20 Септември 2024 г. Петък

Решено: Лекарите излизат на протест на 15 октомври

2010-09-17 19:15:03

Лекарите излизат на национален митинг-протест на 15 октомври. Това единодушно решиха делегатите на 50 юбилеен извънреден събор на Българския лекарски съюз (БЛС).

На 4 октомври болниците ще внесат своите искове срещу НЗОК за дължимите към лечебните заведения средства за извършената дейност от март до юни.

На 11 октомври ще има регионални протестни митинги.

Предстои да бъде уточнено мястото, където ще се проведе националният митинг на лекарите. Едно от предложенията е това да стане пред парламента, тъй като 15 октомври се пада в петък и повечето министри ще са в сградата на НС заради парламентарния контрол.

Другото предложение е за пространството пред Храм-паметника „Св. Александър Невски“.

С пълно единодушие лекарите гласуваха за организация на ефективни протестни действия. Само двама от присъстващите гласуваха "въздържал се“, нито един не гласува "против“.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов предложи още от днес лекарите да започнат символични протестни действия, докато започнат ефективни протести. По думите му вместо сини, този път медиците трябва да сложат черни ленти в знак на погребване на българското здравеопазване.

Дебати предизвика предложението за оставката на финансовия министър Симеон Дянков, заместник-министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова.

След повторно гласуване предложението беше прието от 110 делегати, против се обявиха 65-има, а 23-ма гласуваха "въздържал се".

Припомняме ви, че по предложение на Министерството на финансите до края на юни следващата година ще се платят дължимите 125 млн. лв.

По думите на д-р Райчинов това означава доставчиците да затворят всички болници, да им спрат сметките, защото не могат да чакат 9 месеца. Той каза още, че през това време, след като няма пари в болницата, не могат да се плащат и заплати.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати