25 Април 2024 г. Четвъртък

Клати се креслото на военния министър, Двойни глоби и затвор за превишена скорост

2016-02-25 05:57:50

24 часа

Клати се креслото на военния министър

Военният министър Николай Ненчев ще се раздели с поста си, говори се в политическите среди.

Това била причината той да се дърпа да преподпише коалиционното споразумение на реформаторите с ГЕРБ. Заради Ненчев, който е и лидер на БЗНС, Реформаторският блок и ГЕРБ са изправени пред конфуза да не сключат меморандума, който обсъждат вече два месеца. Това е нещо като анекс или по-скоро освежаване на споразумението, по което се управлява държавата. Само че в него реформите ще се изредят детайлно, в подточки, и към всяка от тях ще има срок.

„Труд”

Двойни глоби и затвор за превишена скорост            

Глобите за превишаване на разрешената скорост за движение с над 30 км/ч скачат двойно, решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП).

В момента при превишаване на ограничението в населено място от 31 до 40 км/ч глобата е 200 лв., до 50 км/ч – 300 лв., а над 50 км/ч - 350 лв. Ако санкцията се издължи в 14-дневен срок, ще има 50 на сто отстъпка. Целта е да се стимулират гражданите, които плащат, като за тях реално увеличение няма да има, мотивираха се вносителите от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ.

„Стандарт”

Араби пускат дизел за 90 ст./литъра

Арабска компания ще атакува българския пазар на горива наесен, пише сайтът budnavarna.bg. За начало те щели да отворят 6 бензиностанции, цената на дизела на които ще е 90 ст. - доста под тази на най-евтината бензиностанция у нас - VM Petroleum на бизнесмена Веселин Марешки. Една то 6-те арабски бензиностанции ще бъде открита във Варна, до Бизнес парка.

„Монитор”        

Двоен скок на кражбите на винетки за 3 март

Полицията отчита двоен скок на кражбите на винетки в навечерието на националния празник 3 март, съобщи вестник "Монитор". Най-често заради стикера чупят предното стъкло на колата. Само от началото на февруари са отчетени над 100 задигнати стикера, чиято цена е 97 лв. От МВР свързват скока на кражбите с предстоящите празници, когато хората ще пътуват повече из страната.

„Сега”

Оградата по границата с Турция стигна космическите 100 млн. лв.

Сумата за построяване на новата ограда с Турция вече достигна 100 млн. лв., а цената на 1 км вече гони 1 млн. лв. Вчера правителството отпусна още 35 млн. лв. за доизграждането на съоръжението от 132 км. Досега в него са вложени 65 млн. лв. И това не е окончателната сметка.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова каза пред депутатите от вътрешната комисия, че оскъпяването идва от трудния терен. Доста объркано тя се опита да обясни как върви строежът. "Първо покриваме най-рисковите участъци, след това там, където сме изградили пътя, и накрая най-трудните райони", каза министърът и добави, че планът на МВР бил до май да бъдат готови 56 км, но имало усложнения и се налагало да се сключват договори с подизпълнители, за да стане това преди следващата есен.

„Дума”

Съветът на ректорите е приватизиран

Съветът на ректорите, който е създаден със Закона за висшето образование като публичен орган, който дава становища по държавната политика и защитава интересите на висшите училища, се оказва регистриран като 100% частно сдружение по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Това показа проверка на ДУМА.

Много от ректорите дори не знаят за регистрацията, а съветът се управлява като частно НПО. Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков вчера бе изумен от новината и заяви, че не му е известно Алма матер да участва в частно сдружение. Съветът не се е събирал от много месеци, становищата, дадени от негово име в НС, не са обсъждани и са лично мнение на председателя проф. Ваньо Митев, алармират ректори.

 „Капитал”

И търгът за тунела на "Струма" за 250 млн. лева спря

От тази седмица банкерите имат поне няколко причини да са кисели. На 15 февруари официално започна прегледът на качеството на активите (AQR) - упражнение, при което те са принудени да приемат в централите си външни хора, да им носят кашони и папки с документи при поискване, в които те да се ровят в търсене на скрити скелети. От публикуваните от БНБ графици става ясно, че не е предвидено особено време за набиране на скорост и още в първите седмици са струпани ключови и доста трудоемки задачи, които вероятно ще се измерват в доста безсънни нощи. А за капак на всичко и банките сами си плащат скъпо за това.

„Новинар”

Половин милион българи поне веднъж са пробвали дрога

Около 560 000 са българите между 15 и 64 години, които са пробвали поне веднъж в живота си наркотични вещества. Това сочат данни от Националната стратегия за борба с наркотиците 2014-2018 г.

Междувременно расте броят на преминалите през детска педагогическа стая заради употреба на забранените опиати, като през 2009 г. били регистрирани 307 посещения. Данните сочат ръст с 210 лица спрямо статистиката от 2013 г.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати