25 Април 2024 г. Четвъртък

Нинова: Вотът да е преди ваканцията на НС за изборите

2016-10-06 14:49:08
БСП обвини премиера Бойко Борисов в предателство на националния интерес и поиска той и кабинета да подадат оставка заради резултатите от вота за шеф на ООН. 

"Гласуването показа, че единственият български кандидат с шанс за избор бе Ирина Бокова", каза лидерката на социалистите Корнелия Нинова. Според нея вотът е разкрил, че с издигането на втора кандидатура кабинетът умишлено дискредитирал Ирина Бокова и отнел възможността на България да има свой представител на най-високия пост в ООН. 

"Това беше извършено под чужд натиск и всички обяснения, че е имало разговори и уверения, че госпожа Кристалина Георгиева имала по-големи шансове, са лъжа. Тоест Бойко Борисов и българското правителство продадоха националния интерес и обслужиха чужд интерес срещу България", констатира Нинова. 
Тя припомни, че заради това се носи политическа отговорност и поиска оттеглянето на Кристалина Георгиева от ЕК и оставка на Борисов и кабинета.   

"Цялата външна политика на България се прави извън България, правителството на Бойко Борисов не е суверенно, то изпълнява чужди задачи. Затова темата за вот на недоверие за външна политка става все по-актуална", каза още лидерката на БСП. 

Тя обвини партиите в парламента, че не са искрени в призивите си за оставка на кабинета, защото не подкрепяли искането на социалистите за вот на недоверие. Нинова обясни, че ВМРО директно са отказали да участват в инициативата, а ДПС и АБВ намерили повод да отхвърлят внасянето на вота веднага. 

"За нас това е тема номер едно и по това кой как се отнася ще проличи кой подкрепя Бойко Борисов и тази външна политика", каза шефката на БСП. "Искаме оставката на правителството, да си ходят и да дойде правителство, което знае как да отстоява националния интерес", каза още Нинова. 

Тя обясни, че в БСП са готови да подкрепят вот за цялостната политика на кабинета, както искат ДПС и АБВ и ги помоли, ако наистина искат оставка на правителството, да подкрипят подписката за вота. 

Според Нинова, ако има воля, вотът може да се разгледа преди предизборната ваканция на парламента.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати