23 Април 2024 г. Вторник

Старозагорски общинари докараха казуса "Бедечка" до задънена улица

2016-03-10 12:27:26
Казусът с определения за застрояване старозагорски парк "Бедечка" продължава с пълна сила. От скоро част от парка се разчиства от растителност, а от общината твърдят, че на практика са с вързани ръце, защото решението за връщането на земята на собствениците й е взето преди повече от 10 години, а спасяването на парка ще струва над 20 милиона лева.

Не така мислят обаче от неформалната група "Запазете Бедечка", която продължава борбата за голямата зелена площ. 20 милиона лева е минималната прогнозна цена на инфраструктурата в новия квартал "Бедечка", който предстои да бъде изграден в Стара Загора, изчислиха от групата.

"Може да се окаже, че изграждането на инфраструктурата ще излезе скъпо и прескъпо на старозагорци. Там става дума за голям булевард с две платна, километри улична мрежа от нищото, защото сега там е зелена залесена площ" обясни пред БНР политологът Първан Симеонов, който е един от дейците за спасяването на парка.

"Инфраструктурата, комуналната, е кръгови движения – 2 или 3, също така няколко моста през реката. Трябва да се добави в калкулацията и проектирането на всичко това, и цените няма да са известни до момента, в който не бъдат обявени съответните поръчки това да се прави. Това са, както и да го гледаме, десетки милиони от джоба на старозагорци за интереса на 200 души и няколко компании“, подчерта Симеонов.

По думите му преди да има каквото и да било плащане за новия квартал, трябва да има ревизия на всички обстоятелства през годините. "Общинските ръководства назад в годините не само не успяват да защитят обществения интерес, но те и не искат, и са основателни съмненията, че част от ръководството на града всъщност са имали и пряк интерес там“, предположи политологът, който е категоричен, че в момента казусът е в задъдена улица. 

"Ако общината докрай преследва обществения интерес, тя може да се заслуша в редица противоречия, сред които е и това, че планът за застрояване е обнародван в непълен вид в "Държавен вестник" цели 4 месеца след приемането си, а по време на приемането си той е приет с допълнителна точка, част от него да бъде променена. Това според мен е административно правен абсурд", посочи Симеонов, според когото при добро желание общината може да потърси решение на проблема. 

С площ от 400 дка "Бедечка" е вторият по-големина парк на Стара Загора след Аязмото. През него преминава единствената река в града, която носи същото име. Покрай реката има много животински и дървесни видове, както и легендарното дърво "Старият чинар", което е на повече от 700 години. 

От ръководството на общината посочват, че искат запазването на парка в сегашния му вид, но това практически ще струва изключително скъпо на старозагорци, заради обезщетенията на собствениците. По предварителни разчети на общината това ще струва към 20 милиона лева.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Стара Загора


Новини
Вечерният час в Стара Загора падна.Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Стара Загора.Оттам уточняват, че директорът на служба д-р Станимир Станков е отменил ...
Новини
Шефът на БОП (Борба с организираната престъпност) - Стара Загора Ивайло Димов правил опити да "разпъва чадър" върху местен наркодилър, като ходатайствал за него пред съдебната влас ...
Новини
През ноември миналата година на мястото на съборените незаконни ромски къщи в парк „Борова гора” в Стара Загора бе проведена голяма залесителна акция, но 9 месеца по-късно от 3000 ...
Новини
Националният флаг поведе шествието на старозагорци към Самарското знамеХиляди жители на Стара Загора съпровождаха 300-метровия национален флаг в похода му към мемориалния комплекс „Б ...
Новини
32-годишна жена се е самозапалила в Стара Загора, съобщава Дарик. Инцидентът е станал на ул. „Братя Жекови" 62. Сигналът е подаден на тел. 112 в 09.20 часа.Изпратеният на ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати