29 Март 2024 г. Петък

Борисов: Наслушахме се на "не сте сами"; Майки изригнаха заради гаврата с децата им

2016-09-15 09:14:36

Миграционен натиск. 

"Сега":

Борисов: Наслушахме се на "не сте сами"

Настояваме в Братислава да бъдат гласувани 160 милиона евро за България, и то незабавно, а не за следващия период. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на инспекцията на преградното съоръжение при ГКПП „Лесово“, предаде „Фокус". Той благодари на турските граничари за коректността, която проявяват и посочи, че тази нощ са били заловени само двама нелегални мигранти на границата. „Полагат се огромни усилия и тези, които хващаме на границата, се връщат обратно в Турция. В същото време винаги съм казвал, че трябва да се помогне и на Турция, защото и те са в същото състояние, каквото и ние. В същото време външните граници на Европа са общи и интересът на всички държави е общ проблемът да бъде решен. Няма как една или втора или трета държава да бъдат потърпевши. Това не може да се случи и се надявам много ясно да прозвучи, че това няма да се случи”, заяви премиерът Борисов. Той допълни, че България до момента като истинска шенгенска граница на Европа, считайки за неин дълг да опазва границите си, го е правила сама. „Винаги съм казвал на съветите, че имаме огромни затруднения, но изпълняваме дълга си към ЕС и пазим границата. Само че тази година дойдоха две големи плащания – 1, 2 милиарда за американските централи и днес ще се вземе решение за 1,3 милиарда за руските централи. Няма кой бюджет да издържи на тези пари в този момент и затова ние настояваме в Братислава 160 милиона евро да бъдат гласувани за България и то незабавно, веднага, а не за следващия период”, съобщи премиерът.

 

Протест. 

"Дума":

Майки изригнаха заради гаврата с децата им

Освиркване на социалния министър Зорница Русинова, викове "Оставка" и "Убийци", обвинения за неспазени обещания от Бойко Борисов - това бе част от гнева, който изляха вчера в София родителите на деца с увреждания. "Не уврежданията убиват децата ни, а държавата", гласеше един от транспарантите на гневните родители.

Майките настояват за национален регистър на хората с увреждания, установяване на заболяването им и съответната грижа, която им се полага. БСП предложи НС да гласува законопроект от м.г. за увеличаване на помощите за подобни лица, но мнозинството отказа. Социалистите напуснаха от солидарност към родителите.
Междувременно се оказа, че социалното министерство е най-големият рекламодател със средства от европейските фондове.


Скандал.

"Монитор": Малката секира в лихварска схема

Бившият финансов министър, участник в управата на няколко банки и преподавател в УНСС Стоян Александров е раздавал крупни заеми като частно лице, а в договорите, които е сключвал, е имало и явни, и скрити лихви. Това твърдят потърпевши от схемата, съобщи bTV.

Сред опарените „клиенти“ е Кирил Русев. Бизнесменът разказа, че се запознал през 2007 година с Александров, който си спечели звучното прозвище Малката секира. Двамата се срещнали в кабинета на финансиста в банка, където отишъл за кредит. „На въпроса ми дали мога да получа заем, той ми отговори: „Ще го получиш от мен, като физическо лице“, обяснява Русев. Той подписва договор, че получава 306 800 долара и запис на заповед за 40 000 долара. За целта ипотекира игрална зала с бар в полза на бившия финансов министър, който в синхрон с Иван Костов се изживяваше като защитник на КТБ и се оказа, че къта солидна сума пари във фалирания трезор. Бизнесменът получил едва 260 000 долара. Според адвоката му Николай Ганев, записът на заповед и по-малко платената сума са скрити лихви. В договора пък е описано, че наказателната лихва при неплащане е 0,5% за всеки просрочен ден.  

Наркотрафик.  

"24 часа": Снимки на наркодилъри разлепени на листовки в София Листовки със снимки на мъже и надпис “Те тровят децата ни” се появиха на различни части в центъра на София. Авторът е неизвестен. Нарочените за наркодилъри са лица от криминалния контингент и спортните среди. Сред тях личат имената на Радослав Иванов-Темерута, Даниел Стефанов-Дъмпела, Радмил Ранов-Ради Ланеца, Веселин Христов-Паяка и дузина ММА бойци и боксьори. “Тези хора продават отрова на децата ни повече от 10 г. Парадират с имената на Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Георги Костов, Мишо Наумов. Разпространяват дрога в София, Пловдив, Варна, Елин Пелин, Сандански, Свиленград и Велико Търново. Има ли кой да ги спре?”, пише с големи букви на друга листовка до тази със снимките им. В полицията са запознати с акцията. Повечето от лицата на листовката са обвиняеми за различни престъпления, други вече са подсъдими. Засега обаче няма данни за пряка връзка между тях. През 2010 г. имаше подобна акция с разпространение на списъци от конкурентните групи за дрога на Сако и Христо Ширев-Боксьора.


Бежанци.  "Труд": Напрежение в „Овча купел“, жителите готвят протест срещу бежанския център
 
Жители на кв. „Овча купел” се събраха около центъра за настаняване на бежанци в квартала. Те обявиха, че живеят в страх от нападения и агресия и се оплакаха от полицейско бездействие.

По думите им по-рано тази вечер са забелязали пребиваващи в центъра да излизат с бухалки и това е причината да се съберат пред блоковете си.  Те се страхуват и за колите си след снощния инцидент на бул. „Монтевидео“, съобщава БТВ.

Миналата вече група мъже изпотроши с камъни автомобила на 21-годишен жител на квартала. Не е известно кои са били нападателите.

Живеещите в квартала се оплакаха и от арогантно поведение на бежанците към младите момичета.

 

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати