28 Март 2024 г. Четвъртък

Плевнелиев наложи вето върху новия Изборен кодекс

2016-05-07 12:54:03

Президентът Плевнелиев наложи вето върху текстове от новия Изборен кодекс (ИК), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Конкретно президентът връща за повторно обсъждане на текстовете, които ограничават избирателните права на сънародниците ни в чужбина.

Припомняме, именно промените в Изборния кодекс за изборните права на българите в чужбина доведоха до бурен дебат в страната и сред българите в чужбина, както и до напрежение в коалиционното правителство.

 

Държавният глава връща за повторно обсъждане изменения чл. 14 от ИК, тъй като смята, че се създава неравнопоставеност между българските граждани при упражняване на активното им избирателно право по признак лично положение - в зависимост от място на пребиваване в чужбина. Съгласно чл. 6 от Конституцията на Република България всички граждани са равни пред закона и е недопустимо ограничаване на правата им.

Плевнелиев смята, че изменената разпоредба на чл. 14, ал 1 не въвежда изрични ограничения за броя на секциите, които могат да бъдат разкрити в наше дипломатическо или консулско представителство. Според президента поради точно определената територия, на която могат да се разкриват тези секции, в някои случаи това неминуемо ще доведе до ограничения за упражняване на активното избирателно право на гражданите.

 

Разпоредбата на чл. 14, ал. 2, предвижда в населени места в държавите членки на Европейския съюз, в които няма дипломатически и консулски представителства, да се разкриват толкова секции, колкото са необходими, при наличие на не по-малко от 100 избиратели, подали заявления. Държавният глава не намира логика в различното третиране на избирателите на база само формален белег – наличие на дипломатическо или консулско представителство, отбелязва се в позицията на прессекретарята.

Алинея 3 на чл. 14 въвежда ограничение за образуване само на една избирателна секция в населени места с население над 1 млн. жители в държави, които не членуват в Европейския съюз и в които няма дипломатическо или консулско представителство. Подобна норма не отчита спецификата на българските общности зад граница и не гарантира равна възможност на тези наши сънародници да упражнят активното си избирателно право, смята държавният глава.

Плевнелиев иначе подкрепя промените, с които се въвежда електронно дистанционно гласуване. Народното събрание даде добър пример за взаимодействие между пряката и представителната демокрация и показа, че служи на хората и зачита волята им след проведения референдум, убеден е той.

Оценката на държавния глава е, че с измененията в Изборния кодекс Народното събрание иска да гарантира по-широки възможности на българските граждани в чужбина да участват в избори чрез дистанционно електронно гласуване, но докато това стане реалност, създава ограничения пред тях. Президентът не може да приеме с един законодателен акт да се създават взаимно изключващи се правила, възпроизвеждащи взаимно изключващи се политики.

Демокрацията живее чрез изборите, защото в изборния ден чрез енергията на гражданите, благодарение на тяхната активност, политическите институцииполучават своята представителност и легитимност. Изборните правила имат за цел не постигане на баланс между отделните партии в парламента, а създаване на максимална възможност на гражданите да излъчат своите представители, аргументира се държавният глава.

Според него ветото ще даде на народните представители  възможност да създадат по-добри правила за упражняване на изборните права на гражданите.

Изборният кодекс следва да гарантира честността на изборите както в страната, така и в чужбина и подкрепя всяка демократична промяна в тази посока. Това обаче не трябва да става за сметка на неравното третиране на българските граждани в чужбина, смята той.

Опитът да се преборят лошите изборни практики, по думите му, не трябва дасъздава национално разединение.

Според президента българската държава дължи на своите граждани, където и да са те по света изборни правила, които да ги мотивират да гласуват, а не да им създават пречки. Благодарение на усилията на държавните институции и българските общности, през последните години избирателната активност в чужбина се повишава. Отстъплението от постигнатото е необяснимо и неприемливо. Последица от него ще бъде загубеното доверие на българските граждани, заявява Плевнелиев.

Президентът се надява при новото обсъждане на закона народните представители да съсредоточат усилията си върху постигане на най-добрия баланс между правата на гражданите и честността и прозрачността на изборите. Държавният глава очаква да не бъдат приемани разпоредби, които са противоконституционни и нарушават основни права на българските граждани. При наличие на такива, президентът ще упражни правомощието си да сезира Конституционния съд, предупреждава се в съобщението.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати