21 Септември 2024 г. Събота

Скандалът след депортирането на ромите достигна върха на ЕС

2010-09-16 17:59:46

Скандалът, последвал депортирането на български и румънски роми от Франция, изглежда, ще бъде водещата тема на срещата на високо равнище на лидерите на държавите от ЕС в Брюксел, пише ВВС.

Президентът Никола Саркози е бесен, след като представител на ЕК направи паралел между тези екстрадиции и депортирането на роми по време на Втората световна война.

По програма лидерите на държавите от съюза трябва да обсъдят мерки, които да гарантират, че няма да има нова финансова криза.

Не се предвиждаше срещата на високо равнище да се занимава с депортирането на ромите и последвалите скандали на високо политическо ниво в съюза. Никола Саркози обаче изглежда решен да влезе в битка в Брюксел, за да защити репутацията на Франция като дом на правата на човека.

Саркози бил скандализиран от критиките на еврокомисаря по правосъдието и подигравателно предположил, че ромите могат да отидат в нейната държава – Люксембург, пише ВВС.

След повишаването на напрежението до безпрецедентни нива председателят на ЕС Мануел Барозу се дистанцира от сравнението с депортациите през Втората световна война на Вивиан Рединг. Самата тя също изрази по-късно съжаление, че думите й са били интерпретирани така.

„Един или друг израз, използван в напрежението на момента, може би е довел до погрешно тълкуване“, заяви председателят на Еврокомисията.

„Заместник-председателят Рединг не е искала да се получи паралел между това което се е случило през Втората световна война, и това, което се случва сега“.

Изречението на Вивиан Рединг, което вбеси Франция е, че „това е ситуация, която смятах, че Европа няма да види отново след Втората световна война“.

Тя направи този коментар, след като обяви, че ще предложи на ЕК да започне наказателна процедура срещу Франция.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати