Теодора." - в. „Труд".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати