7 Октомври 2024 г. Понеделник

Руски журналисти: ФСС е по-могъща и мръсна от КГБ

2010-09-14 14:50:32

През септември на запад ще излезе книга на английски език, която разказва за тайните в дейността на най-могъщата руска организация – Федералната служба за сигурност (ФСС). В Русия книгата на журналистите Андрей Солдатов и Ирина Бороган няма да се продава.

Авторите на книгата за ФСС се опитват да докажат, че по времето на Путин „новото дворянство“, както те наричат спецслужбата, се е превърнало в още по-могъща и по-страшна организация от предшественика си КГБ.

По данни на „Гардиън“ Солдатов и Бороган са събрали само факти, които са могли да докажат, и това прави книгата авторитетна и внушаваща доверие. 

Така например журналистите не коментират поради недоказаност твърденията на бившия сътрудник на ФСС Александър Литвиненко, който беше отровен с плутоний през 2006 г. в Лондон, че зад взривяването на двете многоетажни сгради в Москва през 1999 г. е стоял Владимир Путин. Експлозиите отнеха живота на 300 души.

Назначеният малко по-рано за премиер Путин обвини за взривовете чеченските терористи и обяви лов на извършителите. Така Путин се превърна в национален герой и взе в свои ръце властта в Русия, твърдеше Литвиненко. 

Както свидетелстват двамата журналисти, ФСС е проникнала плътно във всички сфери на живота в Русия –

През 2006 г., пишат журналистите, депутатът от Държавната Дума Виктор Алкснис разкри, че в Рубльовка /местност западно от Москва, застроена с вили на бившия съветски елит, луксозни селища и резиденции на бивши държавни лица/ държавата е предоставила 99 акра земя на частни лица. 

Оказа се, че земята е била разделена на 90 парцела, като 38 от тях са получили бивши и действащи високопоставени служители на ФСС. 

Генералите от спецслужбите са построили там толкова разкошни дворци с колони, че пред тях бледнеят скромните вили на лидерите от съветския период. 

Проучвайки тези сделки, Солдатов и Бороган са разкрили, че в документите генералите от ФСС не са посочени с името и званието си, а просто е отбелязано, че са посветили над 15 години на служба в организацията. 

Както пише вестникът, в книгата има много примери за това кой наистина държи властта в Русия. 

NEWSru припомня, че Федералната служба за сигурност в съвременния си вид е създадена през юни 1995 г. чрез реформирането на Федералната служба за контраразузнаване на Русия.

Ведомството изпълнява задачи по обезпечаване на сигурността в Русия. По закон дейността на ФСС се ръководи от президента на страната. 

По данни на правозащитници служителите на ФСС са сред лидерите по подкупи. Според медиите служители на ФСС правят „чадър“, опитват се да отнемат бизнеса на граждани, изнудват.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати