26 Април 2024 г. Петък

САЩ разширяват списъка си със санкции срещу Русия

2015-12-23 06:17:00

САЩ разширяват списъка си с руски граждани и организации, на които се налагат санкции заради участието им в украинския военен конфликт, предаде ТАСС, като цитира американското министерство на финансите. 

Новите попълнения ще бъдат разпределени в 4 отделни списъка. Сред тях са Генадий Тимченко, Борис Ротенберг, заводът "Калашников" и други. В отделен списък са лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. 

Съветът на Европейския съюз официално удължи преди ден икономическите санкции на ЕС срещу Русия до 31 юли 2016 година, се казва в съобщение на Европейската служба за външна дейност.

Санкциите бяха въведени за една година на 31 юли 2014 година в отговор на действията на Русия в Украйна. Тя бяха подсилени през септември 2014 година.

На 22 юни 2015 година Съветът удължи продължителността на рестриктивните мерки с шест месеца до 31 януари 2016 година.

През март 2015 година Европейският съвет реши да свърже продължителността на санкциите с пълното изпълнение на споразуменията от Минск, които трябваше да влязат в сила до 31 декември 2015 година.

Като мотив за удължаване на санкциите срещу Русия е именно неизпълнението на споразуменията.

В петък стана ясно, че посланиците на страните членки на ЕС са постигнали съгласие да удължат с 6 месеца икономическите санкции срещу Русия.Мерките засягат енергийния, банковия и отбранителния сектор на Русия.

Няколко дипломати в Брюксел заявиха, че може би за последен път ще бъдатудължени икономическите санкции срещу Русия, след като Франция и други страни членки започват да възстановяват контактите с Москва заради тероризма.

Решението за продължаване на санкциите по отношение на Москва от страна на Европейския съюз във връзка с конфликта в Източна Украйна е изкуствено и няма основаниеВ решението на Брюксел очевидно отсъства логика.

С такъв коментар излеза Министерството на външните работи на Русия. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати