23 Април 2024 г. Вторник

Примирието за Източна Украйна влезе в сила в полунощ

2015-02-15 10:12:50

Примирието в Източна Украйна влезе в сила в полунощ. Това е първият етап от мирния план, който трябва да сложи край на конфликта, взел над 5500 жертви за десет месеца в Източна Украйна. Президентът на Украйна Петро Порошенко даде заповед за спиране на огъня в зоната на конфликта в Донбас в съответствие с Минските договорености, съобщи снощи Генералният щаб в Киев, цитиран от ТАСС.

"Давам заповед на Въоръжените сили на Украйна, Националната гвардия, подразделенията на Министерството на вътрешните работи, Граничната служба, подразделенията на Службата за сигурност да прекратят огъня, заяви президентът. Той съобщи, че е наредил на представителя на Украйна в съвместния център за контрол и координация на прекратяването на огъня Олександър Розмазнин да осигури ефективен контрол над спазването на примирието.

Поканени са представители на ОССЕ, Специалната мониторингова комисия незабавно да заминат за Дебалцево, за да се убедят, че прекратяването на огъня се спазва и от двете страни.

"Целият свят е затаил дъх и напрегнато очаква утрото. Тези, които искат да провалят мирния процес в самото му начало са предупредени за последствията. Аз съзнателно няма да говоря сега какво ще направи Украйна в случай, че мирният процес бъде провален. Ще кажа само: ако получим удар по едната буза, другата няма да подлагаме. И нека Господ да ме прости", заяви Порошенко.

Министърът на вътрешните работи Арсен Аваков съобщи във Фейсбук, че е издал заповед на подразделенията на милицията и националната гвардия да прекратят огъня на фронтовата линия в 0,00 ч. Той е "подписал шифрограма до всички подразделения на МВР, намиращи се на предната линия да прекратят огъня в 0,00 ч.

Ръководството на самопровъзгласената Луганска народна република /ЛНР/ е дало заповед на опълченците за спазване от 00,00 ч. киевско време /01,00 ч. луганско време/ режим на прекратяване на огъня, съобщи Луганският информационен център, като цитира изявление на министър-председателя на ЛНР Генадий Ципкалов.

Съответният указ бил подписан вчера и заповеди били изпратени до военните подразделения на ЛНР за прекратяване на огъня и изтегляне на техниката.

Силите на опълчението на Донецката народна република /ДНР/ напълно прекратиха огъня, заяви на нощен брифинг в пресцентъра на Донецката информационна агенция представителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин. "Силите на опълчението на ДНР, изпълнявайки указ на главата на ДНР, в 00,00 ч. по киевско време прекратиха огъня от всички видове въоръжение, заяви Басурин. Силите на опълчението, стриктно спазвайки указа, се задължават да спазват режим на тишина в цялата зона на отговорност на своите подразделения, каза той.

Властите на /ДНР/ от днес пристъпват към разработването на планове за изтегляне на всички тежки оръжия от разделителната линия, фиксирана на 19 септември 2014 година и подготовка за размяна на пленници, казал Басурин.
Народната милиция на ЛНР прекратява всички бойни действия от 00,00 ч. /01,00 московско време/ на 15 февруари, в съответствие с Минските договорености, заяви за ТАСС премиерът на републиката Ципкалов.

Той поясни, че всяко използване на артилерия и на реактивни системи за залпов огън /РСЗО/ ще се смятат за нарушение на споразуменията, постигнати в Минск и отговорността за това ще бъде на официален Киев. В Луганск настъпи абсолютна тишина. Обстрел няма нито от едната, нито от другата страна, предаде ТАСС.

Артилерийският и ракетен обстрел внезапно спря в полунощ в Донецк, Източна Украйна, предаде Ройтерс. Кореспондентът на агенцията в Антон Зверев съобщил, че преди момента на влизането в сила на примирието изстрели се чували на всеки пет секунди, но само секунди след полунощ тежките оръдия внезапно замлъкнали. Прекратяването на огъня в Източна Украйна изглежда се спазва, предаде Франс прес.

Според журналистите на агенцията на място към 1,30 ч. местно време в Донецк се чувала честа стрелба с автоматично оръжие, но не и артилерийски огън. Украински военни източници потвърдили, че примирието се спазва в Мариупол на Азовско море и в Дебалцево /на 65 км североизточно от Донецк/.

Представителят на Генералния щаб на Украйна Владислав Селезньов обаче съобщи за девет случая на обстрел от силите на опълчението в Донбас срещу позиции на украинските военни към 02,30 ч. днес (киевско време).

Според съобщението в Туитър, цитирано от РИА Новости, на обстрел са били подложени позиции на украинските сили край населените пунктове Золотое, Попасная и Тошковка в Луганска област, Чернухино и Санжаровка в Донецка област. Те не отвръщат на огъня. По-рано през нощта шефът на Службата за сигурност (СБУ) Валентин Наливайченко съобщи само за едно нарушение на прекратяването на огъня около 50 минути след влизането му в сила. По думите му артилерийски снаряди били изстреляни от зона под контрола на казашка част, съставена от руски граждани, 
предаде Асошиейтед прес.

Уреждането на конфликта в Украйна, преди всичко прекратяването на огъня и изпълнението от Киев на задълженията, предвидени от Минските споразумения, бяха тема на телефонни разговори между политиците часове преди те да влязат в сила.

В разговор между министъра на външните работи на Русия и държавния секретар на САЩ Джон Кери двамата са подчертали важността на стриктното спазване от страните в конфликта на прекратяването на огъня, което трябва да влезе в сила от полунощ. Лавров наблегна, че договореността за това, постигната в Минск със съдействието на лидерите от "Нормандския формат", включва също задължението на Киев да прекрати финансово-икономическата блокада на Югоизточна Украйна, да гарантира амнистия, до края на годината да осъществи конституционна реформа и да приеме законодателство за специалния статут на Донбас, се казва в съобщение на  външното министерство в Москва, цитирано от ТАСС. Разговорът се е състоял по инициатива на американската страна.

Президентите на Украйна Петро Порошенко и на САЩ Барак Обама се договориха по телефона за по-нататъшна координация на усилията в случай на ескалиране на ситуацията в Донбас, съобщи пресслужбата на украинския държавен глава, цитирана от ТАСС. Порошенко благодари на американския президент за личната му подкрепа за Украйна и силната позиция, изразена в декларацията на Г-7.

Двамата изказаха безпокойство от събитията около Дебалцево. Президентът на Украйна напомни за необходимостта от мониторинг от страна на ОССЕ за потвърждаване на прекратяването на огъня, се казва в съобщението.
В разговор с Ангела Меркел, която посредничи за сключването на примирието, Обама благодарил на германския канцлер за работата й.

Руският президент Владимир Путин потвърди в телефонен разговор в 22, 00 ч. снощи с френския си колега Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел ангажимента си към спазването на прекратяването на огъня, съобщи Елисейският дворец, цитиран от Франс прес.

Тримата лидери, и по-специално Владимир Путин, потвърдили, че прекратяването на огъня от полунощ, трябва да бъде ефективно. Путин заявл, че бунтовниците са готови да спазват примирието, се казва в съобщението. 
Путин, украинският му колега Петро Порошенко, Оланд и Меркел днес заедно ще направят първа оценка на прилагането на споразумението за прекратяване на огъня. (БТА)

Донецк. Снимка БТА 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати