20 Април 2024 г. Събота

Шокиращи терористични атаки удариха Париж

2015-11-14 12:39:42

ПОСЛЕДНО: Откриха сирийски паспорт в единия от нападателите до „Стад дьо Франс" в Париж

 

Френският президент Франсоа Оланд обвини "Ислямска държава" за терора в Париж, при който бяха убити повече от 120 души.

Първоначално се съобщаваше зад над 150 убити.

Терористичните атаки в Париж са акт на война от „Ислямска държава", заяви Оланд след извънредна среща на френския Съвет за национална сигурност.

Оланд каза, че 127 души са убити при атаките, описани още веднъж от него като „акт на война". По думите му нападенията са били координирани, планирани и организирани в чужбина, но с помощ във Франция.

„Отдавам почит на защитниците на страната, които се биха вчера с терористите", допълни той.

„В това най-сериозно и несигурно време призовавам за единство и кураж", призова Оланд и добави, че ще се обърне към френския парламент в понеделник.Той определи атаката като„страхливост" и подчерта, че всички необходими мерки ще бъдат предприети заборба с „терористичната заплаха".

„Дори Франция да е ранена, тя ще се изправи. В страната ще бъде обявен тридневен траур", каза още той.

В официално съобщение "Ислямска държава" пое отговорност за атаките в Париж.

По-рано днес „Ислямска държава" разпространи видео, което е без конкретна дата, в което заплашва Франция.

По време на видеото екстремист заявява, че „Франция няма да живее в мир, докато продължават бомбардировките".

Не е известно кога е направено видеото и дали е конкретно за извършените вчера атаки.

То е разпространено от медийния център на групировката „Ал Хаят". На видеото терористистът говори на арабски. Тойпризовава френските мюсюлмани да извършват нападения във Франция, ако не могат да се присъединят към останалите в Сирия.

Докато продължавате да бомбардирате, вие няма да живеете в мир. Дори ще се страхувате да отидете до пазара", заявява терористът, според превод на Ройтерс.

Френската прокуратура обяви, че броят на загиналите е достигнал 128, а 99 са в критично състояние. По неофициални данни броят на загиналите е повече от 140, а над 200 са ранени.

Нападенията са извършени в шест района на центъра на Париж в рамките на 2-3 часа.Най-малко 8 нападателя са участвали в терористичните атаки. Всички са мъртви. Съобщава се, че сред тях е имало 7 атентатори самоубийци - за първи път в модерната история на Франция, а атаките на френска земя са най-кръвопролитните от края на Втората световна война.

Пет от атаките са станали в Десети и Единадесети район на столицата и една близо до „Стад дьо Франс", в северната част на града, където Франсоа Оланд присъства на футболната среща между националните отбори на Франция и Германия по футбол.

Информацията към момента е, че 87 души са убити в концертната зала „Батаклан", където няколко терористи са нахлули и са започнали да стрелят хаотично по над 100 души, които са присъствали на концерт. Свидетели разказват, че нападателите са стреляли с автомати „Калашников" и че по няколко пъти са изпразвали пълнители и на ново са зареждали. Съобщава се, че по време на операцията на спецчастите в залата,терористите са се взривили. 

Клубът се намира на Boulevard Voltaire, оживен район между Десети, Единадесети и Трети район в столицата.

Едно от най-познатите авенюта за музика в Париж. Преди нападението в залата е имало концерт на калифорнийската банда Eagles of Death Metal. Бандата е в безопасност.

Повечето от всички жертви на атаките във Франция са именно в залата - предимно млади хора.

Нападателите първо са започнали да стрелят в кафета до залата с автоматично оръжие, а след това са влезли вътре и са открили огън по хората, според полицията. Свидетели разказват, че са легнали на земята между седалките и че нападателите са стреляли от балкон безразборно. Според полицията трима от извършителите са носели жилетки с експлозиви и са се взривили.

Според прокурора на Париж Франсоа Молин около трима души са загинали до стадион "Стад дьо Франс", където се провеждаше приятелска среща между Германия и Франция.

Вчера следобед световните агенции разпространиха информация, че е имало заплаха за бомба в хотела, където е бил отседнал Бундестимът. В интернет се разпространиха видеоматериали, на които се чува силна експлозия до стадиона. Кореспондент на БиБиСи съобщи, че германският футболен отбор е останал до ранните часове на днешния ден в стадиона заради хаоса в Париж. Десетките хиляди зрители на стадиона също бяха принудени да останат в съоръжението.

Двама атентатори самоубийци са се взривили едновременно до националния стадион. Атаките са станали близо до входове на стадиона и в близост до ресторант за бързо хранене на McDonald's. Най-малко трима души са загинали.

Присъстващите на 80-хилядния стадион бяха евакуирани, много от тях пееха „Марсилезата", докато излизаха от стадиона.

При стрелба срещу ресторанта La Belle Equipe на Rue de Charonne са убити 18 души.

В Le Carillon, кафе-бар, близо до камбоджанския ресторант Le Petit Cambodge, на Rue Alibert, са убити 14 души и десетки са ранени, според прокуратурата.

На Boulevard Voltaire е убит един човек,  петима са убити на Rue de la Fontaine au Roi.

Полицията обяви, че продължава да разследва за други предполагаеми атентатори, които са избягали.

Светът осъди терора в Париж.

Американският държавен глава Барак Обама заяви, че атаките са насочени срещу цялото човечество и общите ценности, които то споделя.

Американският държавен секретар Джон Кери също предложи подкрепа и декларира, че Вашингтон ще помага по всякакъв начин.

Британският премиер Дейвид Камерън изрази шока сиот терора, залял Париж, написа той в "Туитър".

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е дълбокопотресена от новините и кадрите от Париж. Германският външен министър е бил сред присъстващите на мача на "Стад дьо Франс", когато са били взривени бомбите.

Руският президент Владимир Путин поднесе съболезнования за жертвите.

Турският премиер Ахмед Давутоглу припомни, че тероризмът няма националност и религия.

Следя събитията с ужас, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Сигурен съм, че Франция ще се справи с това ново изпитание, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Тероризмът никога няма да победи демокрацията. Оставаме силни и единни, убеден е генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Ирландия също изрази съболезнования и подкрепа.

Светът изрази съпричастност с френския народ като в последните часове в социалните мрежи се разпространява тагът #PrayForParis.

Франция повиши нивото на терористична заплаха след атаката срещу редакцията на френското хумористично издание "Шарли ебдо".

Вчера Оланд обяви извънредно положение в страната и затвори границите. Публичните мероприятия са отменени до края на следващата седмица. 

Припомня се, че в края на месеца в Париж ще се проведе конференция за климатичните промени.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати