19 Април 2024 г. Петък

Пресата днес

2015-05-08 08:23:09

Поредните новини около скандала с КТБ са сред водещите теми на петъчните вестници.

„В последния си работен ден квесторите на обявената във фалит КТБ са освобождавали "огромни имущества", които са били по обезпечения на кредити, отпускани от банката, съобщи пред министрите премиерът Бойко Борисов. Той разкри още, че над хиляда договора с преференциална лихва са били преправяни на стандартни, за да може да сумите по тях да бъдат изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. "Защото, ако имаш преференциална лихва, не можеш да взимаш след това стоте хиляди евро, които ти се полагат, защото си се облажил от лихвите, а това са над хиляда души, и на практика, преправяйки им договорите, те са получили по сто хиляди евро. И като го сметнах, е около сто милиона загубата, нанесена съответно на Фонда", разяснява още министър-председателят.
"Това е всъщност формулата на политическа корупция в последните години, защото чрез тези сметки е финансиран политически проект през телевизията. В този смисъл е много важно всичко да стане много ясно, да бъдат разкрити тези схеми, защото ситуацията, в която се намираме, и политически е резултат от тези действия", отсече и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.
Министърът на финансите Владислав Горанов коментира и казуса около TV7. "Действията на синдиците на КТБ не са срещу няколко камери или срещу една медия, те са срещу огромни задължения, формирани в продължение на години на един нетърговски принцип", категоричен е той. Ковчежник №1 потвърди и новината на "Стандарт", че лошите кредити в "Корпоративна търговска банка" АД, която е в несъстоятелност, са 99%..." - в. „Стандарт".

„...В последните работни дни на квесторите са освободени и огромни имущества като обезпечения, казва още Борисов. 
„Така че се надявам тук прокуратурата да си довърши заедно с ДАНС и МВР това, което правят. Ще стане ясно на обществото след две-три седмици... Ще стане това, което сега ви казвам, то е документирано, ще бъде превърнато в съдебни дела", казва Борисов според стенограмата на заседанието на МС..." - в. „Труд".

„Твърденията, че ТV7 дължи на КТБ само 5 млн. лв. за техника, са спекулация. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на правителственото заседание днес.
Това е размерът само на прекия кредит, но по договор за заем между свързаната с банкера Цветан Василев фирма „ТЦ-ИМЕ" и кипърската офшорка „Краун медиа", която е едноличен собственик на ТV7, са отпуснати още 260 млн. лв. безлихвен кредит, който и в момента не се обслужва.
„ТЦ-ИМЕ" дава въпросната сума на собственика на ТV7 в периода от 28 юли 2009 г. до 4 февруари 2014 г. с 10 анекса към договора. Финансирането няма как да бъде осигурено, освен чрез онези 160 млн. лв., които „ТЦ-ИМЕ" дължи на КТБ, отбеляза Горанов. Според него телевизията е само един от примерите в схемата за косвено финансиране за сметка на необезпечени кредити от КТБ - подобна е ситуацията и със заводите „Дунарит" и „Рубин", стъкларската фабрика в Сърбия и др.
Междувременно изпълнителният директор на телевизията Кирил Благоев и частният съдебен изпълнител Неделчо Митев се споразумяха за разсрочено плащане на преките задължения на медията към фалиралата КТБ. Те се разбраха до края на седмицата собствениците на TV7 да платят 300 000 лева, а до края на месеца - цялата сума от около пет милиона лева.
Днес Митев и доведените от него хамали иззеха част от имуществото на TV7, заложено като обезпечение в банката. Митев изрично посочи, че взимат такава техника и вещи, които няма да се отразят пряко на дейността на телевизията. Той каза и че имуществото на TV7 ще бъде върнато, когато дружеството си оправи сметките с държавата. На 29 април същият съдия не успя да изнесе техника от телевизията, след като бе спрян с жива верига от нейни служители..." - в. „Преса".

„ТВ7 дължи около 300 милиона лева, които пряко или непряко идват от банката
Пред ТВ7 вчера отново имаше граждани, дошли да защитават журналистите, работещи в телевизията. До драматични ситуации обаче не се стигна, след като частният съдебен изпълнител Неделчо Митев и изпълнителният директор на TV7 Кирил Благоев постигнаха споразумение, че вещи от телевизията ще бъдат иззети, но те ще бъдат такива, които няма да затруднят работата й.
В последните си работни дни квесторите на вече обявената в несъстоятелност КТБ са преправили над хиляда договора с преференциална лихва. Те са били оформени като стандартни...
"Това е правено, тъй като ако имаш преференциална лихва, не можеш да взимаш след това стоте хиляди евро, които ти се полагат, защото си се облажил от лихвите. А това са над хиляда души и на практика, преправяйки договорите им, те са получили по сто хиляди евро. И като го сметнах, е около сто милиона загубата, нанесена съответно на фонда", обяснява Борисов. Част от стенограмата от правителственото заседание бе разпространена вчера.
По закон не са защитени депозити, чиито лихви са определени в индивидуални договори между банката и клиентите. Тези клиенти получават по-високи лихви от публично предлаганите независимо от вложената сума. Информацията за подменени договори е дошла от спецслужбите, става ясно от думите на премиера. "Надявам се прокуратурата да си довърши заедно с ДАНС и МВР това, което правят. Ще стане ясно на обществото след две-три седмици", казва още Борисов.
Временната комисия за КТБ в парламента също очаква отговор от синдиците на банката на информация за подменени индивидуално сключени договори. Председателят на комисията Десислава Атанасова наскоро призна, че при тях са постъпили подобни сигнали. Квесторите на КТБ вчера не бяха открити за коментар..." - в. „Сега".

Вестниците публикуват и изявлението на президента Росен Плевнелиев в Гданск, във връзка с Деня на Европа и бъдещото развитие на България като част от европейското семейство.

„Президентът Росен Плевнелиев призова Денят на Европа да се превърне и в "ден на битката за мир, която минава само през научените уроци и борбата за човешки права и върховенство на закона".
"Не случайно ние честваме най-дълготрайния мир, който се възцари след края на Втората световна война именно поради визията на европейските лидери да създадат ЕС - преди всичко един съюз за мир", заяви държавният глава в Гданск, където участва в международната конференция "Европейската интеграция като урок, научен след Втората световна война. Какво означава това днес?". По думите му Европа днес е силна не с армия или финансова дисциплина, а с общите за всички правила, ценностите и с коректния прочит на историята.
Отбелязването на Деня на Европа по никакъв начин не противоречи на отдаването на почит пред паметта на жертвите и на уроците от Втората световна война, заяви още Плевнелиев.
Той апелира за коректна равносметка на случилото се в България преди 70 години.
"Много ми се иска, така както българите са обединени като един около оценката си за фашизма, да се обединим и около оценката си за комунизма - и доброто, и лошото, да го сложим в музея и в учебниците, за да можем да гледаме напред", заяви държавният глава.
"Отбелязването на 9 май като Ден на Европа съдържа в себе си и смисъла за поуките от историята, за честването на победата над хитлерофашизма, но и за обективния прочит на дейността на комунистическия режим и за извършеното от ултранационалисти, популисти и радикали през последните векове", отбеляза още Плевнелиев.
Той акцентира и върху новата вълна на популизъм и ултранационализъм, която по думите му е резултат от ненаучени уроци от историята. Подчерта, че само с обединени усилия и чрез нови стимули за интеграцията, ЕС може да се противопостави на опитите за разделение и за отслабване на съюза. Плевнелиев призова за по-тясна интеграция на държавите от ЕС в сферата на външната политика, енергетиката, отбраната и финансите." - в. „Днвеник".

„Държавният глава посочи, че на 9 май пред президентската институция предстои тържествено да бъде издигнато знамето на ЕС, а на церемония във Военната академия в столицата ще бъдат положени 23 урни с пръст от местата на кръвопролитните сражения, в които участват българските войни по време на Втората световна война. 
"Това е в знак на почит както към загиналите, така и към българските ветерани, които толкова много уважаваме", подчерта президентът Плевнелиев.
Във връзка с участието си в конференцията, организирана в Гданск, президентът коментира, че целта на форума е държавни ръководители от цяла Европа да посочат фактите и истината за Втората световна война и да се обединят около нея. 
"Ще посочим решаващата роля на всеки, който допринася за победата над фашизма, ще почетем жертвите на тази най-кръвопролитна война в историята на човечеството, с нашето уважение към руския народ, който даде милиони свидни жертви в тази война", подчерта българският държавен глава.
Президентът Плевнелиев заяви, че фактите доказват, че за 70 години в Западна Европа е настъпила голяма промяна в мисленето. "Неслучайно ние честваме най-дълготрайния мир, който се възцари след края на Втората световна война именно поради визията на европейските лидери да създадат ЕС - преди всичко един съюз за мир", посочи президентът Плевнелиев. По думите на държавния глава Европа днес е силна не с армия или финансова дисциплина, а с общите за всички правила, ценностите и с коректния прочит на историята...
Росен Плевнелиев подчерта, че само с обединени усилия и чрез нови стимули за интеграцията, ЕС може да се противопостави на опитите за разделение и за отслабване на съюза.
"Тези нови двигатели на интеграцията могат да бъдат в сферата на финансите чрез Европейския банков съюз, на енергетиката чрез Европейския енергиен съюз, в сферата на външната политика, на отбраната", допълни президентът.
Президентът призова Денят на Европа да се превърне и в "ден на битката за мир, която минава само през научените уроци и борбата за човешки права и върховенство на закона".
Президентът апелира за коректна равносметка на случилото се в България преди 70 години. "Много ми се иска, така както българите са обединени като един около оценката си за фашизма, да се обединим и около оценката си за комунизма - и доброто, и лошото, да го сложим в музея и в учебниците, за да можем да гледаме напред", посочи още държавният глава." - в. „Стандарт".

 

Сигурността на въздушното ни пространство е сред темите с продължение в петъчния печат.

„Няма основание за безпокойство, имаме възможност с наличните ресурси и възможности до края на годината или средата на 2016 г. да поемем изцяло охраната на въздушното си пространство.
Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от БГНЕС.
Запитан колко МИГ-а пазят въздушното ни пространство, Ненчев отвърна, че не би искал да отговаря конкретно поради условията за сигурност..." - в. „Преса".

"Взели сме достатъчно мерки, КСНС реши от следващата година бюджетът за отбрана да бъде увеличен на 1, 35 % с постепенно увеличение до 2 % към 2024 г. От тези средства 20% ще бъдат заделени за модернизация. Усещането ми е, че в правителството има желание за подкрепа", каза Ненчев..." - в. „24 часа".

„...Засега не се налага ремонт на МИГ-овете, увери той. Ненчев добави, че има няколко варианта за ремонт на МИГ-овете, като единият е бил за около 80 млн. лв., а другият за 24 млн. лв. Министърът добави още, че не е разговарял с руска страна за ремонтите и не това му била работата..." - в. „Труд".

Всекидневниците съобщават и за поредното „роене" на политическата сцена.

„Трима депутати създадоха нова партия
Депутатите от парламентарната група Български демократичен център (БДЦ) Светлин Танчев, Борислав Иглев и Георги Ковачев са регистрирали нов политически проект.
Той ще се нарича Гражданско движение "Бъдеще и развитие за България", обяви на брифинг в парламента съпредседателят на парламентарната група на БДЦ Светлин Танчев.
Формацията ще участва в местните избори, но все още не е ясно под каква форма. Целта й е да прерасне в партия.
Танчев призна, че е сменил няколко 
формации, но се е убедил, че се променят само имената, докато хората и водените от тях политики остават същите. Поради тази причина е взел решение да учреди собствен проект..." - в. „Сега".

„Шефът на депутатите от БДЦ обяви партията си, преговаря с Дончева
"Бъдеще и развитие за България" - така ще се казва партията на съпредседателя на парламентарната група на БДЦ Светлин Танчев. Както "24 часа" писа, бившият заместник на Николай Бареков в ББЦ стартира нова формация заедно с 2-ма от депутатите. Те остават в ПГ на БДЦ. На този етап тя е гражданско сдружение, а след местните избори, на които ще играе с чужди регистрации, ще стане партия.
Танчев преговаря с "Движение 21" на Татяна Дончева." - в. „24 часа".

„Депутатите от парламентарната група на "Български демократичен център" Светлин Танчев, Борислав Иглев и Георги Ковачев обявиха създаването на ново политическо движение - "Бъдеще и развитие за България".
Тримата влязоха в парламента с листите на "България без цензура", наскоро обявиха с отворено писмо, че напускат структурите на Николай Бареков и остават в групата на "Български демократичен център", но без да имат нищо общо с партията на настоящия евродепутат.
Танчев, Иглев и Ковачев обявиха днес и политическата формация, която вече ще представляват.
Пред журналисти в парламента Светлин Танчев, който в миналите два парламента беше депутат от ГЕРБ, обяви, че е сменил няколко формации, но се е убедил, че само се сменят имената, а хората и водените от тях политики остават същите. Поради тази причина той взел решението да учреди своя формация. На няколко пъти Танчев коментира, че за него "няма ляво и дясно", тъй като отдавна левите правят десни реформи и обратното. Не ни интересува ляво и дясно, ще подкрепяме и ще предлагаме полезни политики, заяви той.
Основно новата формация ще работи в сферата на икономиката и създаването на нови работни места, което според Танчев е най-големият проблем у нас. На въпрос как ще се държат в парламента тримата депутати от групата на БДЦ, които вече се легитимират с ново движение, Танчев отвърна, че и досега те са гласували по-различно от своите колеги при определени законопроекти..."  - в. „Дневник".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати